Šport
324 ogledov

Slovenija nestrpno pričakuje zadnji vrhunec sezone

Primož Roglič Tadej Pogačar Profimedia
Bliža se svetovno prvenstvo, zadnji vrhunec kolesarske sezone.

Slovenska kolesarska reprezentanca bo na bližajočem svetovnem prvenstvu v Yorkshiru v Veliki Britaniji po zaslugi Primoža Rogliča v igri za medalje. Letošnji zmagovalec dirke po Španiji in tretji z dirke po Italiji bo eden glavnih favoritov za medaljo v vožnji na čas. Kronometer, ki bo dolg 54 kilometrov, bi mu moral zelo odgovarjati.

Primož Roglič Foto Šport Krožišče v barvah Vuelte, ogromen transparent na skakalnici

Premierno bo na SP mešano štafeto v vožnji na čas za reprezentance, ki bo zamenjala kronometer komercialnih ekip. V štafeti bodo nastopili trije moški in ženske. Najprej bodo krog vozili moški, za njimi kolesarke, ura se bo ustavila, ko bo cilj prečkala druga kolesarka.

"Mešani ekipni kronometer nadomešča ekipne vožnje komercialnih ekip. Ekipo sestavljajo trije kolesarji in tri kolesarke. Najprej odpeljejo en krog, v tem primeru 14-kilometrski, kolesarji. Ko pride drugi od treh v cilj, startajo ženske. Ko pride druga od treh v cilj, je konec, se ustavi čas. Format so že preizkusili ne letošnjem evropskem prvenstvu. Takrat nas ni bilo, tokrat bomo zraven. Upam, da se bo disciplina prijela," je o letošnji novosti dejal selektor slovenske reprezentance mlajših članov in športni direktor Martin Hvastija.

Slovenijo bodo v prvi disciplini dneva zastopali Primož Roglič, Jan Tratnik, Tadej Pogačar, Eugenia Bujak, Urša Pintar in Urška Bravec, ki bi lahko ob dobrem dnevu posegli visoko. Omenjena disciplina bo prva od 11 v osmih dneh. Za slovensko športno javnost bo prvi vrhunec v sredo, ko je na sporedu vožnja na čas za člane elite. V njej bo Roglič napadal svojo drugo medaljo na SP in prvo zlato.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Leta 2017 je Zasavec v Bergnu osvojil srebro, po rezultatih v letošnji sezoni in ohrabljen s skupno zmago na nedavno končani dirki po Španiji bo prvi favorit za mavrično majico na 54-kilometrski razgibani trasi. Nizozemec Tom Dumoulin, prvak iz 2017, je že končal sezono, branilec naslova iz Innsbrucka 2018 Avstralec Rohan Dennis pa ni dirkal od sredine julija, ko je zaradi še ne povsem pojasnjenih razlogov odstopil na dirki po Franciji. Rogličev največji tekmec naj bi bil mladi belgijski up Remco Evenepoel, evropski prvak iz letošnjega Alkmaarja.

Pred člani bodo v ponedeljek ter torek na čas dirkali mladinci, mladinke, mlajši člani in članice elite.

Po urah resnice sledijo cestne dirke. Start bo za vsako v drugem kraju v Yorkshiru, cilj pa vselej v Harrogatu. V četrtek in petek bodo na delu mladinci in mlajši člani, pri slednjih bosta mesto v prvi desterici lovila Žiga Jerman in Tilen Finkšt. V soboto bodo dirkale članice, kapetanka bo Eugenia Bujak, skušala pa bo popraviti vsaj 22. mesto Urše Pintar iz leta 2017, ki je najboljša slovenska uvrstitev na ženskih dirkah.

