Šport
18681 ogledov

Svinjsko umazana poteza Movistarja spravila Rogliča v velike težave

Primož Roglič Epa
Remi Cavagna (Deceuninck Quick Step) je zmagovalec 19. etape Dirke po Španiji. Toda dosti bolj kot zmaga mladega Francoza bo odmevala kontroverzna poteza španske ekipe Movistar.

Na 19. etapi letošnje Dirke po Španiji, ki naj bi bila na prvi pogled namenjena sprinterjem in bi morala služiti favoritom za skupni seštevek kot dan oddiha, je prišlo do velikega zasuka.

Okoli 65 kilometrov pred ciljem je namreč prišlo do množičnega padca, v katerega so bili udeleženi skoraj vsi kolesarji Jumbo-Visme, med drugimi tudi Primož Roglič ter tudi ekipa Astane, z Miguelom Angelom Lopezom. Rogličev zvesti pomočnik Tony Martin je bil prisiljen celo odstopiti.

Po nenapisanih pravilih bi se nato tempo glavnine moral umiriti, kolesarji pa bi morali počakati rdečo majico, ki je bila udeležena v padec.

Toda kolesarji Movistarja, ki imajo v boju za skupno zmago kar dva kolesarja, Alejandra Valverdeja in Naira Quintano, so se odločili za nešportno potezo ter so po padcu Rogliča na polno navili tempo ter skupino, ki jo je zadržal padec, pustili daleč za seboj.

Roglič je za skupino, v kateri je narekovala tempo ekipa Movistarja, zaostal za približno minuto ter ostal skorajda brez moštvenih kolegov, saj so bili vsi udeleženi v padec.

Po številnih protestih kolesarjev iz preostalih ekip, ki so kolesarjem Movistarja precej neposredno povedali, kaj si mislijo o njihovi potezi, je španska ekipa vendarla popustila ter dovolila zaostalim skupinam kolesarjev, da so se priključili glavnini.

"Alejando Valverde ter ekipa Movistarja sta naravnost onečastila dres svetovnega prvaka, ki jim to leto pripada. Sam bi rajši izgubil, kot zmagal na ta način," je bila zgolj ena izmed izjav komentatorja na angleškem Eurosportu.

Pred samim padcem pa se je etapa odvijala precej mirno, takoj po prečkanju edinega kategoriziranega vzpona se je namreč oblikovala skupina desetih ubežnikov, med katerimi je bil poleg Silvana Dilliera, Rémija Cavagne, Lawsona Craddocka, Bruna Armiraila, Tsgabu Grmaya, Bena O’Connorja, Davida de la Cruza, Nikiasa Arndta ter Petra Stetine tudi naš Domen Novak. Skupaj so si privozili 3 minute prednosti pred glavnino, preden je ta po silovitem tempu Movistarja začela padati. Ko so se stvari v glavnini umirile, so imeli še minuto prednosti.

Primož Roglič Največji rival Šport Primož Roglič presenetil, ko je razkril, kdo ga še vedno lahko premaga

Pred začetkom same etape so sicer opozarjali, da bi lahko na papirju umirjeno ravninsko etapo precej začinili vetrovi, ki pa do zadnjih 30 kilometrov niso krojili razpleta dirke. Nato je sicer ekipa Movistarja ponovno poizkusila raztrgati glavnino, Roglič je celo nekoliko zaostal, a je napad španske ekipe nato popustil.

Ko je 25 kilometrov pred ciljem prednost ubežnikov padla pod minuto, se je za solo akcijo izmed ubežnikov odločil Cavagna, ki je proti glavnini pridobil še dodatne pol minute prednosti, preden se je ta začela topiti.

Ob vstopu v zadnji zelo strm kilometer je imel Francoz še pol minute prednosti pred bližajočo se glavnino. Sam Bennett (Bora Hansgrohe) je poizkusil s silovitim sprintom na klanec, a Cavagne ni uspel ujeti in se je moral zadovoljiti z drugim mestom.

V skupini z Bennettom je ciljno črto prečkal tudi Valverde, ki je tako proti Rogliču in Tadeju Pogačarju, ki sta bila v skupinici za njim, pridobil tri sekunde. Španski kolesar tako pred odločilno sobotno etapo zaostaja 2:47, Quintana ima zaostanek 3:31, pred našim Pogačarjem, ki zaostaja 4:49, pa je še Miguel Angel Lopez z zaostankom 4:17.

Primož Roglič Vuelta Šport Veliki tekmec: Roglič bi že izgubil majico, če ...

 

Komentarjev 3
  • supreme 21:43 13.september 2019.

    Kaj brisete idioti......svinjsko umazano iz vase strani

  • mizimazi 17:07 13.september 2019.

    To so pa kolumbijske narko-dopingirane pickice....PUTTA MADRE....

Sorodne novice