Šport
11 ogledov

Sara bi bila olimpijska prvakinja

Sara Isaković je v Pekingu osvojila prvo plavalno olimpijsko kolajno za Slovenij Žurnal24 main
Če bi na lanskih OI v Pekingu veljala enaka pravila, kot jih je Mednarodna plavalna zveza (Fina) sprejela marca, bi se Sara Isaković morda okitila z zlato olimpijsko kolajno.

Po rekordnem letu 2008, ko je v bazenih padlo neverjetnih 108 svetovnih rekordov, je Fina prejšnji mesec le ukrepala in sprejela nova pravila glede kopalk. Ta bodo veljala že na SP v Rimu, ki se bo začelo čez dobre tri mesece. Čeprav se bo v Italiji zbrala vsa plavalna smetana, bo ta zaradi teh pravil težko ponovila uspehe z OI v Pekingu, kjer so odplavali 25 najboljših časov v zgodovini tega športa.

V novih pravilih je zapisano, da kopalke ne bodo smele biti debelejše od enega milimetra, ne bodo smele pokrivati zatilja, ramen in gležnjev, morale pa se bodo oprijemati kože. Plavalci bodo lahko uporabljali samo materiale, ki plovnost povečajo za več kot en newton. Prepovedana bo tudi po meri izdelana oprema. In plavalci bodo po novem lahko oblekli le ene kopalke. V zadnjem času so jih namreč nosili po več, da so povečali plovnost.

Sarina krvnica v finalu OI Federica Pellegrini je takrat nosila dvoje kopalk, kar je po novih pravilih Fine prepovedano. © Reuters

 
V finalu lanskih OI je tudi Federica Pellegrini , ki je na 200 metrov prosto za 15 stotink ugnala Saro Isaković , nosila dvoje kopalk. "Želela sem se izogniti težavam, če bi se ene kopalke strgale," je takrat, ko to še ni bilo prepovedano, pojasnjevala Italijanka. Prav z enakim razlogom se je po sprejetju novih pravil zagovarjala Therese Alshammar , ki pa so jo prejšnji mesec zaradi tega diskvalificirali in ji razveljavili svetovni rekord na 50 metrov delfin.

 
 

Neopren je naredil to, da so bili plavalci, ki so bili vedno v stiku z vodo, zdaj po prihodu iz bazena suhi.

Dimitrij Mancevič

 
Fina želi z novimi pravili plavanju vrniti verodostojnost, zato so morali proizvajalci prejšnji teden za vse kopalke, za katere je Fina sicer že izdala soglasje za uporabo, znova pridobiti certifikat. Kasnejši popravki in izpopolnitve ne bodo dovoljene. S takšno odločitvijo je zadovoljen tudi trener Petra Mankoča Dimitrij Mancevič , ki je bil na decembrskem EP na Reki eden od pobudnikov izjave, da je treba sprejeti ukrepe glede kopalk, ki so jih imenovali tudi tehnološki doping. "Plavanje ni bilo več isti šport, saj so plavalci uporabljali kopalke, ki so jih izolirale od vode. Neopren je naredil to, da so bili plavalci, ki so bili vedno v stiku z vodo, zdaj po prihodu iz bazena suhi. Tega nismo smeli dovoliti, zato je odločitev Fine, da prekine to norijo, povsem logična."

Dimitrij Mancevič si je po sprejetju novih pravil oddahnil, saj je bila zanj uporaba neoprena v plavanju nezaslišana. © Saša Despot

 
Predvsem neopren je bil tisti, ki je bil po mnenju številnih plavalcev in trenerjev povsem nesprejemljiv. "V plavanju smo vedno uporabljali tekstil, ki premoči, in plavalci so tako prišli v stik z vodo. Ko pa so namesto tekstila začeli uporabljati neopren, ki vode ne prepušča in tako spreminja plovnost, pa je bilo to nekaj nezaslišanega," je še enkrat poudaril Mancevič in dodal: "Težava je bila tudi v tem, da so plavalci imeli dvojne kopalke. Spodaj kopalke iz tekstila, ki so jih stisnile, zgoraj pa ohlapne iz neoprena. Če imaš na sebi tako kombinacijo, lahko rezultat izboljšaš tudi za šest, sedem desetink na 50 metrov."

Vendar tudi po teh spremembah pravil strahu, da novih svetovnih rekordov ne bo, ni. Za boljše rezultate naj bi namreč poskrbeli novi startni bloki, ki naj bi omogočali za tri desetinke hitrejše odrive. Teh v Rimu še ne bodo uporabljali, saj jih še ne uporabljajo vse plavalne zveze.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.