Šport
986 ogledov

Roglič že med najboljšo peterico

Roglič Twitter
Geraint Thomas je zmagovalec 11. etape Dirke po Franciji, s čimer je postal tudi vodilni v skupnem seštevku. Odlično se je odrezal tudi Primož Roglič, ki se je z današnjim 11. mestom prebil na 5. mesto v skupnem seštevku.

11. etapa letošnje Dirke po Franciji je posebna, saj je zelo kratka ter eksplozivna, polna težkih vzponov. V 108,5 kilometrih se zvrstijo štirje kategorizirani klanci, od tega kar dva posebne "hors" kategorije, etapa pa se zaključi z vzponom na La Rosiere, klanec 1. kategorije.

Prvi beg se izoblikuje kmalu po samem štartu, v njem pa je tudi Peter Sagan, ki prvi prečka vmesni sprint po zgolj 11,5 kilometrih ter si tako še poveča prednost v boju za zeleno majico.

Slovak nato popusti na prvem vzponu "hors" kategorije, tako da imamo v begu 18 kolesarjev. Julian Alaphilippe si kot prvi na vrhu vzpona privozi nove točke ter zacementira svoje vodstvo v boju za majico najboljšega hribolazca.

Pravo dogajanje pa se prične med vzponom na naslednji klanec "hors" kategorije. Kmalu odpade nosilec rumene majice Greg van Avermaet, kateremu kmalu sledijo imena, kot so Rigoberto Uran, Bauke Mollema ter Rafal Majka. Primož Roglič deluje dobro ter brez težav drži tempo, ki ga narekuje ekipa Sky. Za napad se odloči Alejandro Valverde, katerega kmalu pričaka moštveni kolega iz bega Marc Soler. Alaphilippe popolnoma popusti 2 kilometra pod vrhom.

Alaphilippe | Avtor: Epa Epa

Izmed ubežnikov je prvi na vrhu Warren Barguil, ki pobere maksimalen izkupiček točk. Valverde in Soler zaostajata 4 minute, glavnina pa še dodatno minuto.

Med vzponom na klanec druge kategorije si Valverde privozi še dodatno minuto prednosti pred glavnino, nato pa vajeti v svoje roke vzame ekipa Bahrain Meride. Na vrhu Valverde in Soler zaostajata za 2 minuti, medtem ko je zaostanek glavnine 3 minute in 15 sekund.

Na spustu s pomočjo moštvenega kolega Sørena Kragha Andersena napade Tom Dumoulin.

Pred začetkom poslednjega 17,6 kilometrov dolgega klanca z naklonom 5,8% imamo v ospredju le še pet ubežnikov. To so Damiano Caruso, Michael Valgren, Mikel Nieve, Amael Moinard ter Warren Barguil. Kmalu popusti Moinard. 

V ozadju pa kolesarja Sunweba ujameta člana Movistarja. Kraghu Andersenu in Solerju kmalu zmanjka moči. Dumoulin in Valverde tako zdaj sama držita 40 sekund prednosti pred favoriti za skupno zmago, katerih skupino vodi ekipa Skyja. Ko Valverde ne more več nuditi menjave Dumoulinu, ga ta pusti za seboj.

V ozadju oa odpada čedalje več favoritov. Prva popustita Adam Yates ter Ilnur Zakarin, kmalu pa jima sledita Jakob Fuglsang in Mikel Landa. Za svoj poizkus plača tudi Valverde, ki ne uspe držati tempa skupine favoritov. Odlično se še naprej vozi Roglič, ki ne kaže znakov slabosti.

Geraint Thomas začuti svojo priložnost za napad. V ospredju se pridruži Dumoulinu. Sledijo številni napadi favoritov za skupno zmago, ki popolnoma razbijejo glavnino. Na vse napade odlično odgovarja tudi Roglič, ki se ves čas drži v ospredju. Nekoliko zamudi le pri napadu Chrisa Frooma ter Dana Martina, ki se podata v lov za Thomasom in ostalimi vodilnimi.

Ko Thomas izve, da se mu približuje Froome, silovito pospeši ter se reši Dumoulina, v zadnjih metrih pa prehiti tudi razočaranega Nieveja, katerega z 21 sekundami zaostanka za zmagovalcem prehitita tudi Dumoulin ter Froome.

Roglič z zaostankom 59 sekund zasede 11. mesto. V skupni razvrstitvi pa napreduje na peto, tako visoko slovenski kolesar na Touru še ni bil.

"Lahko bi bilo še dosti slabše. Danes nisem imel najboljših nog, ampak s Stevenom sva vztrajala, nisva popuščala do konca. Zdaj je najpomembneje, da ostanemo skoncentrirani. Šli bomo dan za dnem in se borili še naprej," je po etapi izjavil Roglič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.