Šport
2624 ogledov

Slovo legende, enega največjih ameriških športnih zvezdnikov

Jim Brown Profimedia
Umrl je eden najboljših igralcev ameriškega nogometa vseh časov in sloviti filmski igralec Jim Brown.

V 88. letu starosti je v petek v Los Angelesu umrl Jim Brown, eden najboljših igralcev ameriškega nogometa v zgodovini, ki je igral za Cleveland Browns. Ob izjemni športni karieri je bil tudi filmski igralec in borec za državljanske pravice.

"Za svet je bil aktivist, igralec in zvezdnik ameriškega nogometa, za našo družino pa ljubeč in čudovit mož, oče in dedek. Naša srca so zlomljena," je v sporočilu za javnost zapisala Brownova žena Monique. Brownu so se poklonili tako nekdanji kot zdajšnji zvezdniki ameriškega nogometa, nekdanji predsednik ZDA Barack Obama ter številni znani obrazi zabavne industrije in ostalih športov,.

Leta 2002 so pri Sporting News Browna razglasili za največjega vseh časov v ameriškem nogometu. Cleveland ga je leta 1957 izbral kot šestega na naboru, kasneje pa je pri Browns igral do leta 1965. V osmih sezonah je bil najboljši po osvojenih jardih v teku, zbral jih je 12.312. Vsako sezono je bil izbran na Pro Bowl, tekmo zvezd v NFL, s Clevelandom pa je trikrat igral v finalu in enkrat slavil (1964).

Trikrat je bil tudi najkoristnejši igralec, kot edinemu v zgodovini pa je to uspelo kot novincu. Odigral je 118 tekem, na 58 pa s tekom zbral najmanj 100 jardov. Sedem sezon je končal z najmanj 1000 pretečenimi jardi. Je edini tekač na svetu, ki se lahko pohvali, da je imel povprečje višje od 100 jardov na tekmo (104,3).

Športno kariero je končal na vrhuncu pri 30 letih, odločitev pa naznanil na snemanju filma The Dirty Dozen. V svoji filmski karieri je nastopil v kar 53 filmih, od tega je imel v mnogih glavno vlogo. Postal je prvi temnopolti filmski akcijski junak v zgodovini.

Jim Brown | Avtor: Profimedia Profimedia

Leto po športni upokojitvi je v želji po enakopravnosti in usmerjanju mladih podjetnikov ustvaril industrijsko in ekonomsko zvezo za temnopolte poslovneže. Leta 1967 se je srečal s takratnim boksarskim šampionom Muhammadom Alijem in podprl njegovo stališče proti vpoklicu v ameriške oborožene sile za vietnamsko vojno. Zveza je takrat prav tako podprla Alijevo odločitev in postala močan simbol enotnosti med gibanjem temnopoltih za državljanske pravice v ZDA.

"Med svojo devetletno kariero v NFL, ki je sovpadala z gibanjem za državljanske pravice v ZDA, je postal vzornik vseh, ki so vključeni v družbene iniciative zunaj svojih športov. Navdihnil je kolege, da so naredili razliko, zlasti v skupnostih, v katerih so živeli," je v izjavi dejal komisar NFL Roger Goodell.

Brownovo življenje kljub vsemu ni bilo brez polemik. Imel je več težav z zakonom, začenši z obtožbo o napadu leta 1968, ki so jo ovrgli, saj je domnevna žrtev zavrnila sodelovanje s tožilci. Brown je bil obtožen, a oproščen nasilja na cesti leta 1970, pet let kasneje pa je bil obsojen zaradi napada na golf partnerja. Leta 1985 se je soočil z obtožbo posilstva, ki so jo kasneje tožilci opustili. Leta 1999 je bil Brown aretiran, ker je domnevno grozil svoji ženi in skušal uničiti njen avto z lopato. Po obsodbi je tri mesece prebil v ječi, saj ni dokončal programa svetovanja o nasilju v družini.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice