Šport
404 ogledov

Roglič nadaljuje z veličastnimi vožnjami

Tour de France
Na tretjem alpskem testu zapored, ki se je zaključil z vzponom na legendarni Alpe d'Huez, je bil najmočnejši nosilec rumene majice Valižan Geraint Thomas. Primož Roglič je po izjemni vožnji končal na 6. mestu.

Današnja 175,5 kilometra dolga 12. etapa Dirke po Franciji ponuja štiri kategorizirane vzpone, od tega tri ekstra kategorije, in obračun najboljših na legendarnem Alpe d'Huezu.

Začne se silovito, s številnimi napadi od samega začetka. Toda do vznožja prvega vzpona ekstra kategorije še nimamo izoblikovanega bega. Med vzponom na Col de la Madeleine se izoblikuje skupina več kot 20 ubežnikov. Med njimi so imena, kot so Alejandro Valverde, Ilnur Zakarin, Julian Alaphilippe, Pierre Latour, Pierre Rolland, Warren Barguil, Robert Gesink, Tejay van Garderen, Mikel Nieve, Rafal Majka ter najnevarnejši za skupni seštevek, Steven Kruijswijk. Vzpon prvi prečka Alaphilippe, ki še poveča svoje vodstvo v seštevku za pikčasto majico.

Med vzponom na klanec druge kategorije napade Rolland, ki si pred preostalimi ubežniki privozi pol minute prednosti. Toda do začetka naslednjega ekstra vzpona na Col de la Croix de Fer se mu v ospredju pridruži še deset ubežnikov, med njimi tudi Kruijswijk, ki že nosi navidezno rumeno majico.

19 kilometrov do vrha vzpona se motivirani Nizozemec odloči za samostojen napad. Klanec prevozi s 3 minutami prednosti pred Barguilom, Majko in Nievejem. Glavnina zaostaja 6 minut.

Na položnem delu pred zaključnim vzponom na Alpe d'Huez so preostali ubežniki ujeti, Kruijswijk pa še drži prednost 4 minut in 20 sekund.

Bob Jungels in Dan Martin ne moreta slediti tempu skupine favoritov, kjer s posameznimi neuspešnimi napadi poizkušata Vincenzo Nibali in Nairo Quintana.

Ko pa napade Romain Bardet, kateremu se pridruži Mikel Landa, nepričakovano popusti Quintana. Primož Roglič zaenkrat brez težav odgovarja na vse napade.

4 kilometre pred ciljem napade Chris Froome, prehiti Bardeta in kmalu tudi Kruijswijka. Toda za njim se požene Tom Dumoulin, kateremu sledita Bardet in Geraint Thomas, zaostane pa Roglič, kateri je bil zadržan ob padcu Nibalija, ki naj bi se po poročanju zapletel ali z gledalcem, ali s policajem na motorju.

Dumoulin ujame Frooma, vodilni četvorki pa se priključi še Landa, ki v zadnjem kilometru, ko se jim Nibali in Roglič že povsem približata, prvi napade, toda najmočnejši v sprintu je vseeno Thomas.

Thomas je slavil drugo etapno zmago po vrsti. Drugi je bil Dumoulin z dvema sekundama zaostanka, tretji pa Bardet s tremi sekundami. Roglič je na šestem mestu zaostal 13 sekund. Pred njim sta bila še Froome in Landa.

"Nimam besed. Ne vem, kaj naj rečem. Nisem si predstavljal, da lahko zmagam. Sledil sem Bardetu. Nibali je imel smolo, tudi jaz bi skoraj padel. Lahko gremo kar v Pariz?" se je pošalil Thomas.

Valižan ima zdaj 1:38 minute prednosti pred Froomom in 1:50 pred Dumoulinom. Roglič je zadržal peto mesto, njegov zaostanek znaša 2:46 minute.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice