Šport
3682 ogledov

Pogačar premagal najboljše kolesarje sveta, zlom enega glavnih favoritov

tadej pogačar Epa
8. etapa letošnje Dirke po Franciji je prvič zavila v Pireneje, med kolesarji pa sta se odvili dve bitki. Izmed ubežnikov je etapno zmago slavil Nans Peters (AG2R). Izjemna predstava Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) v bitki za skupni seštevek.

Ljubitelji kolesarstva so nestrpno pričakovali 8. etapo letošnjega Toura, saj je dirka prvič letos zavila v Pireneje, na sporedu pa so bili trije spektakularni vzponi, vse skupaj pa se je zaključilo s spustom do Loudenvilla.

Karavano je v prvem delu etape pričakal vzpon prve kategorije Col de Menté, medtem ko sta se proti koncu te 141 kilometrov dolge etape zvrstila še klanca Port de Bales, vzpon posebne (hors) kategorije, ter legendarni Peyresourde, še en vzpon prve kategorije.

8. etapa | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Na sami etapi sta se odvili dve ločeni bitki, saj so se v ospredju za zmago udarili ubežniki, medtem ko ni bil nič manj zanimiv boj v ozadju, kjer so se glavni favoriti dirke udarili za rumeno majico.

Skupino ubežnikov so sicer sestavljali nosilec pikčaste majice Benoit Cosnefroy, Søren Kragh Andersen, Fabien Grellier, Ilnur Zakarin, Nans Peters, Neilson Powless, Quinten Pacher, Jérôme Cousin, Ben Hermans, Michael Mørkøv, Carlos Verona, Kévin Reza ter Toms Skujins. Po prečkanju Col de Mentéja so imeli že več kot 13 minut prednosti.

Med vzponom na najtežji klanec dneva, Port de Bales, se je prvi za napad odločil Cousin, a so ga preostali ubežniki kmalu ujeli, drugače pa je bilo, ko so napadli Peters, Zakarin in Pacher, saj ostali niso mogli slediti njihovem ritmu, kmalu pa je odpadel tudi Pacher.

V ozadju pa je pravo dramo doživljal eden glavnih favoritov letošnje dirke ter veliki ljubljenec domačega občinstva, Thibaut Pinot, ki je v hudih mukah začel zaostajati za glavnino. Njegova ekipa FDJ mu je priskočila na pomoč, a sanj o skupni zmagi je bilo konec.

Svojo moč pa je začela kazati ekipa Jumbo-Visma, ki je med vzponom na Port de Bales začela narekovati silovit ritem, kateremu niso mogli slediti številni izjemni kolesarji. V težavah se je znašel Michal Kwiatkowski, kmalu je začel zaostajati tudi Julian Alaphilippe, a se je večina najboljših vseeno uspela priključiti glavnini med spustom. Pinot pa je medtem zaostajal že za 6 minut.

Še pred poslednjim vzponom na legendarni Peyresourde pa je v ospredju ostal le še Nans Peters, saj je Zakarin močno zaostal na spustu.

V ozadju pa "mesarsko klanje", saj se je našemu Primožu Rogliču popolnoma podredil Tom Dumoulin, ki je narekoval silovit tempo, favoriti pa so začeli odpadati eden za drugim, dokler se ni za silovit napad odločil Tadej Pogačar, kateremu sta lahko sprva sledila le Roglič ter Nairo Quintana.

Ko je omenjena trojica spustila tempo, je uspelo priključiti še nekaj kolesarjev, a je Pogačar poizkušal z novimi in novimi napadi, dokler ni prostalim favoritom preprosto pobegnil ter si pred ostalimi privozil že minuto prednosti.

Napadel pa je tudi Guillaume Martin, kateremu so priključili Roglič, Quintana, Miguel Angel Lopez ter Rigoberto Uran, zaostal pa je nosilec rumene majice Adam Yates, ki je z muko znova priključil.

Tik pred vrhom Peyrasourda pa je napadel Quintana, kateremu je tokrat lahko sledil le Roglič, omenjena kolesarja pa sta v družbi Richieja Porta ter Mikela Lande začela tudi z vratolomnim spustom, a so ju vseeno ujeli tudi preostali favoriti.

Nans Peters | Avtor: Epa Epa

V ospredju pa je Peters suvereno prikolesaril do zmage, saj je pred Tomsom Skujinsom (Trek Segafredo) in Carlosom Verono (Movistar) slavil s skorajda minuto prednosti.

V ozadju je izmed favoritov ciljno črto prvi prečkal Pogačar, ki je proti ostalim favoritom, ki so skupaj prikolesarili v cilj, pridobil približno 40 sekund.

Britanec Adam Yates je uspel zadržati rumeno majico vodilnega, medtem ko naš Roglič zaostaja za 3 sekunde, Martin pa je v skupnem seštevku na 3. mestu z devetimi sekundami zaostanka. Pogačar je prepolovil svoj zaostanek, saj po novem na 9. mestu zaostaja za 48 sekund.

* Izidi:
  1. Nans Peters (Fra/AG2r- La Mondiale)              4:02:12
  2. Toms Skujinš (Lat/Trek-Segafredo)              +    0:47
  3. Carlos Verona (Špa/Movistar)                    isti čas
  4. Ilnur Zakarin (Rus/CCC Team)                        1:09
  5. Neilson Powless (ZDA/EF)                            1:41
  6. Ben Hermans (Bel/Israel Start-Up Nation)            3:42
  7. Quentin Pacher (Fra/B&B Hotels - Vital Concept) isti čas
  8. Soeren Kragh Andersen (Dan/Sunweb)                  4:04
  9. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                    6:00
 10. Romain Bardet (Fra/AG2r)                            6:38
...
 16. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                     6:40
 54. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                      22:56
144. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                 32:39
159. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)             isti čas

- skupni vrstni red:
  1. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)       	    34:44:52
  2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                 +   0:03
  3. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                      0:09
  4. Romain Bardet (Fra/AG2r-La Mondiale)                0:11
  5. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                  0:13
  6. Nairo Quintana (Kol/Arkea-Samsic)
  7. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)
  8. Rigoberto Uran (Kol/EF)                         isti čas
  9. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                    0:48
 10. Enric Mas (Špa/Movistar)                            1:00
 ...
 45. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                      32:03
 96. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)              1:23:57
124. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott)                   1:42:50
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice