Šport
2279 ogledov

Zaradi afere, v njo sta vpletena tudi Slovenca, novi testi za vzorce s Toura

doping, afera Seefeld Epa
Afera Aderlass povzročila dodatne teste.

Vzorci, ki so jih vzeli kolesarjem na dirki po Franciji leta 2017, so znova testirani, cilj je ugotoviti, ali je kdo od tekmovalcev uporabljal nedovoljena sredstva, ki jih pred tremi leti s takratnimi metodami ni bilo moč zaznati. 

"Na podlagi dodatnih informacij smo identificirali relevantne vzorce in naredili prve analize," je za belgijski Het Nieuwsblad potrdil predstavnik za bedije pri kolesarski antidopinški agenciji (Cycling Anti-Doping Foundation - CADF).

Omenjeni časopis je zapisal, da se ponovni testi izvajajo v sklopu preiskave v dopinški aferi Aderlass. Ta se je v javnosti prvič pojavila na lanskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Avstriji. V škandal je bila poleg zimskih športnikov vpletena tudi osmerica kolesarjev, med njimi tudi Slovenca Kristijan Koren in Borut Božič. Slednji je že pred afero končal kariero.

Poleg slovenskega dvojca so bili vpleteni še Avstrijca Stefan Denifl in Georg Preidler, sodelovanje z doktorjem Markom Schmidtom iz Erfurta in uporabo krvnega doktorja je priznal tudi nekdanji nemški kolesar Danilo Hondo, suspendirani pa so bili še legendarni italijanski sprinter Alessandro Petacchi, Hrvat Kristijan Đurasek in avstrijska kolesarka Christina Kollmann. 

Max Hauke Objavljen posnetek Šport Neverjetno, dobili so ga z iglo v roki

Februarja tega leta je vpletenost v operacijo Aderlass priznal še švicarski kolesar Pirmin Lang.

Bavarsko tožilstvo je sicer marca 2019 omenilo, da je sodelovanja s Schmidtom osumljenih 21 sedanjih in nekdanjih športnikov.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Donniwista
    Donniwista 00:58 31.maj 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke >> B︆︆︆︆r︆︆e︆︆d︆︆︆︆h︆︆o︆︆t︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

Sorodne novice