Primož Roglič Vuelta SP v kolesarstvu Šport Roglič brez številnih hudih konkurentov

Nedeljska članska dirka bo dolga kar 284,5 kilometra in bo druga najdaljša v letu. Daljša je le klasika Milano-Sanremo, na kateri se je letos s šestim mestom izkazal Matej Mohorič. Selektor članske reprezentance Andrej Hauptman kapetana ni želel razkriti, bržčas pa bo to prav nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani Mohorič. Dirka se bo začela v Leedsu, trasa pa je sprva speljana proti severozahodu, nato pa se vrne na kroge v Harrogate. Kolesarje tam čaka sedem krogov, vsak je dolg 14 kilometrov, vsebuje pa tri kategorizirane vzpone.

Slovenija ima na SP tudi eno medaljo na cestni dirki, leta 2001 jo je v Lizboni prikolesaril Hauptman, ki je bil bronast.

Med glavne favorite za mavrično majico sodi Slovak Peter Sagan, ki za seboj nima najboljše sezone, a je na SP doslej zmagal že trikrat in to v nizu. Trasa mu odgovarja, saj naj bi bili na njej v ospredju vzdržljivi sprinterji in specialisti za klasike. Če mu uspe zmagati, bo na vrhu seznama zmagovalcev s štirimi zmagami sam. Francoz Julian Alaphilippe v tej sezoni blesti na vseh dirkah, zmagal je tudi na dirki Milano-Sanremo, in bo zagotovo veliko upanje Francije za mavrično majico. V ožjem krogu favoritov je še Nizozemec Mathieu van der Poel, ki se prav tako znajde na vseh terenih, svojo moč je pokazal letos z izjemno zmago na klasiki Amstel Gold Race. Belgijci bodo stavili na tri "konje" Philippa Gilberta, Grega van Avermaeta in Evenepoela.

Ljubezen med Yorkshirom in kolesarstvom bo z letošnjim svetovnim prvenstvom dobila novo poglavje. Grofija na severu Anglije je zelo uspešno leta 2014 gostila start dirke po Franciji, v zadnjih letih gosti kolesarsko dirko po Yorkshiru, na kateri se vselej zbere ogromno ljudi, na SP pa bo pozdravila celo novo disciplino.

Primož Roglič Velik favorit Šport Roglič na SP po novo kolajno

Pri ženskah bo presenečenje, če brez zlata ostanejo Nizozemke. Anna van der Breggen bo branila naslov in velja za prvo favoritinjo, njena glavna tekmica bo bržčas rojakinja Marianne Vos, ki je v tej sezoni zbrala 16 zmag.

"Kronometri so dovolj dolgi in tehnično zahtevni za vse kategorije, prav tako cestne preizkušnje. Gledano generalno, to ni SP za specialiste za v klanec. Prvenstvo bo namenjeno vzdržljivim sprinterjem, specialistom za klasike. Dolžina bo poskrbela za selekcijo," pravi Hvastija.

O kronometru za moške, kjer bo Roglič favorit za medaljo pa je dodal: "54 kilometrov je veliko. Trasa ni ravna, je tehnično razgibana, polna ovinkov, spustov in grdih zavojev. Treba se je bo naučiti na pamet. Ni krogov, je v liniji."

Bolj pogumno pa se je napovedi lotil selektor mladincev Andrej Cimprič, ki je znan, da je brez dlake na jeziku: "Verjamem, da se bomo domov vrnili vsaj z eno medaljo z vseh dirk."

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Spored SP v kolesarstvu:

- nedelja, 22. september:
14.10 mešana štafeta (28 km)

- ponedeljek, 23. september:
11.10 vožnja na čas, mladinke (14 km)
14.10 vožnja na čas, mladinci (28 km)

- torek, 24. september:
11.10 vožnja na čas, mlajši člani (32,5 km)
15.40 vožnja na čas, članice (32,5 km)

- sreda, 25. september:
12.10 vožnja na čas, člani (54 km)

- četrtek, 26. september:
13.10 cestna dirka, mladinci (144,5 km)

- petek, 27. september:
9.40 cestna dirka, mladinke (91,5 km)
15.10 cestna dirka, mlajši člani (192,5 km)

- sobota, 28. september:
12.40 cestna dirka, članice (194,5 km)

- nedelja, 29. september:
9.40 cestna dirka, člani (284,5 km)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice