Šport
11997 ogledov

Legendarni kolesar in borec proti dopingu: "Kolesarstvo ima novo oviro"

tadej pogačar Epa
Nekdanji kolesar, ki je predčasno končal športno kariero, ker ni želel jemati nedovoljenih poživil, je mnenja, da je po letošnji Dirki po Franciji jasno, da ima kolesarstvo pred sabo novo oviro.

Kolesarski svet je nedavno razburila izjava nekdanjega nosilca rumene majice Stephana Heulota, ki je v preteklosti obtožil menedžerja ekipe UAE Team Emirates, za katero vozi zmagovalec Dirke po Franciji Tadej Pogačar, da je zakoreninjen v dopingu, zdaj pa je izjavil, da mu je šlo ob gledanju letošnjega Toura na bruhanje.

tadej pogačar Težke besede Šport Nekdanja rumena majica o zmagi Pogačarja: "Na bruhanje mi gre"

Olje na ogenj je nato prilil še 11. kolesar z letošnje Dirke po Franciji Guillaume Martin, ki je izrazil dvome v čistost letošnjega Toura, potem ko je izjavil, da sicer sam ne želi verjeti, da bi bil kdo od najboljših dopingiran, a hkrati ne more dati roke v ogenj, da niso kolesarji na letošnji dirki uporabljali nedovoljena poživila.

tadej pogačar Francoski zvezdnik Šport "Obtoževati Pogačarja je nekorektno, vendar nisem naiven"

Kolesarski svet je tako z nestrpnostjo pričakoval mnenje Christopha Bassonsa, nekdanjega kolesarja ki si je s svojo borbo proti uporabi nedovoljenih poživil ustvaril pravi mitski status.

Bassons je bil namreč edini kolesar, ki je tekom Dirke po Franciji leta 1999 javno govoril u uporabi dopinga, s čimer si je nakopal jezo ostalih kolesarjev, predvsem Lanca Armstronga, ki je poskrbel, da  je bila Bassonsova kariera po omenjeni dirki zaključena, saj ga je tako diskreditiral ter proti nejmu obrnil cel kolesarski svet, da ga ta ni želel več niti povohati.

Christophe Bassons | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Bassons je tako uspel dobiti priložnost le še pri nekaterih manjših ekipah, ker pa ni želel jemati nedovoljenih poživil, da bi bil konkurenčen, se je pri vsega 27 letih poslovil od kolesarstva, a je ostal zvesti zagovornik čistih dirk ter nasprotnik dopinga.

Bassonsa so tako seveda tudi vprašali, kaj si meni o letošnji dirki ter izjavah Heulota. Bassons je bil sicer izjemno kratek, a neposreden: "Kolesarstvo se je v današnjem času znašlo pred novo visoko oviro. To so takšne predstave, ki so že na videz nenormalne. Seveda ljudje začnejo sumiti in govoriti" je bil o Pogačarjevi vožnji na kronometru kratek Bassons.

Tadej Pogačar Zato je najboljši Šport Ekipni zdravnik: "Bil je tako pripravljen, da smo mu prepovedali na kolo!" Wout Van Aert in Primož Roglič Jumbo-Visma Šport Rogličev sotekmovalec razkril, kako je ekipa sprejela Primožev poraz PrimožRoglič O Primožu in Tadeju Šport Wiggins: "Se je ekipa sploh še želela pogovarjati z njim? Sesti za isto mizo?"

 

Komentarjev 1
  • rosogay119 18:51 25.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. quality9.best

Sorodne novice