Šport
430 ogledov

Velika sprememba za smukače

martin čater Epa Martin Čater je na lanskem smuku v Val d'Iseru dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.
Uvod v hitre discipline alpskih smučarjev bi se s sezono 2023/24 lahko začel na slovitem Matterhornu, so sporočili s smučarske zveze v Švici. Tam so potrdili mednarodni projekt Zermatt/Cervinia, ki bi v bodoče lahko nadomestil Severno Ameriko kot tradicionalnega gostitelja uvoda sezone za hitre discipline.

Dirko na Matterhornu naj bi omogočila izgradnja železnice iz Testa Grigie na mali Matterhorn, ki že poteka. Na osnovi načrtov za ureditev infrastrukture so se z možno smukaško progo že seznanili tudi nekdanji švicarski olimpijski prvak v smuku Didier Defago, Bernhard Russi in tekmovalni direktorji Mednarodne smučarske zveze (Fis).

"Dirke na Matterhornu bi pomenile prvo čezmejno sodelovanje na področju prirejanja tekem svetovnega pokala na ravni Fisa," švicarsko zvezo še povzema avstrijska tiskovna agencija APA, saj bi bila start in cilj v različnih državah. Start predvidene proge na Gobbi di Rollin (3899 m nadmorske višine) je v Švici, predvideni cilj pa bo postavljen v Laghi Cime Bianche (2814) v Italiji.

Terminsko bi Fis skušal tekmo tradicionalno uvrstiti med veleslalomski uvod sezone v Söldnu in slaloma v Leviju. "Ta tekma smučarjem prinaša številne prednosti. Zaprla bi časovno luknjo v našem športu. Pa tudi smučarji bi imeli neposredno pred tekmo v osrčju Alp izredno dobre pogoje za trening," je prepričan predsednik Smučarske zveze Švice Urs Lehmann.

 | Avtor: Epa Epa

Znan je tudi predlog tekmovalnega koledarja alpskih smučarjev za naslednjo sezono, ki ga je Fis obravnaval na videokonferenci, dokončno pa bo potrjen do 4. junija. Ta predvideva v moški in ženski konkurenci po 18 tekem v hitrih in tehničnih disciplinah. Enako število tekem so doslej namreč zahtevali predvsem specialisti za hitre discipline, da si povečajo možnosti v boju za veliki kristalni globus.

V koledarju za novo sezono sta obeh konkurencah predvidena tudi po dva paralelna slaloma. Na sporedu pa ni nobene tekme v kombinaciji, izjema je le nastop za kolajne na olimpijskih igrah v Pekingu. Prav zaradi olimpijskih iger bodo odpadle tudi nekatere tradicionalne tekme, kot denimo moški smuk v Garmisch Partenkirchnu. Tam naj bi letos kar na dveh tekmah nastopili slalomisti, ki v Garmischu niso tekmovali že deset let.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.