Šport
10083 ogledov

Kaj si o potezi Movistarja mislijo Roglič, Pogačar, Rogličev direktor...?

Movistar Epa
19. etapa letošnje Dirke po Španiji se bo v zgodovino zapisala kot ena najkontroverznejših.

Pred zadnjo odločujočo etapo letošnje Vuelte naj bi bil pred kolesarji na videz lažji dan, ko bi se zgolj morali čuvati zahrbtnega vetra, na koncu pa naj bi o zmagovalcu odločil sprint v zelo strm, a kratek klanec.

A 19. etapa Dirke po Španiji bo še zagotovo dosti časa burila duhove, saj smo na njej doživeli najbolj kontroverzno potezo na dirki, ki bi lahko drastično spremenila potek dirke.

Primož Roglič 19. etapa Vuelte Šport Svinjsko umazana poteza Movistarja spravila Rogliča v velike težave

Nenapisano pravilo, katerega se načeloma vse ekipe (razen Movistarja) vedno držijo, pravi, da se vodilnega kolesarja, oziroma kateregakoli kolesarja, ki je v boju za najvišja mesta, nikoli v primeru množičnega padca ali tehnične okvare ne napada, temveč se ga počaka, da se ponovno priključi skupini.

Zelo redki so primeri, ko se tega pravila ne upošteva, najbolj znamenita incidenta v zadnjem desetletju pa sta zagotovo napad ekipe Movistarja na vodilnega kolesarja na Giru Toma Dumoulina, medtem ko je ta opravljal veliko potrebo, ter zahrbtni napad Alberta Contadorja na Andyja Schleka, ko se je slednjemu tik pred zmago na Touru s kolesa snela veriga.

Ekipa Movistarja pa je ponovno dokazala, da po nihovem mnenju poštenost ne spada v profesionalni šport. Med 19. etapo je zaradi razmočenih cest prišlo do množičnega padca, v katerega je bila udeležena celotna ekipa Jumbo-Visma, z vodilnim kolesarjem na dirki, našim Primožem Rogličem.

Roglič je po padcu vstal, zamenjal kolo ter se brez sotekmovalcev, ki so bili še vedno na tleh, podal v lov za glavnino, katera bi ga morala seveda počakati. A smolo Rogliča ter tudi Astaninega Angela Miguela Lopeza je izkoristila ekipa Movistar, ki je na polno navila tempo v glavnini ter pobegnila zaostalim kolesarjem.

Nad potezo španske ekipe se je seveda začel zgražati celoten kolesarski svet in številni kolesarji so posredovali ter se prepirali s kapetanom ekipe, Alejandrom Valverdejem, da je njihovo početje nepošteno. Tim Deqlerc je vsaj trikrat poizkusil spametovati španskega kolesarja, besen pa je bil tudi Valverdejev rojak Omar Fraille, ki vozi za Lopezovo Astano. Na koncu so bili protesti tako pogosti, da je bila ekipa Movistarja prisiljena popustiti ter dovoliti zaostalim kolesarjem, da se vrnejo v glavnino.

"Alejando Valverde ter ekipa Movistarja sta naravnost onečastila dres svetovnega prvaka, ki jim to leto pripada. Sam bi rajši izgubil, kot zmagal na ta način," je bila zgolj ena izmed izjav komentatorja na angleškem Eurosportu.

"To ni bilo prav! Ni bilo lepo! Ne, ni bilo prav!" je potezo Movistarja pokomentiral eden najuspešnejših kolesarjev letošnje Vuelte, Sam Bennett, ki je etapo končal na drugem mestu.

Nad potezo Movistarja so se pošalili tudi pri kolesarki ekipi Dimension Data: "Po padcu v glavnini, v katerega je bil udeležen tudi vodilni kolesar Primož Roglič, so vse ekipe odstranile Movistar iz svojega seznama za božično obdarovanje."

Nemški kolesarski zvezdnik Andre Greipel je na svojem Twitter profilu zapisal, da očitno nenapisana pravila več nič ne pomenijo, nato pa je ustvaril anketo o potezi Movistarja, na kateri je 75% odgovorilo, da je bila poteza nepoštena.

O potezi Movistarja je imel svoje mnenje tudi Tadej Pogačar, ki je prepričan, da je španska ekipa popustila zato, ker je ugotovila, da ni dovolj močna, da bi do konca etape držala visok tempo, ne pa zato, ker bi se jim to zdelo športno.

Očitno pa nad svojo nešportno potezo niso bili zadovoljni niti znotraj same ekipe Movistar, saj je Marc Soler na vprašanje, kaj se je zgodilo, odgovoril: "Vprašajte naše športne direktorje! Počnemo to, kar nam naročijo!"

Nad potezo Movistarja ni bil navdušen niti kolesar Astane, Dario Cataldo: "To je nekaj, kar se ne bi smelo zgoditi. Morali smo se braniti. Hvalabogu se nam je uspelo vrniti. Na koncu je izapdlo, kot da ni šlo za nekaj pomembnega. Toda pustil bom, da ostali presodijo situacijo. Z mojega stališča ni bilo pošteno."

"Pred mano so kolesarji padli in nisem se jim mogel izogniti, zato sem zadel zid. Nato sem moral iti na polno, da sem jih ujel. Boj se nadaljuje. O taktiki Movistarja ne bi želel govoriti, saj nisem ničesar videl, moral sem zgolj na hitro zamenjati kolo ter se podati v lov. Dokler ne vidim posnetka, ne morem komentirati njihove poteze," pa je dokaj diplomatsko potezo Movistarja pokomentiral naš Roglič.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Dosti bolj neposreden je bil eden izmed športnih direktorjev pri Rogličevi ekipi, Grischa Niermann: "Želeli smo se pogovoriti z žirijo dirke, saj se ne strinjamo z vsemi njenimi odločitvami po nesreči, toda oni so žirija dirke, imajo vedno prav. Samega padca nisem videl, videl sem zgolj celo našo ekipo na tleh. Nato pa je ekipa Movistarja prevzela iniciativo, saj nas je hotela dotolči. Ne zgolj nas, tudi Lopeza, ki je bil na tleh. To ni bilo športno. Sami sicer seveda pravijo, da so v vsakem primeru želeli takrat napasti, saj so hoteli izkoristiti močan stranski veter, toda seveda bodo to rekli."

"Na srečo je Primož hitro zamenjal kolo, bilo pa je zelo stresno. Seveda danes nismo zadovoljni z dejanji naših nasprotnikov, toda vsak počne, kar hoče. Nikjer ni zapisanih pravil, kaj početi, če je vodilni na tleh. So pa znova dokazali, da se nas ne morejo otresti na pošten način. To govorim na zelo jezen način, ker sem zelo jezen. Toda na srečo nam je uspelo preživeti še en dan. Ja, videli smo kako Valverde miri svoje sotekmovalce ter jih poizkuša upočasniti, toda kdaj se je to zgodilo? Po 10 kilometrih! Na srečo so se vsaj takrat ustavili. Sprva pa je šlo na polno. In to zgolj zato, ker je bil naš tekmovalec na tleh in so se nas hoteli otresti!"

Nad potezo španske ekipe pa se je zgražal tudi legendarni španski kolesar Joaquim "Purito" Rodriguez, ki je zapisal: "Na srečo danes nisem mogel spremljati televizije! Kakšna sramota! Danes ni bil dan za 'vozimo skupaj' (priljubljena Movistarjeva fraza)"

 

 

 

Komentarjev 3
  • Žurnalček 10:26 15.september 2019.

    Tole je tolpa desperadosov ne pa športnikov ! Jaz sem že odstranil s TV vse kar spominja na njih !

  • marsal 07:37 14.september 2019.

    če pravil nimajo zaisanih , naj pač to storijo in če se jih ekipe ne držijo , naj sledijo diskvalifikacije ! Tako bo še zanimiveje za gledalce !

Sorodne novice