Šport
20136 ogledov

V nedeljo postal državni prvak, naslednji dan pomagal prizadetim v neurju

Klemen Šen pomaga prizadetim v neurju
1/10
Osebni arhiv
Namesto da bi proslavljal velik uspeh, je priskočil na pomoč sočloveku v težavah. Klemen Šen ni le velik športnik, ampak predvsem velik človek!

Po neverjetnem lanskem uspehu in naslovu državnega prvaka v odbojki na mivki je imel mladi odbojkar ljubljanskega ACH Volleya Klemen Šen letos vlogo favorita, da ubrani laskavi naslov, le da se je naloge tokrat lotil z novim partnerjem, saj je združil moči z večkratnim slovenskim državnim prvakom Danijelom Pokeršnikom.

A naloga je bila vse prej kot lahka. Potem ko sta osvojila prvo mesto v svoji skupini, sta imela zahtevno delo že v četrtfinalu, ko sta na 18. in 17. točki premagala dvojico Jošt Lenič/Grega Okroglič.

Klemen Šen in Danijel Pokeršnik | Avtor: Taja Oderlap Taja Oderlap

Pravi odbojkarski triler pa nas je čakal v polfinalu. Po hudem boju in kar treh nizih sta s 26:28, 23:21 in 15:9, odpravila Črtomira Bošnjaka in Žigo Kumra in si zagotovila finale, v katerem sta se pomerila s še enim večkratnim slovenskim državnim prvakom, Tadejem Boženkom, in povratnikom na peščena igrišča, Vidom Jakopinom.

Veliki finale pred nabito polnimi tribunami je prinesel dva niza. V prvem sta bila Pokeršnik in Šen zanesljiva, slavila sta z 21:15, zatem pa sta po napetem boju s 26:24 osvojila še drugi niz in se veselila novega naslova državnih prvakov, Pokeršnik že rekordnega devetega, Šen pa svojega drugega.

"To je bil šele najin drugi skupni turnir, saj sva pred tem zmagala že en rekreativni turnir v Mokronogu, katerega sva en teden pred Mežico odigrala za uigravanje. Je bil pa to najin prvi skupni uradni turnir, tako da sem res vesel, da nama je uspelo. Zelo podobna situacija kot lani, ko sva se z Nejcem dogovorila zadnji trenutek. Mogoče sva imela z Danijelom vseeno kakšen trening več. Je bilo pa letos nekoliko več pritiska, ker lani nisva imela nobenih visokih pričakovanj. Tu pa se je Danijelu šlo za deveti naslov, sam pa sem branil naslov, tako da je bilo letos dosti več na kocki. In zato sem še toliko bolj vesel, da nama je uspelo," je za Žurnal24 po drugem zaporednem naslovu izjavil Šen, ki je velik uspeh tudi temu primerno proslavil ...

Klemen Šen in Danijel Pokeršnik | Avtor: Taja Oderlap Taja Oderlap

No, bi proslavil, če ne bi hudo neurje v zadnjih dneh tako hudo prizadelo Slovenije, da je Šen popolnoma odmislil kakšno pretirano slavje, temveč je kot prostovoljni gasilec PGD Dolnji Logatec nemudoma priskočil na pomoč sočloveku. Že v ponedeljek, le dan po velikem slavju, se je namreč odpravil na intervencijo in na pomoč prizadetim.

"Neurja smo imeli že cel prejšen teden, potem pa so se nadaljevala ta teden. Tako da smo imeli takoj prvi dan, ko sem prišel domov, že kar nekaj intervencij. Odkrivalo je namreč strehe, nekaterim je bilo treba črpati vodo, tako da smo s kolegi gasilci delali do konca današnje noči (iz torka na sredo op. p.). Bili smo prisotni na vseh intervencijah, tudi današnjo noč smo bili še dežurni, ker nismo točno vedeli, kaj bo. V zadnjih dneh smo tako opravili kar nekaj prekritij streh. Tako sem preživel zadnje dni," nam je dneve po osvojitvi naslova prvaka opisal Šen.

