Šport
6380 ogledov

V boju s požari tvegal življenje, naslednji dan postal nov slovenski prvak!

Klemen Šen
1/9
OK Triglav Kranj
Le dan pred najpomembnejšo tekmo leta se je na Krasu spopadal s požari, da bi obvaroval tamkajšnje ljudi. Želja po pomoči sočloveku je bila večja od vseh športnih ambicij.

V soboto zvečer se je v Kranju končalo državno prvenstvo v odbojki na mivki, ki je potekalo po novem sistemu dvojnega izločanja. Za naslov državnih prvakinj in prvakov se je v glavnem delu potegovalo po 12 ženskih in moških ekip, zmagali pa sta dvojici Maja Marolt in Živa Javornik ter Nejc Zemljak in Klemen Šen.

Zemljak je tako prišel do svojega tretjega državnega naslova, medtem ko je komaj 20-letni Šen prišel do svojega prvega. Omenjeni par se je za sodelovanje dogovoril vsega nekaj dni pred turnirjem, potem ko sta oba zaradi poškodb izgubila svoja standardna partnerja. A kljub neuigranosti in pomembnosti tekme se je mladi Šen vsega en dan pred začetkom turnirja podal na Kras v boj s tamkajšnjimi požari.

Klemen Šen | Avtor: OK Triglav Kranj OK Triglav Kranj

Pretekli dnevi so bili namreč zaradi požara na Krasu, kakršnega samostojna Slovenija še ni videla,  za slovenske gasilce prava nočna mora. Na pomoč svojim kolegom je tako priskočil tudi gasilec PGD Dolnji Logatec, sicer odbojkar ekipe ACH Volley, Klemen Šen, ki je nesebično tvegal življenje in športne ambicije, da bi pomagal pri boju z zahrbtnim požarom.

"Bilo je zelo hudo, šlo je za resnično obsežen požar, najbolj obsežen požar v zgodovini Slovenije. BIlo je zelo pestro. Celotno območje, na katerem smo gasili, je območje 1. svetovne vojne, tako da so tam ostala še številna neeksplodirana vojna sredstva. Nismo sploh smeli s ceste zaviti več kot dva metra v travo, oziroma gozd, ker je obstajala nevarnost, da te stvari eksplodirajo. Vsake toliko časa je tudi prišlo do eksplozije, bilo je zelo glasno," je razmere, s kakršnimi se je srečal v prvih bojnih linijah, za Žurnal24 pojasnil mladi odbojkar.

"Ni nas bilo preveč strah, ker smo se resnično držali navodil, da nismo hodili dol s ceste, razen tam, kjer je bila že ustvarjena kakšna pot, oziroma je bila shojena trava. Imeli smo tudi zelo dobro in uigrano ekipo gasilcev, tako da me ni bilo nič kaj strah, smo kar vse napravili tako, kot je bilo treba," je pohvalil svoje kolege in prijatelje iz PGD Dolnji Logatec.

Klemen Šen | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv

Kljub svoji mladosti pa je imel novi odbojkar ekipe ACH Volley v preteklosti že izkušnje z obsežnimi požari. "Tri leta nazaj sem že sodeloval pri gašenju požara na Krasu. Takrat je zgorelo 45 hektarjev gozda. Takrat se mi je zdelo zelo veliko, ampak ko sem prišel zdaj na Kras, sem videl, da je bilo tisto takrat le delček tega, kar se zdaj dogaja. Da tisto v bistvu ni bilo nič napram temu. Sem bil pa že pred tremi leti na istem območju, tako da to letos vseeno ni bilo prvič, da sem sodeloval pri takšni akciji."

Mladi odbojkar, ki je že v petek in soboto sodeloval na državnem prvenstvu, se je tako ves četrtek spopadal z ognjenimi zublji. "Z Nejcem sva v sredo še trenirala in še nisva vedela, da se bo do večera požar tako razširil. Tako so nas nato v sredo pozno zvečer okoli deste ure klicali in nam naročili, da je ob petih zjutraj odhod iz Logatca. Takoj sem šel spat, ker smo zgodaj zjutraj že startali."

Kljub temu da je imel naslednji dan najpomembnejšo tekmo leta, glede pomoči pri gašenju ni imel nobenih pomislekov. "Nejcu sem omenil, pa je brez težav sprejel. V bistvu mi je bilo najtežje zaradi njega, ker sva bila zmenjena še za en trening v četrtek, ker je šlo za dan pred tekmo. Pa sem mu nato povedal, da najverjetneje ne bom mogel priti, ker grem na Kras, pa je rekel, da ni panike, da naj grem. Sem pa rekel, da vse skupaj ne bi smelo biti težava, saj sem že prej veliko treniral, sem še precej mlad, tako da bom vse zdržal, da sem dovolj fizično pripravljen in mi zato ni noben problem iti pomagat."

