Šport
2061 ogledov

Slovenija iz prepada do nebes, zdaj med osem

Alen Pajenk Epa
Slovenska odbojkarska reprezentanca po preobratu s 3:2 (-20, -22, 21, 23, 13).v nizih premagala Turčijo.

Slovenija se je kot favoritinja podala v dvoboj osmine finala proti Turčiji, a se je hitro vse skupaj začelo zapletati. Turki so bili v prvih dveh nizih precej boljši in so tudi zasluženo povedli z 2:0. A nato so se Slovenci le pobrali, začeli igrati nekoliko boljše, po težkem boju pa so uspeli izenačiti, o zmagovalcu pa je odločal tako zadnji niz.

Tudi ta je bil izenačen. Slovenija je sicer nekaj časa vodila za dve točki, a so se Turki uspeli vrniti v igro in celo povedli. A končnica je vseeno pripadla slovenski izbrani vrsti, zadnji napad je za 15:13 izkoristil Alen Pajenk ter tako poskrbel za uvrstitev v četrtfinale.

"Pokazali smo srce. Ponosen sem na to ekipo," je po tekmi dejal kapetan Tine Urnaut.

V četrtfinalu se bodo Slovenci v ponedeljek še drugič na tem prvenstvu pomerili z Ukrajinci. Ti so s 3:0 (20, 19, 22) zlahka premagali Portugalsko.

slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Slovenska ekipa, ki je zmagala že šestič na tem prvenstvu, tokrat sicer ni ponovila predstav s prejšnjih tekem v Varni, kjer je do obračuna z letošnjimi zmagovalci evropske zlate lige in kvalifikacij za ligo narodov, izgubila le en niz. A tokrat je pokazala neko drugo kakovost, pokazala je značaj, nepopustljivost in srce.

Turki so namreč vodili z 2:0, Slovenci nikakor niso našli svoje igre v napadu, toda z borbenostjo, izkušnjami in tudi nekaj sreče so v končnicah naslednjih treh nizov proti varovancem nekdanjega selektorja Alberta Giulianija prišli do preobrata, s tem pa se izvlekli iz zelo neugodnega položaja.

Slovenci so tekmo začeli slabo. Klemen Čebulj je hitro dobil tri bloke, v napadu je napake delal Rok Možič, Jani Kovačič je imel nepričakovano težave na sprejemu, blokerja Pajenk in Jan Kozamernik sta bila nevidna, selektor Gheorghe Cretu pa ni bil zadovoljen niti s organizatorjem igre Gregorjem Ropretom, ki ga je zamenjal z Urošem Planinšičem pri zaostanku 8:13.

Rok Možič | Avtor: Profimedia Profimedia

Vmes je nekaj dobrih trenutkov pokazal le kapetan Urnaut, ki je bil najbolj zaslužen, da je Slovenija po zaostanku 1:6 trikrat prišla le na točko zaostanka. A slabih trenutkov je bilo vendarle preveč, da bi lahko upala na kaj več, pomagale niso nit menjave, v igro sta poleg Planinšiča vstopila še Nik Mujanović in Žiga Štern, in prvi niz so Turki zanesljivo dobili.

Kot jim je bilo videti na obrazu, so Slovenci po visokem zaostanku, najvišji je bil pri rezultatu 17:24, komaj čakali, da se prvi niz konča. Upali, da se bodo reči v drugem začele odvijati drugače. A se niso. Pravega ritma niso našli, Turki so bili še naprej odlični v obrambi, v napadu pa dovolj dobri, da so vzdrževali prednost, ki so si jo spet priigrali na začetku. Slovenci so se vmes sicer spet približali, a tekmec je po odmorih, ki jih je zahteval nekdanji Giuliani, vedno našel odgovor in dobil tudi drugi niz. Slovenci so se sicer ob koncu približali na 22:24, imeli še priložnost v protinapadu, a je Možič dobil blok.

Tretji niz je vendarle vlil upanje, da je preobrat možen. Čeprav igra še ni bila taka, kot so jo branilci srebrne kolajne zmožni, se je napredek le videl. V napadu se je odprlo Čebulju in Slovenci so po izenačenem začetku prvič na tekmi povedli z dvema točkama razlike (14:12). Po bloku Kozamernika, sicer šele drugemu slovenskemu na tekmi, je bilo že 18:14, toda Turki se niso dali. Še vedno so grozili, se približali na 20:21, a le je končnica pripadla Slovencem. Pomembno točko za 23:20 je dosegel rezervist Mujanović, po asu Pajenka in zaključni žogi, ki jo je izkoristil Možič, pa so se Slovenci vendarle lahko vsaj za trenutek oddahnili.

Vseeno je bilo v četrtem nizu potrebno zadržati raven igre, videlo se je tudi, da Turki nekoliko popuščajo. A rezultatsko je bilo izenačeno. Na začetku so imeli pobudo Turki, sredi niza pa so jo prevzeli Slovenci. Po asu Čebulja so povedli s 15:11, toda Turki so jih ujeli na 20. točki.

Klemen Čebulj | Avtor: Epa Epa

Tudi na 22. sta bili ekipi še izenačeni. Urnaut in napaka prvega zvezdnika Adisa Lagumdžije sta slovenski reprezentanci zagotovili dve zaključni žogi, prvo so zapravili, drugo pa s pomočjo sreče izkoristili. Možiča je v obrambi žoga zadela v glavo in se odbila v polje tekmecev, ki so praktično že proslavljali točko, na koncu pa bili tako presenečeni, da so storili še napako na mreži.

Drama se je nadaljevala tudi v petem, skrajšanem nizu. Ekipi sta se izmenjevali v vodstvu, po izidu 11:11 pa je na sceno stopila trojka Ropret, Čebulj, Pajenk, ki je izpeljala nekaj lepih akcij. Pajenk je z drugim zaporednim "prvim tempom" tudi končal dramatični obračun.

Komentarjev 2
  • sandi76 20:07 09.september 2023.

    ... in to brez kakšnih posebnih zvezd a la Dončič , Dragič.....

  • nezemljan 19:51 09.september 2023.

    ... "carji", čestitke na borbenosti in nepopustljivosti ter zaupanju v preobrat tekme ...

Sorodne novice