Šport > Zimski športi
183 ogledov

Slovenski as letos cilja celo na kristalni globus

Žan Kranjec veleslalom OI 2018 Epa
Sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju je pred vrati. Do začetka 54. sezone po vrsti je še manj kot tri tedne. Visoke načrte v novi tekmovalni zimi ima prvi slovenski veleslalomist Žan Kranjec, ki povsem upravičeno in pričakovano pogleduje proti naslednjemu cilju - veleslalomskemu malemu kristalnemu globusu.

"Verjamem, da je dosegljivo, verjamem v moje sposobnosti, v moje smučanje, da sem lahko najboljši oziroma eden izmed najboljših na svetu, predvsem pa mora biti moj fokus na smučanju, na izvedbah in pripravah na tekmo," je v pogovoru za STA dejal Žan Kranjec, ki je 19. decembra lani v Saalbachu prvič zmagal v svetovnem pokalu.

"Sigurno je to eden od ciljev, da se uvrstim v top 3 oziroma moj cilj je, da enkrat osvojim globus. To so cilji, ampak fokus mora biti na drugih stvareh, da greš iz tekme na tekmo, vsakič pokazati, kar znaš, pred tem dobro trenirati, dobro se pripraviti psihološko in potem si upati in odsmučati tako, kot znam," je načrte razkril najboljši slovenski veleslalomist.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

"Ne bom skrival, da si jaz tega ne želim. Ne bom rekel, da o tem ne razmišljam, ni pa dobro preveč samo o tem razmišljati, pa potem zaspati v samem fokusu oziroma pozabiti na smučarijo. Lahko ti da to dodaten zagon, dodatno motivacijo za delo, ne smeš pa pozabiti, kaj je pomembno. In to je, da odsmučaš tako, kot je treba," je sanje o globusu razkril slovenski smučar.

Nova sezona bo drugačna po tem, da v njej ne bo najboljšega alpskega smučarja Marcela Hirscherja, ki je na slalomskih in veleslalomskih progah prevladoval v zadnjih osmih sezonah. Avstrijski as je sklenil tekmovalno pot, s čimer se je izpraznilo mesto na vrhu.

"Zdaj, ko je Hirscher nehal, bom na startu tretji veleslalomist sveta. Številka bo dobra. Predlani in lani sem dokazal, da sodim med najboljše. Cilji in motivacija so na visoki ravni. Tudi na treningih skušam vsak dan čim bolje izkoristiti," je nadaljeval.

Žan Kranjec | Avtor: Profimedia Profimedia

"Se veselim tekme, da pokažem moje najboljše smučanje. Če bom pokazal najboljše smučanje, verjamem, da bo to dovolj za vrhunski rezultat. Sicer pred prvo tekmo ne moreš povsem natančno vedeti, kje si. Vseeno ne treniramo veliko z drugimi ekipami, da bi se lahko primerjal z najboljšimi ekipami na svetu. Vsak napreduje, tudi jaz sem osredotočen in delam na tem, da se izboljšujem, kljub temu, verjamem, da sem sposoben dobrega rezultata," je dejal Kranjec, ki je bil pred tremi leti v Söldnu četrti.

"Sigurno bo drugače brez Hirscherja na startu. Pustil je ogromen pečat v smučanju, je eden od najboljših v zgodovini. Na mojo pripravo, na moje smučanje na treningih in tekmah to ne sme vplivati. Bom videl, kaj bo sezona prinesla, sigurno bo drugačna brez njega, ampak jaz se ne smem preveč obremenjevati s tem, da njega ni, ampak biti skoncentriran nase, na čim boljše smučanje in čim večji napredek, ker vem, da tudi ostali ne počivajo," še razmišlja slovenski smučar o primerjavah z močno veleslalomsko konkurenco.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

Za Kranjcem so odlične poletne snežne priprave na južni polobli, kjer je bil skupaj z aktualnim svetovnim podprvakom v kombinaciji Štefanom Hadalinom.

"S Štefom dobro sodelujeva, si pomagava, tudi sama primerjava na treningih, se mi zdi, da vlečeva eden drugega naprej. Sva super ekipa, sicer majhna, vendar pa se mi zdi, da lahko eden drugemu pomagava, tako da sva čisto dosti velika ekipa," je sklop priprav opisal Kranjec.

"V Ushuaii je bilo tudi nekaj možnosti za primerjavo z ostalimi. Sem zadovoljen, sem konkurenčen, z najboljšimi vožnjami sem lahko zelo hiter, kar je seveda dober znak. Seveda pa se ne moreš zanašati samo na to, v Ushuaii si lahko najhitrejši, pa to ni nobeno zagotovilo za dobro sezono ali dober start v sezono. Lahko ti to da neko mirnost, ampak kljub temu je treba še naprej dobro delati," je poudaril.

Žan Kranjec Adelboden veleslalom | Avtor: Epa Epa

"Ushuaia je bila vseeno že nekaj časa nazaj in do Söldna lahko še marsikdo 'ornk' napreduje. Moj fokus do Söldna je tako usmerjen na to, da bom skušal moje smučanje dvigniti na čim višjo raven, kolikor se pač da," je dodal.

"Söldna se veselim, poznam teren, tam sem dosegel že dober rezultat. Verjamem v moje dobro smučanje, moj edini fokus je, da do takrat čim boljše treniram, se pripravim psihološko in na tekmi pokažem najboljše, kar znam, in potem me nima kaj skrbeti," se je še enkrat ozrl na prihajajočo uvodno tekmo sezone.

Kranjec bo tudi v novi sezoni tekmoval v dveh disciplinah, paradni disciplini veleslalomu in slalomu, v katerem si je prismučal startno številko tik za najboljšo trideseterico: "Čisto drugače je startati tekmo s številko 75 ali 30 in že iz tega vidika mi bo lažje. Tudi glede psihe je to precej drugače. Za slalom sem še bolj motiviran, ker sem že v minuli sezoni dokazal na kakšni tekmi, da sem lahko v kakšni vožnji konkurenčen najboljšim. Tudi na slalom bom imel velik fokus in bom skušal napredovati ter upati na čim boljšo številko na startni listi."

Ilka Štuhec Alpsko smučanje Šport Ilka Štuhec o trenutku, ko je po poškodbi prvič stopila na smuči

Sezona svetovnega pokala se bo začela 26. in 27. oktobra z veleslalomoma, ženskim in moškim, na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Sezona sicer ne bo v znamenju svetovnega prvenstva ali olimpijskih iger.

Vsega skupaj bo od 27. oktobra do 22. marca, ko se bo sezona sklenila s finalom v Cortini d'Ampezzo, na sporedu 45 moških tekem. Deset smukov, osem superveleslalomov, tri kombinacije, tri paralelne tekme, devet veleslalomov in 12 specialnih slalomov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice