Šport > Zimske olimpijske igre 2018
6351 ogledov

Muršak in Pance za obliž na rano prerešetanih Risov

slovenska hokejska reprezentanca
Tekma drugega kroga hokejskega olimpijskega turnirja se ni iztekla po željah slovenske reprezentance.

Slovenski hokejisti so se po najodmevnejši zmagi v zgodovini, ko so v prvem krogu olimpijskega turnirja na kolena položili izbrano vrsto ZDA (3:2), znašli pred novim velikim izzivom.

V drugem krogu so varovanci Karija Savolainena prekrižali palice z ruskimi hokejisti. O kvaliteti nasprotnika je pred tekmo spregovoril junak odmevne zmage nad ZDA Jan Muršak, ki je opozoril, da so ruske peterke bolj uigrane od ameriških.

Risi so pretežni del prve tretjine dobro parirali hokejski velesili, nato pa je prišla do izraza razlika v kvaliteti. Ruski hokejisti so napolnili mrežo Luke Gračnarja in slavili s končnim izidom 8:2.

"Takšno tekmo smo pričkovali. Dogovorili smo se, da v prvi tretjini prepustimo posest in igramo kompaktno. Tega smo se držali. Ob power playu takoj dva gola. Oni niso popuščali. Ves čas so drsali, igrali s ploščkom, igrali na telo. Mislim, da še nikoli nisem igral proti tako dobri ekipi," je v prvem odzivu za RTV Slovenijo dejal Sabahudin Kovačevič.

risi Šok za ZDA Šport Gooooooool! Muršak za zmago!

Agonija se je začela ob prvi terenski premoči ruske reprezentance, ki je v razmaku 20 sekund povedla z dvema goloma razlike. V nadaljevanju je samo še stopnjevala svojo premoč in prerešetala slovensko mrežo.

Razmerje v strelih 34:15 v korist Rusov.

Slovenci so prvič zadeli pri zaostanku z 0:5, tretji gol na olimpijskem turnirju je dosegel Muršak, v zadnji minuti srečanja pa je za končnih 2:8 poskrbel Žiga Pance.

slovenska hokejska reprezentance | Avtor: Profimedia Profimedia

V prvi današnji tekmi skupine B so ZDA premagale Slovaško (2:1). Slovenci bodo v zadnjem delu predtekmovanja jutri igrali s Slovaki, Rusi pa se bodo pomerili z Američani.

ZDA Slovaška hokej OI 2018 Hokej na ledu Šport Američani skočili na vrh lestvice

V slovenskih vratih je srečanje začel vratar Luka Gračnar, medtem ko je Gašper Krošelj, eden od junakov velike zmage nad ZDA, ostal na klopi, kjer mu je družbo delal Matija Pintarič. 

Pomočnika kapetana Jana Muršaka sta bila Jan Urbas in Marcel Rodman. Slovenski selektor je priložnost ponudil tudi Žigu Pavlinu in Andreju Hebarju. Počival je David Rodman.

jan muršak Slovenski junak Šport "Običajno nisem čustven, a res sem ponosen na fante"

Ruski hokejisti so uvodoma prevladovali na igrišču, vendar slovenskih vrat niso uspeli resneje ogroziti. V peti minuti je slovensko vratnico stresel Nikita Gusev, takoj zatem je sprožil še Pavel Dacjuk. Rusi so narekovali tempo in vršili pritisk.

Risi so se zelo dobro branili. Gračnar je v osmi minuti ubranil strel Ilje Kovalčuka, neuspešno ga je obstreljeval tudi Dacjuk. Manjšo nevarnost za vrata Vasilija Košečkina sta na drugi strani zrežirala Žiga Jeglič in Muršak.

slovenska hokejska reprezentance | Avtor: Profimedia Profimedia

Rusko obleganje se je nadaljevalo, medtem ko so Slovenci čakali na morebitno priložnost iz protinapada. Risi so svežino ohranjali s številnimi letečimi menjavami in se tako uspešno branili. Gračnar se je znova izkazal po strelu Kirilla Kaprizova.

V 13. minuti so Slovenci krenili v hiter protinapad, nevaren strel je sprožil Muršak, a ostalo je pri neodločenem izidu. Slovenci so uspeli vzpostaviti ravnotežje na ledu. Sprožil je Sabahudin Kovačevič, z lepim preigravanjem pa je nase opozoril tudi Robert Sabolič.

Jan Muršak Twitter eksplodiral Šport Američani ne morejo verjeti

Slovence je odlikova čvrsta igra v obrambi. V zaključku uvodne tretjine je dvominutno kazen dobil Jurij Repe, s tem pa so se začele prve resne težave slovenske reprezentance.

Terensko premoč je po lepi podaji izza gola poskušal izkoristiti Nikita Nesterov, spet je bil na mestu razpoloženi Gračnar. Rusi so kombinirali pred slovenskim golom in po 32 sekundah "power playa" povedli z natančnim strelom Sergeja Mozjakina.

Temu je nemudoma sledil nov šok, saj je le nekaj sekund kasneje zadel še Kovalčuk. Zvezdnik Saint Petersburga je podal z razdalje, plošček pa je zadel palico Jana Urbasa, preusmeril smer in končal za Gračnarjevim hrbtom.

Gračnar je za uvod v drugo tretjino ubranil neoviran strel Alexandra Barabanova. Rok Tičar je sprožil po podaji Jegliča, neuspešno sta poskušala še Kovačevič in Muršak. Zaradi nepravilnega oviranja Andreja Zubareva je bil izključen Jeglič.

slovenska hokejska reprezentance | Avtor: Profimedia Profimedia

Rusi so znova izkoristili "power play" in še povečali svojo prednost. V napadu se je izkazal Barabanov, ki si je mojstrsko pomagal z drsalko in plošček umiril do te mere, da ga je lahko poslal v mrežo.

Rusi so nato uprizorili še en nevaren napad in si priigrali kazenski strel. Izvedel ga je Ilja Kablukov in zadel vratnico. 

Le nekaj minut kasneje se je skozi slovensko obrambo sprehodil Kovalčuk, obšel gol in plošček podal Kablukovu, ki je zabil za 4:0. Dve minuti zatem je iz "mrtvega kota" zadel še Kaprizov.

Velik zaostanek je v 34. minuti znižal Muršak, ki je dosegel tretji zadetek na olimpijskem turnirju. Anže Kuralt je ob ogradi bil bitko z dvema ruskima hokejistoma, do ploščka pa je prišel Verlič in podal pred gol, kjer ga je prvi zvezdnik slovenske reprezentance potisnil v mrežo.

Z drugim zadetkom na srečanju je prednost Rusije ob izteku druge tretjine na pet golov znova povišal Kovalčuk.

Rusi so v zadnji tretjini potrebovali le dve minuti za sedmi zadetek na tekmi. Po hitrem sprehodu okoli gola je še drugič zadel Kaprizov, pri čemer se je plošček odbil od drsalke slovenskega čuvaja mreže. Savolainen se kljub temu ni odločil za menjavo vratarja. 

Po izključitvi Sergeja Širokova so imeli Slovenci na voljo šele drugi "power play" na srečanju, ki ga niso izkoristili. Rusi so nadaljevali z agresivno igro, Kaprizov pa je v 48. minuti dopolnil svoj hat-trick.

Končni izid je z natančnim strelom s polrazdalje v 60. minuti dosegel Žiga Pance in še nekoliko ublažil visok poraz slovenske izbrane vrste.

OI 2018, hokej (M), izidi:

Skupina B

Slovenija - Rusija 2:8 (0:2, 1:4, 0:4)
Muršak 34., Pance 60.; Mozjakin 19., Kovalčuk 19., 38., Barabanov 26., Kablukov 29., Kaprizov 31., 42., 48.

LESTVICA:
1. ZDA 4
2. ROŠ 3
3. Slovaška 3
4. Slovenija 2

Komentarjev 1
  • matermila 06:54 17.februar 2018.

    To je bilo za pričakovati,Rusi so bili ranjeni od poraza s Slovaki.Nič ne de.Zmaga nad ZDA je zmaga,ki zame nadomesti tudi medaljo.Ampak ni še konec.Danes navijamo za zmago proti Slovaški.Gremo fantje.

Sorodne novice