Šport > Zimske olimpijske igre 2018
769 ogledov

Norvežani ne trpijo kretenov!

kjetil jansrud aksel lund svindal Epa Kjetil Jansrud in Aksel Lund Svindal.
Norveški smučarji pišejo novo uspešno olimpijsko zgodbo.

Norveški smučarji so na prizorišču olimpijskih iger v Pyeongchangu razkrili skrivnost njihovih uspehov. Glavne zasluge gredo skrbno načretovanemu negovanju moštvenega duha, ki temelji na petih načelih. 

Smučarji, ki skupaj preživijo 250 dni na leto, se posledično tako zbližajo, da si občasno delijo tudi zakonsko posteljo.

Norveški smučarji se v času, ko med športniki prevladuje samopromocija in družbena omrežja, še vedno ravnajo po načelih, ki sta jih pred davnimi leti začrtala legendarna Lasse Kjus in Kjetil Andre Aamodt. 

Prvo pravilo, ki se ga dosledno držijo, je prepoved kretenov. "Mislimo, da ni pravega razloga ali opravičila za to, da si, če si odličen športnik, lahko kreten ... Zato tovrstnega vedenja v našem moštvu preprosto ne dovoljujem," pojasnjuje Kjetil Jansrud.

Drugo načelo je odsotnost hierarhične strukture. "Ko sem se pridružil reprezentanci, sem bil najstnik s posterjem Aksela v svoji sobi ... V ekipi ni začetnikov ali šampionov, vsi smo enaki," je povedal Alexander Aamodt Kilde, ki je ob prvi reprezentančni večerji sedel na čelu omizja, čeprav sta za mizo sedela tako Jansrud kot Aksel Lund Svindal.

aksel lund svindal | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretje načelo je negovanje tesnih vezih. Četrto načelo pravi, da se je bolje pogovarjati drug z drugim kot drug o drugem. Zadnje načelo narekuje druženje med pripravami in tradicionalno uživanje takosov ob koncu tedna.

Jansrud je povedal, da ekipni duh pripomore k večji motivaciji in da v moštvu ni sebičnosti: "Nimamo skrivnosti, ko gre za taktike in tehniko, delimo si vse, kar vemo."

Pojasnil je, da sta za to enotnost veliko naredila Kjus in Aamodt, norveška šampiona iz 90-ih, ki sta mu, ko se je pridružil reprezentanci, povedala, da bo ta vedno njegov dom.

"Dejala sta, da to ni kot NBA moštvo ali kaj podobnega - ne boš zamenjan ali prodan drugemu moštvu," se je spominjal Jansrud in dodal, da je to zapuščino zdaj potrebno zgolj negovati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice