Šport
128 ogledov

Še dober mesec do športnega spektakla v Radencih

Maraton treh src v Radencih mediaspeed
V Radencih 20. maja že 41. maraton Treh src.

Radenci bodo 20. maja gostili 41. maraton Treh src. Prijave so še možne do 19. aprila s popusti, sicer pa je rok do 10. maja. Državno prvenstvo bo letos potekalo na 21 km, zanj pa se je treba prijaviti prek kluba, člana Atletske zveze Slovenije (AZS).

Starta tekov na 42 in 21 km bosta ob 9. uri, deset minut pozneje bodo začeli na 10.000 m, ob 9.15 pa na 5000 m. Ob 9.20 bo še start nordijske hoje na 10.000 m. Poleg DP na 21 km bo domače prvenstvo potekalo še v nordijski hoji, na 21 in 2 km pa bodo vojaška prvenstva.

"Letos je bilo lažje vse skupaj pripraviti, lani ob tem času niti nismo vedeli, kako bomo izpeljali maraton zaradi omejitev v času pandemije novega koronavirusa. Trasa bo ostala ista, kot v 2022, teka na pet in 10 km pa bosta, tako kot nordijska hoja, potekala po nekoliko drugačnih progah," je na novinarski konferenci povedal Marko Pintarič, generalni sekretar organizatorjev maratona.

Ti želijo, da bi maraton ostal na vrhunski ravni, zato so pritegnili tudi nekaj povabljenih tekačev iz Kenije, med njimi bo tudi maratonec s časom 2:14, je izpostavil Pintarič. Dodal je, da so se povezali tudi z najboljšimi slovenskimi maratonci, nastop na 42 km je potrdil Rok Puhar.

Dopoldne bodo tekli odrasli, popoldne pa otroci "Pri vas je tako fajn, zato se radi vračamo, slišimo vedno znova. Tudi nekdanji predsednik Borut Pahor, stalni udeleženec tekmovanja, je lani izpostavil dobro voljo in 40 let tradicije. Pričakujemo 8000 do 10.000 aktivnih udeležencev, od pohoda pa do teka s psi," je pojasnil Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora.

Maraton treh src v Radencih | Avtor: mediaspeed mediaspeed

Maratona v Avstrijo tudi letos še ne bo, saj je bila podaljšana mejna kontrola s Slovenijo. Gerlec je povedal, da si v regiji v Avstriji želijo ponovno sodelovati, ampak odločitev vlade v sosednji državi je zaenkrat taka, da ne omogoča tovrstnega sodelovanja.

Najstarejša tekaška prireditev v regiji skupaj z Ekologi brez meja je lani stopala na pot prireditve "brez odpadkov". Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja, je naštela nekaj lanskih številk. "Ločeno smo zbrali okrog 700 kg odpadkov, 91,5 odstotka vseh. To je pomenilo le 156 gramov odpadkov na posameznega udeleženca, v tujini pride tudi do kilogram na maratonca."

Prireditev pripravlja ožji odbor petih posameznikov, 30 ljudi nato sodeluje v nekoliko širšem odboru. V dnevih okrog prireditve pa pomaga okrog 700 ljudi, velike so ekipe gasilcev, policije in šol.

Po dveh letih premora zaradi pandemije novega koronavirusa se je lani maraton vendarle vrnil na ceste okrog Radencev. Štiridesetič so ga pripravili 21. maja. Prejšnji leti so pripravili le virtualna maratona z lepim odzivom.

Kljub drugačnim, slabšim pričakovanjem, so se lani že približali številkam iz leta 2019. Prijavljenih je bilo namreč 2200 tekačev, 82 udeležencev nordijske hoje, 1300 je bilo pohodnikov, 40 jih je teklo s psi, bilo pa je tudi okrog 1200 otrok na najkrajši razdalji.

Proračun maratona se giblje med 150.000 do 200.000 evri, kar je odvisno od udeležencev, stroški so bili lani manjši, ker ni bilo vabljenih tujih tekačev, za katere je treba nameniti dodatek.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice