Šport
12716 ogledov

Veliko slovensko zmagoslavje: Pogačar do etape, Roglič do Vuelte

Tadej Pogačar Vuelta Epa
Slovenski as je zadržal rdečo majico, njegov mlajši rojak pa prišel do etapne zmage, bele majice in zmagovalnega odra.

Primož Roglič se je v zadnjo resno etapo dirke po Španiji, ki ima kar šest kategoriziranih vzponov in 190,4 kilometrov dolgo traso, podal z dvema minutama in 50 sekundami prednosti pred Alejandrom Valverdejem, na tretjem mestu je moštveni kolega slednjega pri Movistarju Nairo Quintana z zaostankom 3:31. Za slovenskega asa je nevarnost predstavljal še član močne Astane Miguel Angel Lopez (+4:17). Kolumbijec je bil še vedno v boju tudi za belo majico, pred edinim resnim tekmecem Tadejem Pogačarjem je imel 32 sekund naskoka.

V živo:

12.15 - Začetek etape. Kolesarji so takoj poskušali z begi, a jim to vsaj nekaj minut ni uspevalo. V ospredju se skušajo med ubežnike prebiti tudi kolesarji Movistarja, ki pa jih pokrivajo člani ekipe Jumbo-Visma.

12.27 - Od glavnine se je ločilo deset kolesarjev, poskuša jih ujeti še trojica. Med ubežniki ni predstavnikov Movistarja in Astane, kar ustreza Rogliču in njegovim pomočnikom.

12.38 - Začenja se prvi vzpon. Gre za klanec prve kategorije. Astana se je že hitro postavila na čelo glavnine in navila tempo.

12.43 - Iz glavnine sta skušala skočiti kolesarja Astane in Movistarja, a je Jumbo-Visma hitro pokril ta poizkus z Neilsonom Powlessom in Georgeom Bennettom.

12.47 - Omar Fraile iz Astane si je prikolesaril nekaj prednosti, a ga čaka izjemno delo, če se želi pridružiti ubežnikom, ki so dve minuti spredaj.

12.52 - Fraileju se je pridružilo še nekaj kolesarjev, a je peloton še vedno zelo blizu. Razlika znaša le nekaj sekund.

12.54 - Frailejev poizkus je nevtraliziran. 

12.59 - Astana še naprej napada. Tokrat je skočil Dario Cataldo, vendar ga je pokril Sepp Kuss. Movistar še miruje, čeprav se je Valverde že postavil povsem v ospredje. Za njegovo kolo se je postavil Roglič. Začelo je deževati.

13.10 - Nov skok kolesarjev kazahstanske ekipe, sledil je tudi Movistarjev Marc Soler, a tudi tokrat so bili pomočniki rdeče majice pozorni.

13.12 - Deveterica ubežnikov je prešla prvi vrh, dobro minuto in pol za njimi tudi glavnina. Astani in Movistarju ni uspelo poslati svojega kolesarja v beg, vse skoke izjemno pokriva predvsem Kuss. Tempo v prvi uri je za takšno etapo ubijalski.

13.19 - Na vrsti je že drugi klanec.

13.33 - Prednost ubežnikov je padla tudi že pod minuto, nato pa se je znova nekoliko povečala, saj so napadi v glavnini prenehali. Pred prvim spustom so si kolesarji vzeli čas za hrano in oblačenje toplejših oblačil.

13.35 - Z drugim vrhom je kot prva opravila sedmerica kolesarjev: Guerreiro, Edet, Henao, Howson, Morabito, Padun in Samitier. Glavnina je 55 sekund zadaj, med obema skupinama kolesari Lawson Craddock s 35 sekundami zaostanka. Na vrsti je spust na mokrem cestišču.

13.51 - Craddock se je priključil sedmerici, peloton zaostaja za nekaj več kot minuto. Do cilja je še 130 kilometrov. Slabo tretjino posla so kolesarji moštva Jumbo-Visma že opravili. In to odlično.

14.00 - Glavnina na tretjem vzponu zaostaja le še pol minute.

14.02 - Peloton je povsem razpadel. Roglič in Pogačar ostajata med najboljšimi. Do vrha je še nekaj več kot tri kilometre. Naklon znaša 12%.

14.06 - Glavnina je znova nekoliko večja. Dobra novica za vodilnega Slovenca - v njej so še vsi moštveni kolegi, ki so upočasnili tempo. Zaradi padcev sta na dirki sicer že odstopila Tony Martin, ki jo je skupil v petkovi etapi, in Steven Kruijswijk.

14.10 - Za kolesarji je že polovica vzponov. Ostajajo še klanci tretje, prve in znova tretje kategorije. Na slednjem se bo končala predzadnja etapa letošnje dirke po Španiji.

14.17 - V ospredju ostajajo le Samitier, Guerreiro, Howson in Edet. Razlika je minuta in pol. Iz glavnine se je za njimi podal Tao Geoghegan Hart. Še 114 kilometrov.

14.31 - Londončan se je pridružil četverici. V ozadju zatišje, kar ustreza Rogličevim pomočnikom, na čelu je Lennard Hofstede. Očitno pri Astani in Movistarju hranijo moči za naslednje vzpone in napade. Osmerica kolesarjev Movistarja sledi šesterici iz Jumbo-Visme.

14.50 - Od ciljne črte kolesarje loči še 95 kilometrov. Ubežniki so si prikolesarili tri minute in pol naskoka.

15.34 - Po dolgem premoru se je dirka 'znova začela'. V ospredje se je premaknila celotna ekipa Astane. Počasi se pripravljajo zadnji napadi na letošnji Vuelti. Prednost ubežnikov je 4:10, do cilja pa 71 kilometrov.

15.38 - Roglič je začel izgubljati pomočnike. Še četrti vzpon je za kolesarji.

16.00 - V glavnini je ostalo še približno 30 kolesarjev. Astana navija tempo, ob Rogliču sta še dva pomočnika. Prednost ubežnikov se je pred odločilnim klancem prve kategorije stopila na dve minuti in pol.

16.08 - Začenja se peti vzpon dneva, ki je dolg 14,2 kilometra, povprečen naklon znaša 5,9%.

16.14 - V ospredju sta se tekmecev otresla Geoghegan Hart in Guerreiro. V glavnini je v ospredju Jakob Fugelsang, Lopez bo kmalu napadel. V skupini najboljših je le še okoli 15 kolesarjev.

16.18 - Lopez je napadel, Roglič, Pogačar, Quintana in Valverde so mu uspešno sledili. Peterica najboljših v skupni razvrstitvi je tako ostala skupaj. Ker Kolumbijcu ni uspelo pobegniti, je nekoliko upočasnil, nekaj kolesarjev pa se je uspelo priključiti rdeči, beli, zeleni majici in Valverdeju, ki nosi mavrično majico svetovnega prvaka.

16.25 - Lopez je še enkrat skočil, najboljši so mu znova sledili. Prednost dvojca spredaj se je skrčila na pol minute. Do vrha vzpona je še pet kilometrov.

16.28 - Tokrat je napadel Pogačar, ki si je prikolesaril nekaj sekund naskoka. Spomnimo, da mladi Slovenec za belo majico zaostaja 32 sekund.

16.31 - Pogačar je ujel preostala ubežnika. Nabral si je minuto prednosti in je virtualno že v beli majici.

16.33 - Mladi slovenski kolesar je sam v ospredju. Razlika 1:04 do rdeče majice. Pri Movistarju so začeli braniti skupno tretje mesto Quintane. Kot kaže je konec napadov na prvo mesto. Španska ekipa bo na spustu in ravnini skušala zmanjšati razliko do osamljenega Slovenca. Roglič mirno vozi v zaveterju Movistarja.

16.40 - Pogačar prvi čez vrh. Zasledovalci zaostajajo 1:39.

16.47 - Slovenski mladenič ima do cilja še 27 kilometrov. Zaostanek Quintane in Lopeza za njim je trenutno 1:34.

16.50 - Razlika ostaja enaka. Do ciljne črte je še 25 kilometrov.

16.56 - Pogačar pravzaprav vozi kronometer. Pred sabo ima še 20 kilometrov, časovna razlika - 1:35. Virtualno je Slovenec na stopničkah.

17.00 - Do cilja 17 km. Razlika znaša minuto in 42 sekund. Pogačar je od skupno drugega mesta oddaljen le še okoli 20 sekund. Pri Movistarju ne paničarijo, očitno so prepričani, da bodo na zadnjem vzponu zmanjšali prednost najmlajšega kolesarja na dirki.

17.04 - V ozadju je Fuglsang malce navil tempo, Pogačar je medtem kot prvi prečkal leteči sprint in si tako prikolesaril še tri dodatne bonus sekunde. Do Cilja še 14,5 kilometra, razlika 1:47. Valverde je bil sicer drugi v sprintu, Slovenec pa je tako z bonusom proti njemu pridobil le sekundo.

17.11 - Pogačar se je zapeljal pod oznako za zadnjih 10 kilometrov. Še vedno ima minuto in 40 sekund prednosti.

17.14 - Astana je skočila, Lopez pa tega ni znal izkoristiti, kot kaže je preutrujen za pravi napad. Razlika se je zmanjšala na minuto in pol. Še sedem kilometrov.

17.18 - Quintana je prevzel pobudo, skuša rešiti svoje tretje mesto.

17.20 - Še štirje kilometri za Pogačarja. Tudi Valverde je moral kreniti v lov - 1:34. Roglič zlahka spremlja vse menjave ritma.

17.23 - Za Pogačarjem je tudi trikilometerska oznaka, razlika ostaja približno enaka. Slovenec bi si z zmago prikolesaril še 10 bonus sekund. Valverde je pospešil, Roglič pa mu je mirno sledil. Lopez je odpadel, konec njegovega upanja za belo majico.

17.25 - Tudi Quintana je počil. Valverdeju in Rogliču lahko sledi le Rafal Majka.

17.26 - Še kilometer in pol ter minuta in 36 sekund prednosti za Pogačarja. Bo Valverde sploh rešil drugo mesto? Se obeta dvojna slovenska zmaga?

17.28 - Pogačar je v zadnjem kilometru. Tretje etapne zmage mu ne more nihče več vzeti.

17.30 - SLOVENSKO ZMAGOSLAVJE! Pogačar se je trudil za vsako sekundo do ciljne črte. Čas do zasledovalcev je začel teči.

17.32 - Valverde je zaostal 1:32, le nekaj sekund je za njim v cilj prišel ZMAGOVALEC VUELTE Primož Roglič, ki se mu v zadnjih metrih ni bilo treba naprezati, proti svetovnemu prvaku je izgubil sicer devet sekund na cesti in še dodatnih šest za Špančevo drugo mesto v etapi. Pogačar si je zagotovil belo majico in skupno tretje mesto, saj sta Kolumbijca Quintana in Lopez zaostala približno dve minuti.

Še 110 kilometrov do zmagoslavja v Madridu.

Vuelta, 20. etapa:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 5:16:40
2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar Team) +1:32
3. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)
4. Hermann Pernsteiner (Avt/Bahrain-Merida)
5. Primož Roglič (Slo/Team Jumbo-Visma) 1:41
6. Sergio Andres Higuita Garcia (Kol/EF Education First) 1:49
7. Dylan Teuns (Bel/Bahrain-Merida)
8. Nairo Quintana (Kol/Movistar Team) 1:56
9. Mikel Nieve (Špa/Mitchelton-Scott) 1:59
10. Wilco Kelderman (Niz/Team Sunweb) isti čas
...
125. Luka Pibernik (Slo/Bahrain-Merida) 38:44
138. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) isti čas
...

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 75:00:33
2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) + 2:33
3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 2:55
4. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 3:46
5. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana) 4:48
6. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe) 7:33
7. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb) 10:04
8. Carl Fredrik Hagen (Nor/Lotto Soudal) 12:54
9. Marc Soler (Špa/Movistar) 22:27
10. Mikel Nieve (Špa/Mitchelton-Scott) 22:34
...
109. Luka Pibernik (Slo/Bahrain-Merida) 4:12:17
123. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 4:26:50
...

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice