Šport > Zimske olimpijske igre 2018
1184 ogledov

Dragoceno srebro pristalo v Sloveniji

sprejem Jakov Fak
1/4
Saša Despot
Jakov Fak je ob vrnitvi v Slovenijo strnil vtise po olimpijskih igrah v PyeongChangu.

Biatlonec Jakov Fak se je z zimskih olimpijskih iger v Pyeongchangu nocoj vrnil v Slovenijo s srebrno kolajno okoli vratu. "Mislim, da smo vsi veseli, da smo končno doma in vsi komaj čakamo, da pridemo do svojih bližnjih," je po vrnitvi domov v prvi izjavi medijem dejal srebrni biatlonec. "Definitivno s prihodom domov kolajna, osvojena v slovenski olimpijski reprezentanci, pride na svoje mesto," je dejal Fak.

PyeongChang 2018 zaključna slovesnost PyeongChang 2018 Šport Olimpijski ogenj je ugasnil

Jakov Fak je na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji Sloveniji pristreljal in pritekel prvo olimpijsko kolajno, šlo je za dvajseto olimpijsko odličje slovenskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah. Fak je kolajno srebrnega leska osvojil na 20-kilometrski posamični biatlonski tekmi. Za medaljo je moral odlično teči in zadeti vseh 20 tarč. Olimpijski prvak Norvežan Johannes Thingnes Boe je Faka prehitel za pičlih 5,5 sekunde.

Drugo olimpijsko kolajno je na igrah v Pyeongchangu Sloveniji prideskal Žan Košir, ki je bron osvojil v deskarskem paralelnem veleslalomu predzadnji dan olimpijskih iger v Južni Koreji. Košir se bo z 21. olimpijsko kolajno slovenskih zimskih športnikov v domovino vrnil v ponedeljek dopoldne.

Žan Košir O SZS in drugih Šport Košir: Svojih otrok ne bi dal tem živalim, da jih uničijo

Jakovu Faku so ob prihodu domov čestitali predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar, predsednik zbora za biatlon Marko Dolenc. Skupaj s srebrnim Fakom so se domov vrnili tudi preostali člani slovenske biatlonske reprezentance. Na ljubljanskem letališču je Faka pričakala njegova srčna izbranka Rečanka Matea Korenić skupaj s prvorojenko Milo. V letališki stavbi je bila družina znova skupaj, potem ko je bil biatlonec od svojih bližnjih narazen kar nekaj tednov.

kolajne medalje PyeongChang 2018 Bera kolajn Šport Norvežani na vrhu, Slovenija na 24. mestu

V Mrkopalju v Gorskem Kotarju rojeni 30-letni Fak, ki je novembra 2010 uradno iz hrvaške prestopil v slovensko reprezentanco, je v Pyeongchangu osvojil prvo olimpijsko kolajno v karieri v slovenskem dresu. To je bila njegova druga olimpijska kolajna. Leta 2010, devet mesecev pred prestopom v slovensko biatlonsko vrsto, je na igrah v Vancouvru v hrvaškem dresu osvojil bron v sprinterski preizkušnji na 10 km.

Fak vedno z velikim ponosom zastopa barve Slovenije, naučil se je slovenskega jezika, hišo si gradi v Lescah, kjer bodo v ponedeljek opoldne tamkajšnji domačini za srebrnega olimpijca pripravili sprejem. Olimpijski biatlonski podprvak bo imel le malo časa za tekmovalni počitek in premor, saj ga v začetku marca čaka nadaljevanje svetovnega pokala ter oster boj za skupno tretje mesto v seštevku sezone.

Fak je v karieri zbral 24 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, med katerimi je bila kar tretjina zmag. Na svetovnih prvenstvih je Fak doslej osvojil pet kolajn, dvakrat je bil svetovni prvak, doma pa bo imel poslej tudi dve olimpijski odličji.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice