Šport
5263 ogledov

Kakšna vožnja Pogačarja! Slovenec strl 17 let star rekord!

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačarjev izjemen napad, s katerim je strl vse največje kolesarske zvezdnike, še vedno odmeva!

Osmo etapo kolesarske dirke po Franciji je dobil Francoz Nans Peters (AG2R), a boj za rumeno majico se je odvijal v ozadju. Z napadom je tekmece strl Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki je nadoknadil 40 sekund v skupnem seštevku.

tadej pogačar Izjemna 8. etapa Šport Pogačar premagal najboljše kolesarje sveta, zlom enega glavnih favoritov

Slabih 19 kilometrov pred koncem je po silovitem tempu, ki ga je takrat navijal Nizozemec Tom Dumoulin (Jumbo-Visma), prvi iz skupine favoritov napadel prav Pogačar in se z napadom hitro otresel Adama Yatesa (Mitchelton-Scott) v rumeni majici, sledila pa sta mu le Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Nairo Quintana (Arkea Samsic).

Prave enotnosti med trojico ni bilo, zaradi česar so se ostali konkurenti na čelu z Yatesom in Eganom Bernalom priključili, a Pogačar je nato znova skočil in tokrat mu ni mogel slediti nihče.

Primož Roglič "Je malo neumno..." Šport Roglič razkril, zakaj ni želel loviti Pogačarja

Do vrha zadnjega vzpona si je nabral 45 sekund prednosti pred ostalimi favoriti, po spustu do Loudenviella pa je v cilj prišel s 40 sekundami prednosti pred ostalimi favoriti, tako da zdaj v skupnem seštevku na 9. mestu zaostaja le še 48 sekund.

Po kolesarskem svetu je tako naravnost završalo, saj se niso mogli načuditi Pogačarjevi moči, kako je na videz z lahkoto opravil s samo kolesarsko smetano.

O izjemnosti Pogačarjeve vožnje pa največ pove podatek, da je mladi Slovenec zrušil rekord vzpona na legendarni Peyresourde. Pogačar je namreč s klancem opravil v vsega 24 minutah ter 35 sekundah, s čimer je porušil 17 let star rekord, ki sta ga leta 2003 postavila Iban Mayo ter Aleksander Vinokourov, ki sta z vzponom opravila v 25 minutah in 20 sekundah.

Enak čas kot Mayo in Vinoukorov sta dosegla tudi Roglič in Quintana, ki sta prav tako z znamenitim Peyresourdom opravila 45 sekund počasneje kot Pogačar. Omenjena četverica je tako vozila s povprečno hitrostjo 23,21 km/h, medtem ko je Pogačar na tem 7,7 km dolgem vzponu dosegel povprečno hitrost 23,93 km/h.

Pogačarjev neverjetni dosežek je tako še najbolje opisal izjemni belgijski kolesar ter eden najbolj znamenitih "domestiqueov" v karavani Tim Declerq, ki se je ob pogledu na Pogačarjev dosežek lahko le v grozi prijel za glavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice