Šport
2058 ogledov

Roglič: Očitno smo Slovenci enaki kot Kolumbijci

Primož Roglič Epa
Prvi Slovenec v rumeni majici, drugi z etapno zmago.

Deveto etapo kolesarske dirke po Franciji je dobil slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), z drugim mestom pa je Primož Roglič (Jumbo-Visma) prevzel rumeno majico vodilnega.

Pogačar je tako postal drugi slovenski zmagovalec etape na Touru, obenem pa je postal še drugi kolesar s sončne strani Alp, ki je slavil zdaj že v "slovenskem" Larunsu, potem ko je pred dvema letoma s sijajnim napadom na spustu po prelazu na Aubisque slavil Roglič.

Tisto leto je Kisovčan osvojil skupno četrto mesto, dve leti kasneje pa je v Larunsu oblekel majico vodilnega, potem ko se je po vztrajnih napadih Pogačarja skupina favoritov znebila in posledično iz rumene majice slekla Britanca Adama Yatesa (Mitchelton-Scott).

Tadej Pogačar Po Franciji Šport Slovenca trčila na vrhu klanca, a Rogla v rumenem, Pogi do etape

"Rumena majica je super. Je naš cilj in upam, da jo bom imel na sebi tudi v Parizu. Vsekakor je to dobra etapa za nas," je za RTV Slovenija po etapi dejal 30-letni član Jumbo-Visme.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

S tem je Slovenija postala 25. država z nosilcem te priznane majice. Roglič ima v skupnem seštevku po devetih etapah zdaj 21 sekund prednosti pred Kolumbijcem Eganom Bernalom (Ineos Grenadiers) in 28 pred Francozom Guillaumom Martinom (Cofidis). Pogačar je v skupnem seštevku napredoval na sedmo mesto in za svojim rojakom zaostaja 44 sekund.

Slovenski junak je v izjavi za organizatorje Toura deloval sproščeno, a ne preveč utrujeno. "To je res noro. Po težkem tednu je neverjetno dobiti etapo. Rad bi se zahvalil ekipi, da so mi pomagali in zares sem vesel, da sem slavil etapno zmago."

Pogačarja je pohvalil tudi Roglič, ki je priznal, da je bil v sprintu mladenič premočan. "Najprej bi čestital Tadeju, danes sva zamenjala pozicije v primerjavi s četrto etapo. Je res izjemno močan," je dejal Roglič, ki je nato za RTV Slovenija pokomentiral še drugo slovensko dvojno zmago na letošnjem Touru, skupaj pa tretjo, v katero sta vpletena Pogačar in Roglič. Eno od teh sta spisala na lanski dirki po Španiji.

"Če bi bilo vse tako lahko, bi bilo fino. Ampak kaj naj rečem, očitno smo Slovenci v kolesarstvu postali velesila tako kot Kolumbijci," je primerjavo našel Kisovčan. Toda Kolumbijci na letošnjem Touru gledajo v hrbet Slovencem.

Primož Roglič Video Šport Tako se je končala še ena zgodovinska etapa za Slovenijo

Za to je polovično zaslužen tudi Pogačar, ki je z vsega 21 leti in 352 dnevi postal najmlajši zmagovalec etape na Touru po Američanu Lancu Armstrongu, ki je svojo prvo etapno zmago slavil leta 1993.

Mladi slovenski talent je v etapi želel pridobiti še več časa, potem ko je že v soboto po težavah v petkovi sedmi etapi nadoknadil 40 sekund.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

"V bistvu sem želel dobiti čim več časa za skupni seštevek, a sem videl, da nismo pridobili veliko v primerjavi s konkurenti. Zato sem v zadnjih metrih skušal priti do teh bonifikacijskih sekund. Niti ne vem, kako mi je uspelo, pač sprintal sem na vso moč," je dodal Pogačar.

Tudi sam je bil vesel podatka, da je v Larunsu pred dvema letoma slavil že Roglič, s čimer ima mesto vse bolj slovenski pridih. "Očitno je temu res tako, da je kraj slovenski. Primož je izjemen in tudi še naprej bo zmagoval. Upam, da bova skupaj ustvarila še marsikaj velikega," je v prihodnost pogledal kolesar s Klanca pri Komendi, ki je bil izjemno vesel z do sedaj prikazanim na Touru.

 
Komentarjev 2
  • sam1 09:22 07.september 2020.

    Ja,v nekaterih poslih očitno res.....

  • Ivo 19:40 06.september 2020.

    Samo da se čez kakšno leto ne ugotovi, da ste na kakšnem kolumbijskem izvoznem blagu, pa bo vse OK ;)