Klemen Šen | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv

Celodnevni boj s požarom je sicer pustil nekaj posledic, ki pa mladega odbojkarja niso zaustavile. "Sem se kar bal posledic. Ko smo prišli domov, sem bil resnično utrujen, ker smo cel dan bili v 'prvih bojnih linijah', ves čas smo delali, gasili. Ko sem prišel domov, sem bil res utrujen, šel sem takoj spat. Zjutraj pa sva imela ob desetih tekmo, tako da sem vstal, šel tja, kjer naju je čakala tekma, katero sva hitro zmagala. Sem pa med to prvo tekmo imel nekaj težav s pljuči, čutil sem posledice prejšnjega dne, ampak sem vseeno uspel nekako vse izpeljati po željah, potem pa je bilo že v redu. Samo prva tekma je bila nekoliko težja, ko pa sem enkrat prebil led, je bilo lažje."

Glede na to, da je pred državnim prvenstvom ostal brez standardnega partnerja, mladi Šen ni pričakoval takšnega uspeha in je presenetil še samega sebe. "To je ena kljukica v moji karieri, ker sem si resnično želel tudi pri odbojki na mivki nekaj doseči, bilo pa je vse skupaj zelo nepričakovano, še posebej zato, ker sva se z Nejcem v zadnjem trenutku prijavila na turnir. Skupaj tudi nisva skoraj nič trenirala, za nama je bil vsega en trening, tako da je bilo vse res nepričakovano, saj nisva imela nobenih visokih ciljev, namen je bil iti v tekme sproščeno, pa kar bo, bo. Vse skupaj je tako bilo kar presenečenje."

Šen sicer velja za izjemno nadarjenega igralca dvoranske odbojke, ki je že blestel v dresu maljših izbranih vrst slovenske reprezentance, prav tako pa je odlično nastopal za Brezovico v 1.B Slovenski odbojkarski ligi. Odbojka na mivki mu služi predvsem kot priprava na sezono dvoranske odbojke, tokrat pa je mimogrede še postal novi državni prvak. "Ravno zaradi tega je bila zmaga še toliko bolj neverjetna. Če bi mi kdo rekel, da bom zmagal... Če me ne bi Nejc klical, sploh ne bi nastopil v Kranju, ker se je moj soigralec poškodoval. Odbojko na mivki pa tako ali tako igram samo zato, da sem dobro pripravljen na dvoransko sezono, ki je moj osnovni primarni cilj."

Klemen Šen | Avtor: OK Triglav Kranj OK Triglav Kranj

A čeprav je igral že na zelo visokem nivoju v vrstah mlajših reprezentančnih selekcij, pa tudi 1.B liga ni za podcenjevati, pa bo nova sezona vsekakor nekaj povsem novega. Mladi Šen je namreč pred mesecem dni okrepil serijske državne prvake ACH Volley. "Zelo sem vesel, da smo se dogovorili, da bom naslednji dve sezoni igral za njih, ker gre za najboljšo ekipo v širši regiji. Pričakujem, da bomo osvojili to, kar se je tudi do sedaj osvajalo, pokalno lovoriko, državni naslov in pa tudi srednjeevropsko prvenstvo, najbolj pa si želim, da bomo pustili dober vtis tudi v evropskih tekmovanjih, oziroma Ligi prvakov."

"Seveda pa so sanje vsakega športnika in tako tudi mene, da bi najprej sploh uradno zaigral za reprezentanco, in nato kasneje z njo tudi kaj osvojil. Bom rekel, da je to moj največji cilj, kar bi si jih postavil. Upam, da se mi čim prej izpolni," je pogovor za Žurnal24 zaključil naš junak, ki si želi iti po poti naših odbojkarjev, ki nas zadnja leta tako razveseljujejo na večjih tekmovanjih.

 
Komentarjev 4
 • Avatar Lucinda_Binney
  Lucinda_Binney 16:36 28.julij 2022.

  Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ..... Tako sem začel ................... >>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com

 • rd2dmk2 21:00 26.julij 2022.

  komentatorji in novinarji. zapište si za per, če je tzeba pa si shranite en opimnik, ko bo konec leta in se bodo iskali špoirtniki leta in pa junaki leta.. da mi ne bi spet kdo kakega kolsarčkaali pa podobnega "asa" ...prikaži več predlagal za junaka.

 • Avatar Indiana_Gaby
  Indiana_Gaby 17:22 26.julij 2022.

  Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel ................ >>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com

Sorodne novice