Šport > Zimski športi
536 ogledov

Izjemna vrnitev Shiffrinove, odličen nastop Slovenk, kar tri med prvih petnajst

Andreja Slokar Profimedia
Shiffrin vodi ob tekmovalni vrnitvi, tri Slovenke v finalu.

Are na Švedskem gosti predzadnjo tekmo v slalomu za svetovni pokal alpskih smučark. Najboljše izhodišče za zmago si je v prvi vožnji zagotovila Američanka Mikaela Shiffrin, ki ima zgolj dve stotinki sekunde prednosti pred Švicarko Michelle Gisin. V finalu z začetkom ob 13.30 bodo nastopile tri Slovenke Andreja Slokar, Neja Dvornik in Ana Bucik.

Na startu je bila znova Shiffrinova, ki je nastopila na svoji prvi tekmi po 44 dneh. Pred skandinavsko etapo je ameriška šampionka nazadnje v svetovnem pokalu tekmovala 26. januarja, ko si je pri padcu na smuku v Cortini d'Ampezzo poškodovala vez v levem kolenu.

V njeni odsotnosti je vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala prevzela Švicarka Lara Gut-Behrami, ki ne tekmuje v slalomu. Shiffrinova na tretjem mestu za Švicarko zaostaja 445 točk in ima pet tekem pred koncem zgolj še teoretične možnosti za zmago v seštevku zime.

Mikaela Shiffrin | Avtor: Profimedia Profimedia

V času odsotnosti je Američanko prehitela tudi Italijanka Federica Brignone, ki še ni opustila boja za veliki kristalni globus in je nastopila tudi v današnji prvi vožnji slaloma. To je drugi slalomski nastop za Brignonejevo v sezoni, v Lienzu je odstopila na prvi progi, tokrat se je s 25. časom odrezala veliko bolje.

Zato pa Shiffrinova kljub prisilnem počitku še vedno vodi v slalomskem seštevku z osvojenimi 630 točkami, in sicer pred Slovakinjo Petro Vlhovo (-125) in Nemko Leno Dürr (-188). Ker pa je Vlhova že končala sezono, potem ko si je januarja strgala vezi v desnem kolenu, je Dürrova edina smučarka, ki je hipotetično še sposobna prehiteti Shiffrinovo. Američanka za slalomski globus potrebuje le 12 točk, zato bi bilo dovolj že 19. mesto, če Dürrova v Areju ne zmaga, pa je mali kristalni globus že oddan v vsakem primeru.

Nemka je četrta v prvi vožnji s 24 stotinkami zaostanka za vodilno. Tretje mesto si je privozila Hrvatica Zrinka Ljutić, ki za Shiffrinovo zaostaja 11 stotink sekunde.

Ana Bucik | Avtor: Profimedia Profimedia

Vse tri Slovenke so lahko zadovoljne po prvi vožnji in zasedajo mesta v najboljši petnajsterici. Slokarjeva je 13. (+1,19), Dvornikova je na 14. mestu zaostala le stotinko za Ajdovko, Bucikova se je na 15. mestu (+1,25) zadržala pet stotink več. Če bi obdržale ta mesta tudi po finalu, bi vse tri Slovenke potrdile nastop na zadnjem slalomu sezone 16. marca v Saalbachu.

Bucikova ima za zdaj zagotovljen le nastop na finalnem ženskem veleslalomu kot 25. v seštevku discipline, v slalomu je na 29. mestu. Andreja Slokar in Neja Dvornik imata boljši izhodišči. Slokarjeva je v slalomskem seštevku zime 19., Dvornikova pa 23.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice