Šport > Zimski športi
18649 ogledov

Razkritje tabora Vlhova: v ozadju odločitve je Tina Maze

Epa Tina Maze na olimpijskih igrah v Sočiju (2014).
Uspehi Tine Maze so bili ključni pri odločitvi Petre Vlhove za sodelovanje s švicarskim strokovnjakom Maurom Pinijem.

Branilka velikega kristalnega globusa Petra Vlhova bo v olimpijski sezoni tekmovala pod taktirko Maura Pinija, nekdanjega trenerja Švicarke Lare Gut in Slovenke Tine Maze.

Andrea Massi Tina Maze Tlakoval pot Šport Vlhova še naprej stopica po sledeh Tine Maze

Vlhova se je po lanski sezoni, v kateri je z zmago v skupnem seštevku izpolnila karierne sanje, končala sodelovanje z Liviom Magonijem, še enim starim znancem ekipe Team to aMaze. Da se Slovaki odkrito zgledujejo po športni pravljici najboljše slovenske smučarke, je jasno kot beli dan, zdaj pa je Igor Vlha, Petrin oče in eden ključnih članov njene samostojne ekipe, odkrito priznal, da je tudi pri podpisu s Pinijem ključno vlogo odigrala prav naša šampionka.

Meta Hrovat Alpsko smučanje Šport Uradno: Meto Hrovat prevzema bivši trener Tine Maze!

V intervjuju za spletno stran sport.aktuality.sk je oče najboljše smučarke na svetu med drugim razkril, da se je za delovno mesto potegovalo tudi več slovenskih trenerjev. "Imeli smo kar nekaj kandidatov, med njimi tudi trije Slovenci, ki pa nimajo toliko izkušenj s tekmovanji na najvišjem nivoju. Zanimali smo se za Italijana Paola Defloriana, vendar ima majhne otroke, zato smo na koncu prišli do Pinija, ki ima zelo zanimiv življenjepis," je povedal Igor Vlha.

meta hrovat Pod eno streho Šport Slovenija z eno najmočnejših ekip na svetu

Zlata lisica Kranjska Gora mauro pini | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pini (na sliki) bi lahko vodenje slovaške ekipe prevzel že pred petimi leti, a so bili takrat njegovi finančni apetiti previsoki. "Ko smo končali sodelovanje z Ivanom Iľanovskýjem, smo se obrnili na Pinija. Pogovarjali smo se prek eletronskih sporočili, osebnega stika pa nismo imeli. Zahteval je znesek, ki si ga nismo mogli privoščiti," je razkril Petrin oče in dodal: "Livio je pristal na tretjino tega zneska, zato smo se dogovorili z njim. Pred petimi leti nismo imeli toliko pokroviteljev in poslovnih parnterjev. Ekonomsko gledano smo bili precej bolj na tesnem. Danes so stvari drugačne. Petra je najboljša smučarka na svetu. Naši stroški s trenerjem se kljub temu niso povečali. Pini je pristal ne enako plačo, kot jo je imel Magoni. Ni zahteval več denarja. Želi si trenirati Petro."

"Mauro je name naredil velik vtis. Je velik profesionalec. Pogodbo smo podpisali do konca sezone 2021/2022, čeprav so mi osebno ljubši dolgoročni dogovori. Če bomo vsi zadovoljni, bi želel sodelovanje podaljšati za naslednji olimpijski cikel. Vse bo odvisno od rezultatov in Petrinega smučanja. V ekipi mora biti prava kemija, sicer se bomo pač morali raziti."

vlhova magoni Posledice Šport Nekdanji trener Tine Maze storil usodno napako

vlhova magoni | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Pinijev predhodnik Magoni je pred odhodom namignil, da je Petrina družina preveč vpeta v njeno smučarsko kariero, kar ima lahko negativen učinek na njegovo delo. "Odnosi so pomembni. Maura šele spoznavamo. Prvi vtis je zelo dober, vendar potrebujemo čas, da razvijemo pravo kemijo," je dejal Igor.

Po osvojitvi velikega kristalnega globusa se bo Vlhova v prihajajoči sezoni osredotočila predvsem na olimpijske igre v Pekingu. "Verjamem, da nam s Pinijem lahko uspe, ker ima za seboj že eno zelo uspešno zgodbo," je dejal Igor, ki je pri tem meril na Tino Maze. "Na začetku sezone 2013/2014 Tina Maze ni bila preveč uspešna. Nato so najeli Pinija. In kaj se je zgodilo? Na olimpijskih igrah je osvojila dve zlati medalji, dominirala je v smuku in veleslalomu. Ne pravim, da bo Petra ponovila njen dosežek, vendar ciljamo na nekaj podobnega," je sklenil Igor. 

tina maze | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.