Šport > Zimski športi
6889 ogledov

Prevc in Zajc v dno skakalnice, Poljakom zastal dih

domern prevc
1/4
Epa Domen Prevc je z 239 metri vpisal najdaljši polet med Slovenci.
Slovenski skakalci so pred 21 tisoč glavo množico v Planici dosegli nov velik uspeh na ekipnih tekmah za svetovni pokal.

Slovenska reprezentanca (1603,1) je v postavi Anže Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc osvojila tretje mesto na ekipni tekmi v Planici. Zmagali so Poljaki (1627,9), ki so vodili od prvega do zadnjega skoka, drugo mesto pa so osvojili Nemci (1619,8).

Za sila dramatičen razplet je poskrbel Poljak Piotr Zyla, tretji s petkove posamične tekme, ki je ob zadnjem poletu, ta je meril kar 242,5 metra, podrsal po tleh in skoraj zapravil ogromno prednost svoje reprezentance. Sledile so mučne sekunde, v katerih so Poljaki le nervozno pogledovali proti semaforju. Na koncu se jim je izšlo, njihova prednost pa je s tridesetih točk skopnela na slabih deset.

Najboljši posameznik na tekmi je bil Ryoyu Kobayashi, za njim sta se zvrstila Markus Eisenbichler in Timi Zajc. Trojica je bila najboljša tudi na prvi posamični tekmi, le da je v petek na najvišji stopnički stal Nemec.

Letošnji skakalni praznik v Planici se bo sklenil v nedeljo s posamično tekmo najboljše trideseterice skupnega seštevka svetovnega pokala, s katero bo padel zastor na sezono 2018/19.

Čustveno Šport Šampion Kranjec odšel v slogu največjih: z rekordom!

Z današnjim poletom med obema serijama, pri katerem mu je z zastavico pomahala hčerka Pika, je svojo kariero sklenil eden najboljših letalcev vseh časov Robert Kranjec, rekorder po številu poletov prek 200 metrov (212).

robert kranjec navijači slovo | Avtor: Igor Kovačič Igor Kovačič

Ekipna tekma se je začela ob 10. uri. Na startni vrsti je bilo deset reprezentanc. Za Slovenijo so nastopili Semenič, P. Prevc, D. Prevc in Zajc. Omenjena četverica je dobila tudi ekipno tekmo na Norveškem.

Poskusna serija

V poskusni seriji so zabelesteli trije Slovenci, nastop se je ponesrečil le P. Prevcu. Ta je pristal pri skromnih 177,5 metra in zasedel 34. mesto. Ostali trije so bili povsem pri vrhu. Zajc (229,5 m) je bil tretji, Semenič (229 m) četrti, D. Prevc (220 m) pa deseti. 

Anže Semenič 229 m
Peter Prevc 177,5 m
Domen Prevc 220 m
Timi Zajc 229,5 m

1. serija

Semenič (228,5 m) je s prvim poletom poskrbel za odlično izhodišče slovenske reprezentance in jo ponesel na tretje mesto. P. Prevc je skočil dlje kot v poskusni seriji, a ne dovolj, da bi bil zadovoljen s svojim nastopom. Norvežani so se z 229,5 metra Roberta Johanssona orlom približali na manj kot štiri točke. Samo točko več so zaostajali Avstrijci. Slovence je od drugega mesta ločilo deset točk, od prvega že 30.

D. Prevc (229,5 m) je bil še meter daljši od Semeniča ter s tem orle oddaljil od Norvežanov in Avstrijcev. Po nastopu Richarda Freitaga (221 m) so Slovenci pridobili eno mesto in se zavihteli na drugo. Dawid Kubacki (229,5 m) je Poljake obdržal na vrhu.

Ob nastopu najboljšega slovenskega skakalca je vzgornik nekoliko popustil, kar pa Zajca ni vrglo iz tira. V težjih pogojih kot njegovi predhodniki je poletel 224,5 metra in zaokrožil dobro serijo domače reprezentance. Norvežani so izpadli iz boja za najvišja mesta, povečal se je tudi zaostanek Avstrijcev. O kvaliteti Zajčevega poleta priča tudi podatek, da je svetovni prvak Stefan Kraft pristal pri samo 208 metrih. Ryoyu Kobayashi je Japonce (240 m) ponesel na četrto mesto, Nemci so ostali tretji, Slovenci drugi, Poljaki pa prvi. Orle je od prvega mesta ločilo okroglih 23 točk.

Anže Semenič 228,5 m
Peter Prevc 212 m
Domen Prevc 229,5 m
Timi Zajc 224,5 m

2. serija

Slovenija je po nastopu prve skupine tekmovalcev nazadovala na tretje mesto, saj je Semenič skočil le 218, Nemec Karl Geiger pa kar 230 metrov. Četrti Japonci so ostali pred Avstrijci in Norvežani, vodstvo Poljakov ni bilo ogroženo.

Potem ko v prvi seriji ni bil povsem zadovoljen s prikazanim, je v drugi zablestel tudi P. Prevc (223 m) in orle obdržal v igri za stopničke. Izjemen polet je uspel njegovemu mlajšemu bratu, 239 metrov ni bilo dovolj, da bi orli prehiteli Nemce. Razlika med reprezentancama je znašala dobrih devet točk. Poljaki so še utrdili vodstvo, Kubacki pa je poskrbel, da je bil zadnji polet Piotra Zyle zgolj formalnost.

Slovenske nastop je z 235,5 metri sklenil Zajc in Sloveniji zagotovil stopničke. Markus Eisenbichler je nato poletel kar 246 metrov in vrgel rokavico Zyli. Ta je zmogel 242,5 metra, kar je bilo več kot dovolj za zmago, a je po doskoku podrsal. Poljakom je zastal dih, vendar je bila prednost dovolj visoka in veselili so se prve zmage v dolini pod Poncami.

Anže Semenič 218 m
Peter Prevc  223 m
Domen Prevc 239 m
Timi Zajc 235,5 m

KONČNI VRSTNI RED:
1. Poljska
2. Nemčija
3. Slovenija
4. Japonska
5. Avstrija
6. Norveška
7. Švica
8. Finska

Izide tekme si lahko ogledate TUKAJ.

skoki v Planici Razočaran Šport Še en orel pred upokojitvijo: "Želel bi si več podpore SZS." skoki v Planici Slovenski junak Šport "Vse je popolno, morda zdaj tudi do 250 metrov."
Komentarjev 4
  • peromornar 13:00 23.marec 2019.

    Fantje, kapo dol! Vi papci iz žurnal24.si pa malo manj senzacionalizma, a? Poljakom ni nič zastal dih, pošteno so vodili od začetka in pošteno zmagali (brez "zastalega diha"). Torej "avtor Ž.J." (imej jajca in se podpiši z polnim imenom), malo ...prikaži več manj "friziranja" novic tam kjer tega ni.

  • jakec1575 11:58 23.marec 2019.

    Bravo Fantje!!!! Tezka sezona, visoka pricakovanja navijacev. Lepo.

  • Avatar Leon
    Leon 10:01 23.marec 2019.

    Šibka točka športnih prenosov je komentiranje . Doktor HRK,HRK ...alias Stare in njegova artikulacija so verjetno posledica zlorabe kakšnih substanc ali tekočin.