Šport > Zimski športi
250 ogledov

Grd padec Ane Bucik, ničla za Slovenke

Federica Brignone Profimedia
Brignone zmagovalka Mont Tremblanta, grd padec Bucik.

Italijanka Federica Brignone je zmagovalka veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Mont Tremblantu v Kanadi. Slovakinji Petri Vlhovi je pripadlo drugo mesto (+0,21), tretja je bila Američanka Mikaela Shiffrin (+0,29). Finale je minil brez slovenskega pridiha.

Brignone je pri 33 letih postala najstarejša zmagovalka veleslaloma v svetovnem pokalu. Presegla je Avstrijko Anito Wachter, ki je bila stara 32 let in 319 dni, ko je 28. decembra 1999 zmagala v Lienzu.

Italijanka je v novi sezoni zmagala prvič. To je njena 22. zmaga v svetovnem pokalu, s katero se je na tretjem mestu na večni lestvici najboljših Italijanov izenačila s specialistko za hitre discipline Sofio Goggio. To so bile 58. stopničke za Brignone, od Italijanov jih imata več le Alberto Tomba in Gustavo Thöni.

Brignone je zmagala na 14 veleslalomih, rekorder med Italijani Tomba je vpisal 15 veleslalomskih zmag.

Statistične mejnike postavlja tudi Shiffrin, ki je osvojila svoje že 142. stopničke v svetovnem pokalu, 40. veleslalomske.

Slovenski nastopi so se končali že v prvi vožnji. Tremblant, ki je drugič po letu 1983 na tekmovalnem koledarju svetovnega pokala, še ni bil kraj slovenskega uspeha. Tri Slovenke, ki so se na slalomu v Killingtonu v ZDA veselile točk, so na veleslalomu vpisale ničlo.

Ana Bucik je nastopila kot osma. Na progi se v težkih razmerah z meglo v zgornjem delu ni najbolje znašla. Novogoričanki se je na sredini proge, v delu, v katerem sicer ni bilo megle, pripetila napaka, zaradi katere je odstopila in ostala brez uvrstitve. Desno smučko ji je pri enem od zavojev odneslo, zaradi česar jo je obrnilo ter je s hrbtom padla na snežno podlago.

Ana Bucik | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot je iz Kanade sporočil glavni trener slovenske ženske ekipe v tehničnih disciplinah Grega Koštomaj, se je Bucik udarila v glavo, po padcu je tožila tudi nad bolečinami v predelu levega kolka. Trener upa, da bo fizioterapevtka smučarko uspela pripraviti za nedeljski veleslalom.

Andreja Slokar in Neja Dvornik sta bili prepočasni za še en nastop. "Obe sta bili dosti dobri v zgornjem delu, potem pa je zmanjkalo natančnosti, predvsem se spustiti v linijo, se prilagoditi, da bi jima uspel preboj v drugo vožnjo. Teren je zelo enostaven in je treba napadati od prvih do zadnjih vrat," je dejal trener.

Mont Tremblant bo v nedeljo prizorišče še enega ženskega veleslaloma za točke svetovnega pokala.

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:26 03.december 2023.

    Kje je Andrea massi da malo te frajle nauči smučanja,ne pa da sam turistke izvajajo

Sorodne novice