Šport
3880 ogledov

Šef ekipe napadel člana moštva: "Očitno nekdo ne pozna pravil"

alaphilippe Print Screen
Vodja kolesarske ekipe Deceuninck–Quick-Step je za zaplet, ki je njegovega kolesarja stal rumene majice, okrivil člana moštva.

Patrick Lefevere, direktor ekipe Deceuninck-Quickstep, katere član je do nedavnega vodilni kolesar na Touru Julian Alaphilippe, je znan po svojih brezkompromisnih napadih na Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI), organizatorje in predstavnike drugih moštev, tokrat pa je svoj gnev usmeril v člana svoje ekipe.

Julian Alaphilippe Roglič že drugi Šport Zaplet na Touru, kazen za nosilca rumene majice

Do zapleta je prišlo v zadnjih kilometrih pete etape, ko je nespametni član moštva podal pijačo nosilcu rumene majice Alaphilippu. Ker kolesarji v zadnjih 20 kilometrih ne smejo sprejeti hrane ali pijače s strani ekipe, Alaphilippe pa je to storil le dobrih 17 km pred ciljem, je bil kaznovan s časovnim pribitkom 20 sekund, zaradi česar je izpadel iz prve deseterice.

alaphilippe | Avtor: Epa Epa

Rumena majica je tako romala v roke Adama Yatesa (Mitchelton-Scott), po eno mesto pa sta pridobila tudi Slovenca. Primož Roglič (Team Jumbo-Visma) je trenutno drugi s tremi sekundami zaostanka, Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) na tretjem mestu zaostaja še štiri sekunde več.

"Težko je sprejeti, a takšna so pravila," je po etapi komentiral Lefevere. "Če pravilo velja za vse, potem mora veljati tudi za nas. Rumena majica ne more biti izvzeta. Če kolesarjev na to ne bi opozorili, potem bi bilo drugače. Gre za vsem znano pravilo, a očitno je v naši ekipi nekdo, ki tega ne ve," je dodal.

alaphilippe | Avtor: Epa Epa
Športni direktor Tom Steels je dodal, da so se v moštvu zavedali kršitve, vendar je bila to edina priložnost za varno izročitev plastenke. "Škoda, da smo na takšen način izubili rumeno majico. Poznamo pravilo zadnjih 20 kilometrov. Pri 70 km/h bi bilo to zelo nevarno. Kolesarji so bili na ravnini pred vzponom. To je bila edina priložnost, da mu izročimo plastenko. Letošnji Tour je poseben in vsi moramo biti še posebej previdni. Izogibati se moramo množici. Zaradi teh okoliščin smo zamudili za dva kilometra. Naredili smo napako, tega ne moremo spremeniti," je povedal.

Voda ekipa Lefevere je bil manj razumevajoč. "V kolesarstvu se majice izgubljajo zaradi padcev, predrtih gum, napak ali hitrejšega nasprotnika, toda to, da smo jo izgubili zaradi take neumnosti... Najhuje je, da je to storil član naše ekipe. Ne moremo biti zadovoljni. Julian si tega ni zaslužil, a pravila so pravila. Res neverjetno," je pristavil šef moštva.

Julianu je plastenko izročil njegov bratranec in trener Franck Alaphilippe. Ker gre za relativno novega člana ekipe, obstaja možnost, da s pravilom ni bil seznanjen.

Komentarjev 1
  • marsal22 14:41 03.september 2020.

    tudi kolesar ni vedel , čeprav ne dela drugega v svojem bivanju !