Šport
276 ogledov

Slovenci z nekaj preglavicami za razred boljši od BiH

rokomet Slovenija RZS/Twitter
Slovenski rokometaši so zmagovito začeli kvalifikacije za EP 2024, v Mariboru so bili z 28:20 boljši od igralcev Bosne in Hercegovine

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na uvodni kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji v Mariboru premagala Bosno in Hercegovino z 28:20 (13:10). Slovenija se bo v nedeljo, 16. oktobra, v Prištini pomerila s Kosovom.

Slovenski rokometaši so tako zmagovito začeli kvalifikacije za EP 2024. Na uvodnem dvoboju so jim tekmeci iz BiH kljub glasni in večinski podpori svojih privržencev v mariborskem Taboru občasno povzročili manjše preglavic, v celoti pa so bili za razred boljši od gostov.

"Čestital bi svojim varovancem za zmago. Pred tekmo so bili zavoljo slabših izidov v tem letu pod hudim pritiskom, ob tem tudi nismo najbolje poznali naših tekmecev, ki so zamenjali polovico svojega kadra. Moji fantje so odlično odprli tekmo, v končnici prvega polčasa padli v manjšo krizo. V drugem polčasu smo postavili zadeve na pravo mesto, vseskozi smo nadzorovali tekmece in zasluženo zmagali."

Uroš Zorman, selektor Slovenije

rokomet Slovenija | Avtor: RZS/Twitter RZS/Twitter

V kvalifikacijski skupini 7 poleg Slovenije, BiH in Kosova nastopa tudi Črna gora. Slednja je v sredo premagala Kosovo z 29:20. Na zaključni turnir, ki bo med 10. in 28. januarjem 2024, se bodo uvrstile vse prvo- in drugouvrščene izbrane vrste iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin, poleg njih pa še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.

Slovenski selektor Uroš Zorman je dvoboj proti "rokometnim neznancem" iz BiH - v primerjavi z zadnjo akcijo je bilo v gostujoči izbrani vrsti kar deset novih igralcev - začel z najbolj izkušenimi varovanci.

rokomet Slovenija | Avtor: RZS/Twitter RZS/Twitter
Vratar Klemen Ferlin, krilna igralca Tilen Kodrin in Blaž Janc, zunanji igralci Nik Henigman, Dean Bombač in Jure Dolenec ter krožni napadalec Blaž Blagotinšek so od prve minute zaigrali resno in odgovorno. V četrti minuti so povedli s 3:0 in gostujočega selektorja Irfana Smajlagića, ki je bil nekoč eden najboljših desnokrilnih igralcev na svetu, prisilili, da je zahteval minuto odmora.

Ta ni spremenila razmerja moči na igrišču, Slovenci so imeli tudi v nadaljevanju vajeti igre v svojih rokah, v 13. minuti so si prvič priigrali prednost štirih golov, za 7:3 je zadel Blagotinšek.

Do zastoja v slovenski igri ni prišlo niti po postopnem vstopu igralcev s klopi. Zormanovi bojevniki so še naprej igrali kakovostno v obrambi - različico 6-0 so občasno kombinirali s 5-1 -, v napadu pa so prikazali zbrano in preudarno predstavo. Po dveh golih Aleksa Vlaha so si v 19. minuti priigrali prednost šestih golov (10:4), le minuto kasneje pa je Dolenec povišal na 11:4.

V zadnjih desetih minutah so slovenski rokometaši močno popustili. Rokometaši iz BiH so naredili delni izid 6:2, tako da so se gostitelji na veliki odmor odpravili s prednostjo treh golov (13:10).

V začetku druge polovice tekme so gosti kljubovali slovenskim rokometašem, ki so v 35. minuti imeli prednost dveh golov (15:13). V nadaljevanju so le zaigrali veliko bolje v obrambi, v pozicijskem napadu pa predvsem izkoristili svoje individualne sposobnosti.

V 42. minuti so po golu Kodrina znova povedli za šest golov (20:14), v 56. minuti pa po zadetku Janca ponovili najvišjo prednost iz prvega polčasa (24:17). V zadnjem obdobju tekme si Slovenci niso privoščili padcev v igri, tekmece iz BiH so vseskozi imeli pod nadzorom in zanesljivo osvojili prvi par točk.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Aleks Vlah s sedmimi goli, Dean Bombač je dosegel pet, Blaž Janc pa štiri zadetke.

* Dvorana Tabor, gledalcev 2000, sodnika: Cacador in Nicolau (oba Portugalska).
* Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 2, Henigman 1, Janc 4, Dolenec 3, Cingesar, Cehte 1, Kodrin 2, Gaber 2, Žabić, Ovniček, Bombač 5 (2), Malus 1, Novak, Vlah 7 (1).
* BiH: Bojić, Ahmetašević, Vuksić, Herceg 2, Panić 4, Ovčina, Terzić, Perić, Hamidović 3 (1), Mandić, Draganić, Davidović 2, Hadžiomerović 3, Bošković 1, Gradjan 5, Jeremić.
* Sedemmetrovke: Slovenija 5 (3), BiH 1 (1).
* Izključitve: Slovenija 4, BiH 6 minut.
* Rdeči karton: /.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice