Šport
3627 ogledov

Primož Roglič s pomočjo ekipe odbil napade

Primož Roglič Vuelta Epa
Kolesarji na dirki po Španiji so opravili z zahtevno 15. etapo. Vodlini v skupnem seštevku je suvereno nadzoroval situacijo.

Nova zahtevna etapa kolesarske dirke po Španiji je največ zadovoljstva prinesla v ekipo Jumbo-Visme. Prvi na cilju na Santuario del Acebo je bil Američan Sepp Kuss, njegov moštveni kolega in kapetan Slovenec Primož Roglič pa je odbil vse napade in obdržal lepo prednost v skupnem seštevku.

Petnajsta etapa s štirimi vzponi prve kategorije, tudi zaključnim na Santuario del Acebo je po 154,4 kilometra pripadla Kussu, ki je bil v prejšnjih dneh zvesti pomočnik Rogliča. Tokrat je bil v begu in je čakal, da bo pomagal Rogliču na zadnjem vzponu, a do tega ni prišlo. Razlika med ubežniki in glavnino je bila prevelika, zato je lahko Kuss pokazal svoje sposobnosti poganjanja pedal navkreber.

Drugo mesto v etapi je osvojil Portugalec Ruben Guerreiro, tretje pa Britanec Tao Geoghegan Hart, zaostala sta 39 oziroma 40 sekund. Roglič je bil sicer danes osmi, mladi up UAE Emirates Tadej Pogačar pa 12.

Kuss je slavil peto poklicno zmago, prvo na evropskih tleh in prvo v svetovni seriji. Vse preostale je zbral na lanski dirki po Utahu. "To je zame zelo velika stvar. Nisem še dojel, kaj sem dosegel. Neverjeten dan je bil. V begu sem bil z namenom, da pomagam Primožu, če bo potreboval pomoč. Ko se je razlika povečala, sem imel dovolj časa, da sem šel po etapno zmago," je na cilju razmišljal presrečni Kuss.

Primož Roglič Vuelta rdeča majica Govorice Šport Šok! Ali Primož Roglič zapušča ekipo? Neverjetno, komu naj bi se pridružil

V ozadju je iz skupine favoritov Rogliča skušal ogroziti drugi v skupnem seštevku, svetovni prvak Španec Alejandro Valverde, a je Slovenec na njegov napad brez težav odgovoril. Sledil mu je, mu pomagal pri narekovanju ritma, saj je vedel, da lahko ob njegovi pomoči izloči številne kolesarje iz boja za zmagovalni oder. Na slovensko žalost je zaostal tudi Pogačar, ki pa je obdržal tretje mesto, a je razlika zdaj večja.

Po 15 etapah Rogliča in Valverdeja še vedno ločita dve minuti in 25 sekund. Pogačar je izgubil 41 sekund, z njim je čez cilj prišel Kolumbijec Miguel Angel Lopez, s katerim bije boj za belo majico najboljšega mladega kolesarja. Ta ostaja na ramenih Slovenca. Pogačar za rojakom zaostaja 3:42 minute, Lopezov zaostanek za rdečim Rogličem znaša 3:59 minute.

Tadej Pogačar Cornals Vuelta Neverjetna anekdota Šport Pogačarjev športni direktor: "To je preveč kruto do njega, izločite ga!"

Težek udarec je doživel Kolumbijec Nairo Quintana, ki zadnjega klanca ni zmogel prekolesariti z najboljšimi. Zaostal je 3:50 minute, 55 sekund za Pogačarjem in Lopezom. Skupno na petem mestu zaostaja 5:09 minute.

Naslednji Slovenec na cilju je bil Luka Pibernik na 95. mestu in zaostankom 18:45 minute. Njegov moštveni kolega pri Bahrain-Meridi Domen Novak je na 120. mestu zaostal 21:01 minute. Skupno je Pibernik 112. in Novak 118. Na dirki po Španiji ni več Luke Mezgeca, ki si je ob sobotnem padcu zlomil greben kolčne kosti. V bolnišnici v Oviedu čaka na prevoz v domovino, sezona pa je zanj že končana.

V ponedeljek kolesarje čaka še ena zahtevna etapa. Na 144,4-kilometrski poti od Pravie do Alto do Cubille jih čakajo trije vzponi prve kategorije, ciljni bo dolg dobrih 18 kilometrov.

Vuelta, izidi:

15. etapa:
 1. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)               4:19:04
 2. Ruben Guerreiro (Por/Katjuša-Alpecin)           + 0:39
 3. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos)               0:40
 4. Oscar Rodriguez (Špa/Euskadi Basque Country-Murias)     0:53
 5. Mark Padun (Ukr/Bahrain-Merida)               1:49
 6. Ben O'Connor (Avs/Dimension Data)              2:05
 7. Lawson Craddock (ZDA/EF Education First)          2:11
 8. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)               2:14
 9. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)            isti čas
 10. Sander Armee (Bel/Lotto Soudal)               2:48
...
 95. Luka Pibernik (Slo/Bahrain-Merida)             18:45
120. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida)              21:01

- skupno:
 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)             58:10:32
 2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)             + 2:25
 3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)              3:42
 4. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)               3:59
 5. Nairo Quintana (Kol/Movistar)                5:09
 6. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)              7:14
 7. Nicolas Edet (Fra/Cofidis)                 9:08
 8. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                9:15
 9. Carl Fredrik Hagen (Nor/Lotto Soudal)            9:44
 10. Hermann Pernsteiner (Avt/Bahrain-Merida)          11:39
...
112. Luka Pibernik (Slo/Bahrain-Merida)            2:30:55
118. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida)             2:39:24
Komentarjev 1
 • eaq89064 18:20 08.september 2019.

  Ostanite doma mama iz New Yorka je delila svojo skrivnost o tem, kako je sposobna vzeti 1500 ameriških dolarjev na teden od spletnega dela Le tri tedne po izgubi starega zaposlitve ... Preberite več.........>>>>> www.WebWork3.Com