Šport > Zimski športi
271 ogledov

"Brez Hirscherja bi imel Žan več stopničk in kakšno kolajno več"

žan kranjec Epa
Konec naslednjega tedna se bo v Söldnu začela 54. sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Trener slovenske moške tehnične ekipe Klemen Bergant meni, da po upokojitvi Marcela Hirscherja ne bo nič lažje, bi pa brez Hirscherja mogoče imel prvi slovenski veleslalomist Žan Kranjec "malo več stopničk in kakšno kolajno več".

Tekmama na ledeniku Rettenbach, najprej bo 26. oktobra na sporedu ženski veleslalom, nato bo 27. oktobra sledil še moški, je v četrtek Mednarodna smučarska zveza prižgala zeleno luč. Snežni pogoji so odlični, kar je tudi voda na mlin prvemu slovenskemu asu moške vrste, ki bo eden izmed kandidatov za prevzem izpraznjenega veleslalomskega prestola.

Hirscher je v zadnjih osmih letih prevladoval v belem cirkusu na slalomskih in veleslalomskih stezah. To dejstvo je seveda priložnost za vse konkurente ter tudi za najboljša slovenska predstavnika veleslalomista Žana Kranjca ter slalomista in kombinatorca Štefana Hadalina.

tina maze Po karieri Šport Tina Maze: Na to sem zelo ponosna

"Čisto nič lažje ne bo kot v Hirscherjevi eri. Ravno tako bo treba zelo dobro smučati, ravno tako bo treba, če boš hotel zmagati, premagati čisto vse druge. Je pa res, da je bil na večini tekem, ki sta jih Kranjec in Hadalin končala, Hirscher pred njima, prav velikokrat pa druga za Hirscherjem nista bila," je v pogovoru za STA ocenil glavni trener slovenske moške ekipe za tehnične discipline Klemen Bergant.

Klemen Bergant | Avtor: Profimedia Profimedia

"Mogoče bi brez Hirscherja Žan imel malo več stopničk in kakšno kolajno več z velikih tekem. Kar se tiče izvedbe, pristopa fantov h tekmi ali pristopa ekipe h tekmi, se ne bo čisto nič spremenilo. Ravno tako bo treba smučati najboljše, kar bosta fanta v danem trenutku sposobna," je realen prvi mož majhne ekipe.

"Oktobra začnemo. Ta začetek je za nas zelo pomemben. To je eden od devetih veleslalomov v sezoni. Jasno je, da se želimo pripraviti že za prvo tekmo, enako kot za preostale," je poudaril trener.

"Vse je tempirano, vsi treningi, na to, da bosta Žan in Štefan dobro smučala. Cilji? Težko govorim o ciljih. Cilji so vsako leto večji, višji, vsako leto so boljši rezultati. Moje mnenje, to sem povedal že na koncu prejšnje sezone, je, da niti Žan niti Štefan še nista dosegla svojega limita," verjame v svoja fanta.

"Glede na konkurenco, ki se vsako leto menja, izboljšuje in napreduje, moraš biti v naslednji sezoni boljši, če hočeš ostati na pozicijah, ki si jih imel v prejšnji sezoni," se trener zelo dobro zaveda zaostrene konkurence v vrhunskem moškem smučanju.

matthias mayer val gardena padec V stabilnem stanju Šport Huda nesreča alpskega smučarja na treningu v Švici

Fantoma skušajo zagotoviti treninge primerljive s svetovno konkurenco: "Jasno z enim Hirscherjem se ne moremo primerjati, ker sta bila tam zadaj v celoti Atomic in Red Bull. Pa tudi za drugimi zaostajamo. Vedeti moramo, da sta Henrik Kristoffersen in Alexis Pinturault oba, zdaj po novem še Loic Meillard in Clement Noel, v tej družini Red Bulla, ki jim omogoča zasebne helikopterske prevoze, zasebne letalske polete. In na koncu, v sezoni, ki je dolga in se vrstijo tekme in potovanja, je izredno pomembno tudi to, koliko tekmovalec izgubi na prevozih, kako udobno potuje."

"Tukaj smo še malo kratki. Z našimi pogoji, ki jih imamo, si kaj dosti več niti ne moremo privoščiti. Skušamo pa vsako leto kakšno stvar izboljšati, tako nam je vseeno uspelo pripeljati v ekipo nekaj novosti, predvsem kar se tiče logistike, tako da fanta izgubljata čim manj časa pri transportih in čim bolj udobno potujeta," je dejal.

Po Hirscherjevem odhodu iz tekmovalne karavane bo Kranjec naslednjo nedeljo v prvi vožnji veleslaloma prvič startal kot tretji najboljši veleslalomist, novembra v Leviju pa v slalomu kot 30.

žan kranjec | Avtor: Epa Epa

"Žan bo sezono začel kot tretji veleslalomist sveta in, jasno, cilj je, da tam tudi ostane ali da je še boljši. Zraven ima še eno disciplino, ki jo je lani priključil. V slalomu računamo, da bo skočil še malo naprej, in če bo to naredil, si bomo lahko obliznili vse prste," napoveduje Bergant.

"Težko rečem, ali bo startal vse slalome, je pa res, da bo prvi slalom sezone 24. novembra v Leviju startal s številko 30. Kar je za njega povsem neka druga dimenzija druge discipline, kar pomeni, da ima dve močni disciplini. V eni bo tretji na listi, v drugi 30," dodaja.

Žan Kranjec veleslalom OI 2018 Velike napovedi Šport Slovenski as letos cilja celo na kristalni globus

Trener napoveduje, da bo Kranjec startal tudi vsaj na uvodnem paralelnem veleslalomu decembra v Alta Badii. Na sporedu bosta sicer dve moški paralelni tekmi, obe sta paralelna veleslaloma.

Superveleslalom trenira zaradi hitrosti, da bi nastopil na superveleslalomih pa ne razmišljajo. "Nenazadnje nima pogojev, kar se tiče njegovih Fis točk v tej disciplini. Pa tudi sicer so superveleslalomi večinoma postavljeni po smuk progah in so po smuk tekmi," pravi Bergant.

"Zadnjih desetih letih se je v alpskem smučanju naredila ogromna specializacija, na eni strani so tehničarji, ki se delijo na veleslalomiste in slalomiste, Zelo malo je tekmovalcev, kot je Žan Kranjec, ki je v veleslalomu in slalomu med top 30. Že tukaj je ogromna razlika. Če pogledamo na drugi strani smukače, pa niti en smukač ni top 30 veleslalomist," navaja.

Marcel Hirscher Biografija Šport Hirscherju je bilo smučanje položeno v zibko

"Mogoče bi se kakšen drugi trener tudi tega lotil, samo je vprašanje, kako bi se to končalo. Ker se je v večini primerov, razen pri nad-serijskih tekmovalcih, kot sta Hirscher in Pinturault, tak eksperiment pokazal za popolnoma zgrešenega," je trener zavrnil medijska ugibanja o tem, da bi Kranjec moral v novi sezoni tekmovati tudi v superveleslalomu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.