Šport
49 ogledov

Šest orlov na tekmi, Prevc kratek

peter prevc EPA
Kvalifikacije za torkovo posamično tekmo v Kuopiu je uspešno prestalo pet Slovencev (Tomaž Naglič, Žiga Jelar, Jaka Hvala, Jurij Tepeš, Robert Kranjec), ki se bodo pridružili predhodno kvalificiranemu Petru Prevcu. Izpadel je le Andraž Pograjc.

V Kuopiu so bile na sporedu kvalifikacije za torkovo posamično tekmo, opravljene so bile tik pred moštveno preizkušnjo.

Zanimivo bo videti, kako se bo Peter Prevc odrezal v Kuopiu, potem ko je v vetrovno nepredvidljivem Lahtiju dvakrat ostal brez odra za zmagovalce (peto in deveto mesto), kar je v letošnji sezoni izjemna redkost.

Šesterica na tekmi

Poleg Petra Prevca, ki je imel kot vodilni v svetovnem pokalu nastop že zagotovljen, je bilo na štartni listi še šest Slovencev: Tomaž Naglič, Žiga Jelar, Andraž Pograjc, Jaka Hvala, Jurij Tepeš in Robert Kranjec.

Kot prvi od Slovencev je nastopil Naglič in skočil dobro, pristal je pri 119,5 metra (106,1 točke) in osvojil 28. mesto med kvalifikanti. Slabše se je odrezal Jelar (108,5 m; 85,5 točke), a se je, tako kot Naglič, uvrstil na tekmo (38. mesto).

Brez torkove preizkušnje je ostal Pograjc (96,5m; 58,1 točke; 45. mesto). Dovolj za preboj med petdeseterico najboljših pa je storil Hvala (118,5m; 104,8 točke, 29. mesto).

V Kuopiu pa gre dobro Tepešu, kar pokazal tudi tokrat. Dosegel je 127,5 metra (126,2 točke) in po 37 skakalcih prevzel vodstvo, na koncu si je med kvalifikanti delil drugo mesto.

Med kvalifikanti je bil najboljši Poljak KamilStoch, ki je pristal pri 128 metrih (127,1 točke).Kvalifikacije so bile večkrat prekinjene za nekaj minut zaradi spremenljivega vetra, a to ni pretirano zmedlo Kranjca, ki je dosegel 130 metrov, toda zaradi slabšega doskoka ni posegel povsem na vrh (123,1 točke, 6. mesto). Po njegovem nastopu je žirija znižala nalet za eno mesto.

Prevc krajši od pričakovanj

Med elitno deseterico (skočila je z dveh naletov nižje) je prvi nastopil Norvežan Anders Fannemel in pristal pri 128,5 metra. Nemec Richard Freitag je bil krajši (119 metrov), Noriaki Kasai pa je izpustil kvalifikacije.

Fannemelov rojak Daniel Andre Tande je prav tako pristal pri 128,5 metra. Od vseh je bil daljši Avstrijec Stefan Kraft (129,5 metra), še boljši pa je bil Norvežan Johann Andre Forfang (131 metrov). 

Zmagovalec Lahtija Avstrijec Michael Hayböck je zmogel 125 metrov, Norvežan Kenneth Gangnes pa 121. Nemec Severin Freund je dosegel 125,5 metra. Peter Prevc je dosegel le 113,5 metra in bil najslabši med predhodno kvalificiranimi tekmovalci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.