Šport > Zimski športi
95 ogledov

Damjan: Popolnega skoka ni

Jernej Damjan
Jernej Damjan je v olimpijski zimi, ki jo je v svetovnem pokalu začel s senzacionalno zmago v Ruki, ta čas najboljši slovenski smučarski skakalec.

Tudi po tekmah v Nižnjem Tagilu in Neustadtu je Jernej Damjan ohranil stik z vrhom in je zadovoljen tako s svojimi skoki kot z uvrstitvami. Konec tedna ga čaka nastop v Engelbergu, na švicarsko prizorišče ima lepe spomine.

"Tako s svojimi skoki kot z uvrstitvami z zadnjih dveh tekem sem več kot zadovoljen. Tudi v tistih čudnih vetrovnih razmerah sem si dokazal, da sem še vedno sposoben dobro skočiti. To je tisto, kar je največ vredno - da si v vseh razmerah sposoben nekaj skočiti. Bistvo skokov ni iskanje perfekcije, ampak čim bolj zmanjšati napake," je o minulih tekmah dejal Damjan.

"Kljub dobrim nastopom vem, kje so še tiste malenkosti, ki bi jih bilo treba popraviti. Na samem odskočnem mostu je še nekaj rezerve, sem in tja se mi pojavlja še kakšna napaka, ampak pri skokih je tako, da popolnega skoka tako in tako ni. Morda se ti zgodita eden ali dva na kariero, pa še pri tistih bi se kdo našel, ki bi videl, kaj bi se še dalo popraviti. Bistvo je samo to, da 'minimaliziraš' napake, ki jih delaš. In trenutno jih sam delam zelo malo, a vsakič se še kakšna prikrade. V Kuusamu jih ni bilo, pa sem zmagal. Tako da upam, da bo prišel še kakšen tak dan," je v smehu pojasnil izkušeni Ljubljančan.

Domen Prevc Peter Prevc Kmalu turneja Šport Kranjec in Domen se vračata, Peter še vedno "praska"

Dodaja, da je trenutno v skokih svetovni vrh res širok in v boju za najvišja mesta odločajo najmanjše malenkosti. Po njegovem je v svetovnem pokalu iz leta v leto konkurenca bolj strnjena, kar kažejo tudi tekme same: "Če zdajle pogledaš vrh v svetovnem pokalu, mislim, da je prvih 15 fantov sposobnih zmagati na vsaki tekmi. Je pa vse odvisno tudi od vetra, pogojev, dnevne forme, kako ti leži sama skakalnica ... Morda se je v zadnjih dveh vikendih izkazalo, da sta Freitag in Wellinger malenkost boljša od ostalih, a počakajmo. Sam mislim, da se bo to spremenilo; Tagil jima odgovarja, Neustadt je njuna domača skakalnica. Bomo videli, kaj bosta naredila v Engelbergu."

Jernej Damjan | Avtor: Epa Epa

Damjan pri tem pozdravlja nekatere spremembe Mednarodne smučarske zveze Fis, saj meni, da je manj odstopanj kot prej: "Vedno več je fantov, ki so sposobni skočiti na vrh. Pri mednarodni zvezi Fis so z nekaterimi spremembami pravil v pravo smer dosegli, da je manj prevelikih dresov, ogromnih odstopanj, ki so ponavadi koristila enim in istim, manj se da pravila prikrojiti v prednost, tako da so razmere bolj enake za vse in posledično je tudi konkurenca precej bolj strnjena."

Jernej Damjan Po zmagi Šport Slovenski junak: Presenečen sem

Konec tedna ga čaka nastop v Švici, kjer mu je, kot pravi, zelo všeč: "Najraje imam tista prizorišča, kjer mi je všeč, četudi slabo skačem. Rad grem na Japonsko, tudi na Engelberg imam lepe spomine. Ne glede na vse, tam sem bil tudi že na stopničkah. A nove smučine še nisem preizkusil, tako da že komaj čakam."

Kvalifikacije v Engelbergu bodo na sporedu v petek ob 16. uri, v soboto in nedeljo pa sledita dve posamični tekmi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.