Šport
1543 ogledov

Pogačarju spet ponagajalo kolo, etapo odločil pobeg

Aleksej Lucenko TdF Epa
Šesta etapa letošnje dirke po Franciji ni prinesla bistvenih sprememb v skupnem seštevku. Odločilen je bil samostojen pobeg.

Etapo, ki se je končala z zaključnim vzponom na Mont Aigoual, je dobil Kazahstanec Aleksej Lucenko (Astana). Na cilj je prišel 55 sekund pred Špancem Jesúsom Herrado (Cofidis). Nekaj več kot tri minute je na tretjem mestu zaostal olimpijski prvak, Belgijec Greg van Avermaet (CCC).

V skupnem seštevku se na vrhu ni spremenilo veliko. V rumeni majici je še naprej Britanec Adam Yates (Mitchelton-Scott), tri sekunde za njim je Primož Roglič (Jumbo Visma), tretji pa je Tadej Pogačar (UAE Emirates) s sedmimi sekundami zaostanka.

Pogačar je imel spet težave s kolesom, a je etapo končal na 11. mestu in ohranil vodstvo v razvrstitvi za najboljšega mladega kolesarja.

alaphilippe Izguba majice Šport Je bilo vse zrežirano? Zvezdnik namignil na teorijo zarote

Tour de France | Avtor: Epa Epa

Na velikih dirkah se redko zgodi, da ubežniki dobijo priložnost že v šesti etapi. A na letošnjem Touru so bile že prve etape zahtevne, že zgodaj so nastale razlike, tako da favoriti za končna visoka mesta lahko spustijo naprej nenevarne kolesarje. Tokrat jih je že kmalu ušlo osem, med njimi pa so bila vendarle imena, na katere je vseeno bilo potrebno vsaj malo paziti. Tako je bil Van Avermaet nekaj časa v virtualni rumeni majici, seveda pa mu skupina ni dovolila, da bi v njej prišel tudi na cilj.

Etapa je bila ravninska vse do 40 kilometrov pred ciljem, ko so se začeli vzponi. V vožnji navkreber se je najbolje znašel kazahstanski prvak Lucenko, ki je edini odgovoril na napad Američana Neilsona Powersa, ta pa hitro ni mogel slediti gorskemu specialistu, pozneje pa je ostal tudi za Van Avermaetom.

"Že v avtobusu, ko smo se peljali na start, smo se dogovorili, da grem na etapno zmago. Trasa mi je bila pisana na kožo, potrebno je bilo priti samo v beg. Uspelo mi je, nato pa sem s svojim ritmom lomil tekmece, krize nisem imel," je po 27. zmagi v karieri dejal Lucenko.

V ozadju se skupina ni posebej naprezala. Ritem so narekovali kolesarji Ineosa, pomočniki lanskega zmagovalca Kolumbijca Egana Bernala, a ni bilo videti, da bi pripravljali kakšen napad. Ga je pa v zadnjih stotih metrih zaključnega klanca uprizoril Julian Alaphilippe, ki je v sredo zaradi kazni, ker je prepozno prejel bidon, poskušal nadoknaditi izgubljene sekunde. V cilj je prišel s prednostjo, a le sekunde, tako da vrstni red na vrhu ni spremenil.

"Še ena etapa, ki smo jo opravili po načrtu. Danes smo le sledili tekmecem, nismo hoteli po nepotrebnem trošiti moči, mislim, da nam je to tudi uspelo," je bil na cilju zadovoljen Roglič. Nekaj več dela je imel Pogačar, ki mu je na vzponu počila zračnica, a je tudi tokrat imel ob sebi svojo "levo nogo", Jana Polanca, ki ga je pripeljal nazaj v skupino. "Nekaj več moči kot drugi sem porabil, a upam, da se to ne bo poznalo," je dejal Pogačar.

Primož Roglič poškodba Že udrihajo Šport Roglič grdo zavajal? Obtožbe na računa Slovenca: "To je sranje!"

Izgubljeno moč bo lahko povrnil že v petek, ko bo na sporedu ravninska etapa, kjer naj bi bili po napovedih v ospredju sprinterji. Že v soboto pa bo spet potrebno pokazati sposobnosti na vzponu, saj kolesarje čaka prva pirenejska etapa.

Tour de France, 6. etapa:

 1. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana)     	          4:32:34
 2. Jesus Herrada (Špa/Cofidis)                   +0:55
 3. Greg Van Avermaet (Bel/CCC Team)              2:15
 4. Neilson Powless (ZDA/EF Pro Cycling	          2:17
 5. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quickstep) 2:52
 6. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)            2:53
 7. Michal Kwiatkowski (Pol/Ineos Grenadiers)
 8. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)
 9. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)
 10. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)
 11. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)
...
21. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)             isti čas
47. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                 3:12
102. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)          25:01
145. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)           31:09


SKUPNI VRSTNI RED:
1. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)         27:03:53
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)            +  0:03
3. Tadej Pogacar (Slo/UAE Emirates)              0:07
4. Martin Guillaume (Fra/Cofidis)                0:09
5. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)      	     0:13
6. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma)
7. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)
8. Nairo Quintana (Kol/Arkea-Samsic)
9. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale)
10. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)            isti čas
...
44. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                14:26
99. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)          55:32
136. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)         1:15:30
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice