Šport > Zimski športi
8571 ogledov

Lov na rekord dobiva nepričakovan zaplet

Lindsey Vonn
Ameriška zvezdnica Lindsey Vonn ni edina kandidatka, ki bi lahko posegla po rekordu Ingemarja Stenmarka.

Najuspešnejša smučarka vseh časov Lindsey Vonn že nekaj časa odkrito lovi dolgoletni rekord švedskega šampiona Ingemarja Stenmarka, ki je v času aktivne kariere dobil 86 tekem za svetovni pokal. Vonnova je zadnjo, 78. zmago vpisala na letošnjem superveleslalomu v Val d'Iseru.

Toda Američanka ni edina, ki bi se lahko v prihodnosti polastila tega zgodovinskega dosežka. Če bosta Marcel Hirscher in Mikaela Shiffrin še nekaj let nadaljevala v podobnem ritmu, se bo za rekord, ki se je do nedavnega zdel nedosegljiv, vnel napet boj.

Marcel Hirscher | Avtor: Epa Epa

Hirscher je najdominantnejši smučar zadnjega desetletja. V svoji zbirki ima šest velikih kristalnih globusov in kar 52 zmag na tekmah za svetovni pokal. V letošnji sezoni jih je nanizal že sedem. Avstrijec bo letos dopolnil 29 let.

Statistika Shiffrinove je še impresivnejša. Čeprav ima šele 22 let, ima na računu že 41 zmag na tekmah svetovnega pokala. Za primerjavo, Vonnova je 40. zmago dosegla leta 2011, ko je bila stara 26 let.

mikaela shiffrin | Avtor: Epa Boj za veliki kristalni globus je praktično odločen. Epa

"Prav neverjetno je, koliko zmag imata Marcel in Mikaela pri svojih letih in kako konstantne rezultate dosegata," je povedala veteranka. "Sama imam lepo priložnost, da pridem do rekorda (86 zmag, op. a.). Upam, da mi uspe do konca kariere," je dodala.

Z mislimi je trenutno povsem osredotočena na olimpijske igre. "Zlata je moja najljubša barva. Upam, da se bom v Pjeongčangu veselila novega uspeha, preden se poslovim," je povedala Američanka, ki je zavoljo dolge in uspešne kariere žrtvovala tudi zdravje.

"Desno koleno me boli vsak dan, desna roka vsakič, ko startam. S kolenom moram biti previdna. Dobro moram premisliti, na katerih tekmah bom nastopila. To je cena uspeha. Osvojila sem vse, kar sem želela osvojiti, a smučanje me osrečuje, zato vztrajam," je zaključila 33-letnica.

Lindsey Vonn Val d'Isere | Avtor: epa epa

Komentarjev 4
  • Kr1 13:24 10.januar 2018.

    Predvsem ima Hirscher 6 velikih kristalinih globusov, ne štiri, kot je navedeno zgoraj.

  • iravadi 13:07 10.januar 2018.

    Reče se "psici", ne "prasici"...

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:53 10.januar 2018.

    Obe ameriški smučarki,sta navadni "prasici"v odnosu,do drugih tekmovalk in prepolni sami sebe,tako,da upam,da jih ostale tekmovalke skenslajo s "prestola"?

Sorodne novice