Šport
3837 ogledov

Tako žalostno je končal na Everestu

Mount Everest Epa Pogled na najvišji vrh sveta - Mount Everest.
Avstralski plezalec deseta smrtna žrtev v tej sezoni na najvišjem vrhu sveta.

Avstralski plezalec je umrl na Everestu, je v nedeljo sporočil organizator njegove odprave, kar je že deseta smrtna žrtev odprav na najvišji vrh sveta v tej plezalni sezoni, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih nepalskih oblasti je umrl 40-letni Jason Bernard Kennison, ki je v petek tožil zaradi slabega počutja, so sporočili iz Asian Trekking. Potem ko je na vrhu postal "neodziven", so ga spustili na območje pod vrhom, je za AFP povedal vodja Azijskega pohodništva šerpa Dawa Steven.

"Ker je kisikovih jeklenk, ki so jih imeli s seboj, zmanjkalo, so se odločili, da se spustijo v tabor 4 v upanju, da se bodo spet povzpeli nazaj s kisikovimi jeklenkami in ga rešili," je dejal šerpa.

"Močan veter in slabo vreme sta preprečila, da bi se vrnili. Umrl je na območju Balcony." Gre za manjšo ploščad, "balkon", na višini 8400 metrov nad morjem.

Po podatkih nepalskega oddelka za turizem se je to sezono na Mount Everest povzpelo že skoraj 450 plezalcev. Nepalske oblasti so letos sicer izdale 478 dovoljenj tujim plezalcem, za dovoljenje je treba plačati 11.000 dolarjev pristojbine. Sezona vzponov traja do začetka junija.

Nekdanji vojak, pripadnik nepalskih gurk, 43-letni Hari Budha Magar, pa je postal prva oseba z amputiranima obema nogami nad kolenom, ki se je povzpel na Everest, je poročala agencija AFP.

Hari Budha Magar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Na vrh Sagarmathe je prišel v petek okoli 15.00 po nepalskem času. Po tem se je spustil v bazni kamp, v Katmandu pa se bo vrnil v ponedeljek popoldne", je dejal za AFP Him Bista, ki je za Everest uporabil nepalsko ime. Magar je obe nogi izgubil v Afganistanu, ko je stopil na protipehotno mino. Pri hoji si sicer pomaga s protezama.

Nekdanji vojak s činom desetnika se je lahko povzpel na Everest, potem ko je nepalsko vrhovno sodišče razveljavilo zakon, ki je invalidom z dvojno amputacijo nog in slepim prepovedoval vzpon na najvišjo goro na svetu (8848,86 metrov nadmorske višine).

Komentarjev 2
  • Harrison 18:19 21.maj 2023.

    Ali je na protezah imel kaj ozeblin?

Sorodne novice