Časa za pravo proslavo tako niti ni bilo. "V bistvu nisem nič proslavljal, ker se je državno prvenstvo zaradi neurij zavleklo za en dan, vse do nedelje. Vsega skupaj je bilo konec šele v nedeljo zvečer, tako da sem se šele nekje okrog devete ure odpravil iz Mežice. Ko smo prišli domov, je bila ura že okoli polnoči. Potem sem šel spat, nato pa se je čez ponedeljek začelo to neurje in okoli poldneva smo že začeli z delom."

Klemen Šen pomaga prizadetim v neurju | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

"V času neurij nas vedno pokličejo na ene par intervencij, tako da to zame ni nič kaj novega. Živim v Logatcu in tu je kar precejšnja možnost za nastanek kakšnih poškodb. V primeru neurij nas vedno čaka kakšna intervencija. V primeru močnejših deževij nas čaka črpanje vode iz kakšnih kleti, garaž, včasih zalije kakšno trgovino. V preteklih dneh pa je največ škode naredila ponedeljkova toča, tako da so nas potrebovali za prekrivanje blokov in pa hiš, da smo strehe prekrili s polivinilom ali novimi strešniki," nam pove odbojkar, ki ne blesti zgolj na mivki, temveč tudi v dvorani, saj je član serijskih državnih prvakov ACH Volley, s katerimi je minulo sezono nastopal tudi v ligi prvakov proti najboljšim ekipam in igralcem sveta.

Čeprav ima ogromno športnih obveznosti, Klemen vedno najde čas za pomoč sočloveku. Pa čeprav pri tem včasih tvega tudi svoje zdravje. "Na srečo nikoli nisem imel strahu pred višino, moram pa tudi pohvaliti naše društvo PGD Dolnji Logatec, ker damo velik poudarek usposabljanju in smo resnično dobro usposobljeni. Imamo tudi veliko intervencij, tako da že vemo, kako se tem stvarem streže. Vemo, da je varnost na prvem mestu. Če je prenevarno, se stvari ne lotimo. Smo tudi privezani, tako kot je treba, tako da smo varovani iz vseh strani," nas je za konec še pomiril Šen, ki je s svojimi uspehi, predvsem pa svojimi dejanji, lahko vzor vsem mladim športnikom širom sveta.

Klemen Šen pomaga prizadetim v neurju | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

O Klemnu Šenu in njegovi neverjetni zgodbi smo sicer poročali že lani, saj je kot prostovoljni gasilec PGD Dolnji Logatec tvegal svoje življenje v hudih požarih na Krasu, nato pa že naslednji dan nastopil na turnirju, na katerem je postal državni prvak v odbojki na mivki.

Šen je sicer tik pred turnirjem zaradi poškodbe svojega standardnega partnerja nameraval celo izpustiti državno prvenstvo, a ga je v zadnjem trenutku kontaktiral Nejc Zemljak, ki se je znašel v podobni situaciji, in vsega nekaj dni pred tekmovanjem sta se dogovorila za sodelovanje. A kljub neuigranosti in pomembnosti tekme se je mladi Šen vsega en dan pred začetkom turnirja podal na Kras v boj s tamkajšnjimi požari. Na koncu pa je omenjena dvojica spisala pravo športno pravljico ter se veselila naslova državnih prvakov.

Klemen Šen Intervju z junakom Šport V boju s požari tvegal življenje, naslednji dan postal nov slovenski prvak! Klemen Šen Krst med elito Šport Nov slovenski športni dragulj: "Lani še v drugi ligi, zdaj igram Ligo prvakov"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Soljatar 13:57 26.julij 2023.

    ne vem, če je ravno pametno vrtat v preparele azbestne salonitke brez maske...

Sorodne novice