Šport
9628 ogledov

To je najmlajša žrtev druženja z Đokovićem

novak jelena đoković Epa Novak in Jelena Đoković sta bila oba pozitivna na koronavirus.
Plemenita ideja Novaka Đokovića se je sprevrgla v zdravstveno katastrofo.

Najboljši tenisač na svetu Novak Đoković je z organizacijo dobrodelnega turnirja Adria Tour, na katerem so bila zanemarjena vsa varnostna priporočila za preprečevanje okužbe s covidom-19, nehote povzročil "biološko bombo" na Balkanu.

Teniški spektakel se je začel v Beogradu in se nato preselil v Zadar, kjer je bil po potrjeni okužbi Grigorja Dimitrova odpovedan finale, nato pa so si slabe novice začele vrstiti ena za drugo. Še isti dan so v dalmatinskem mestu potrdli več okužb s koronavirusom, med žrtvami pa se je znašel tudi hrvaški tenisač Borna Ćorić.

Adria Tour Adria Tour Šport Pozitiven še en Đokovićev tekmec, enako tudi noseča žena

Petletnik okužen s covidom-19

V torek so v Zadru opravili 82 testov in potrdili eno novo okužbo, gre za komaj petletnega dečka, ki se je okužil med obiskom turnirja. Malček sicer nima simptomov bolezni in je trenutno v samoizolaciji s svojo družino.

Pozitivna tudi Novak in Jelena

Đokovićeva plemenita ideja o turnirju, s katerim je želel združiti in razveseliti ljudi, je včeraj dobila neslaven epilog. "Vse, kar sem s svojo ekipo počel v zadnjem mesecu, sem delal od srca in z najboljšimi nameni. Naš turnir naj bi v svet poslal sporočilo o enotnosti in solidarnosti v regiji v tem kriznem obdobju. Ideja je bila, da se zbere denar za pomoč najbolj potrebnim in da pokažemo, kaj zmoremo skupaj," je iz domovine skesano sporočil prvi igralec sveta.

Đoković se je takoj po izbruhu iz Zadra vrnil v Beograd, kjer so testirali njega, soprogo Jeleno, sina Stefana (5) in hčerko Taro (2). Pri Novaku in Jeleni je bil test pozitiven, otroka se na srečo nista okužila.

novak đoković Zbolel Šport Prvi lopar sveta pozitiven: Grozno mi je žal

"Đoković je plačal veliko denarja"

Podporo je nekdanjemu varovancu izrazil njegov nekdanji trener Nikola Pilić. "Žal mi je za Novaka. To je bila plemenita ideja, ki se je na žalost končala s katastrofo. V soboto sem se pogovarjal z njim, to je bilo dan pred izbruhom. Bil je vesel in ponosen. Organizacija takšnega turnirja je velik finančni zalogaj, vse je pokril Novak. Turnir je bil velika promocija Hrvaške. Ali se zavedate, kaj pomeni, da na turnir pride igrat prvi igralec sveta in še nekaj najboljših tenisačev na svetu? Res škoda," je dejal teniški strokovnjak.

'Korona' zabava Šport Škandalozen posnetek, kako so Đoković in Co. širili covid-19

Strokovnjaki mirijo

V tem trenutku je najpomembneje, da se omeji nastala škoda v Zadru. "Đoković je velika zvezda, zato pričakujemo, da bo moralo v samoizolacijo precej ljudi," je za hrvaške medije dejal vodilni zadrski epidemiolog Alan Medić. "Ni nujno, da se bo število okužb povečalo, zato državljane prosimo, naj ostanejo mirni. Če se je nekdo samo fotografiral z njim, verjetno ni okužen," je dodal Medić.

"Nikoli ne bo velik šampion"

Nad Đokovića se je zaradi neupoštevanja preventivnih ukrepov, kar sicer ni bilo v nasprotju z navodili srbske ali hrvaške vlade, vsul plaz kritik. Po njem že nekaj dni udrihajo tako teniški kolegi kot svetovne medijske hiše.

Še zlasti se je spremenil odnos hrvaških novinarjev, ki so sicer o Srbu vedno pisali z izbranimi besedami, danes pa je slika precej drugačna. Na to so s pomenljivim naslovom opozorili tudi novinarji srbskega portala B92: "Hrvati obrnili ploščo: Đokovićeva pot od prijatelja do glavnega krivca."

Novak Đoković Odzivi igralcev Šport Udarili po Đokoviću: igralci zahtevajo Srbov odstop, Kyrgios se norčuje...

Ostre kritike prihajajo tudi iz Nemčije. Novinarji priznanega časopisa Rheinische so v luči nedavnih dogodkov zapisali: "To je prvi igralec sveta in glavna atrakcija teniške cene. A nikoli ne bo velik šampion, ker niso pomembni samo dosežki na igrišču, temveč v življenju. In v tem pogledu je pustil zelo klavrn vtis. Đoković in kolegi so z egoizmom ogrozili nadaljevanje sezone. Obstaja velika verjetnost, da se bo okužilo še več vrhunskih igralcev, zaradi česar bo premor trajal dlje, kot je bilo načrtovano. Đoković je finančno preskrbljen, zato mu ni mar. A številni tenisači so na robu obstoja."

"Novak Đoković ima lepe možnosti, da osvoji nagrado za idiota leta 2020."

britanski novinar Charles Watts

Ogrožena tudi mama Dražena Petrovića

Po Grigorju Dimitrovu, ki je prvi javno razkril, da se je okužil s koronavirusom, so okužbo potrdli še pri Borni Ćoriću, Viktorju Troickemu, kondicijskemu trenerju Đokovića Marcu Panichiju, trenerju Dimitrova Christain Grohu, Novaku Đokoviću in njegovi soprogi Jeleni.

V tesnem stiku z Đokovićem je bila tudi Biserka Petrović, mama pokojnega Dražena Petrovića, ki bo prav tako morala na testiranje. "Ni me strah. V življenju sem doživela že hujše stvari. Če bi človek razmišljal o tem, kaj vse se mu lahko zgodi, ne bi nikoli nikamor šel," je komentirala.

Padajo kot domine Šport Razpad sistema, še več pozitivnih primerov na Hrvaškem


 

Komentarjev 2
  • primoz61 15:01 24.junij 2020.

    Z24.si, nivo novic na vašem trobilu je pod vsako kritiko

  • NeAnonimni 10:08 24.junij 2020.

    Iz naslova se vidi, da se novinarju Ž.J. malce trga.