Šport > Zimski športi
47687 ogledov

Jelko Gros odgovarja Zupančiču: "Ne razumem ga!"

Jelko Gros Profimedia
Po koncu letošnjega ženskega svetovnega pokala v smučarskih skokih je ljubitelje tega športa presenetil odstop glavnega trenerja.

Po koncu izjemno uspešne sezone, začinjene z zmago v Pokalu narodov in kopico olimpijskih medalj, je glavni trener "orlic" Zoran Zupančič sporočil, da odstopa s svojega položaja.

Kot razlog za takšen korak je navedel podcenjevalen odnos do ženskih skokov s strani Smučarske zveze Slovenije (SZS) in tudi Mednarodne smučarske zveze. Z odstopom je Zupančič, po lastnih besedah, želel vzpodbuditi spremembe.

Zoran Zupančič Dovolj ima Šport Zupančič ostro nad SZS, izvzet ni niti FIS: "Podcenjujoč odnos boli!"

Z njegovimi trditvami se ne strinja Jelko Gros. Vodja strokovnega sveta za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS in strokovni komentator na nacionalni televiziji je za časopis Ekipa SN dejal, da Zupančičeve poteze ne razume.    

"Ne razumem njegove odločitve oziroma tega, da se je tako odločil zato, ker sistem na zvezi naj ne bi bil urejen, to mi je čudno. Je pa res, da so plače bile – in še vedno so – nizke. O vsoti naj Zoran pove sam, če želi, jaz pravim, da so nizke. Zgodba nizkih plač izhaja izpred dveh let, ko je imela skakalna reprezentanca manjšo finančno krizo. Takrat smo se usedli z vsemi trenerji in vsi skupaj smo se strinjali, da ne bomo ukinjali nobenega programa, zato da bi bile trenerske plače višje. V zadnjih dveh letih se je zgodilo, da je smučarska zveza ostala brez televizijskih pravic, kar pomeni izgubo 300.000 evrov. Če bi to imeli, bi bil ta problem po vsej verjetnosti rešen," je dejal Gros.

Slednji je zanikal, da bi imeli v Sloveniji, kjer je ta panoga čaščena kot le redkokje, do ženskih skokov podcenjevalen odnos. 

Jelko Gros | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Če Zoran tako misli, mi je zelo hudo zanj. Ženski skoki so se pri nas razvili zaradi Ljubnega in zaradi celostnega pristopa. Zraven sem od prvega trenerja, od prvega proračuna, ki smo ga namenili za ta šport. Ko smo s Stanetom Balohom začeli pisati to zgodbo, je proračun za žensko reprezentanco znašal 5.000 evrov in od takrat naprej ta številka nenehno raste, z njim pa so morale seveda do trenutne ravni rasti tudi naše tekmovalke. Pričakovati, da bo gledanost, število navijačev, vrednost sponzorjev čez noč enaka kot v moških skokih, je nerealno. To je iluzija. Trg sam pove, koliko je kdo vreden. Dekleta bodo potrebovala še nekaj časa, da bodo prišla na to raven, morda jo bodo nekoč tudi presegla, kdo ve," je za EkipoSN pojasnil izkušeni trener in funkcionar. Poudaril je, da Zupančiču niso zaprli vrat.

"Zoran jih zapira sam, kar se nas tiče, so odprta in bodo odprta. Nikakor pa ne bomo ukinjali reprezentanc in programov, zato da bi trener prejemal visoko plačo. Obstajali so že različni pristopi, kjer so bile pomembne samo A-reprezentance, nižje pa se ni delalo nič, pa smo videli, kako se je to končalo. Nas zanima, kaj bo čez deset let," je dodal Gros.

Komentarjev 31
  • jakec1575 09:03 17.marec 2022.

    Zakaj jelko raje ne pridobi vec sponzorjev, ampak samo jamra. Kaj je pa 300 jurjev. Nic pri toliko vpetih ljudeh. Punce so v svetovni konkurenci nanizale trojno zmago. Samo to steje. Preprican sem, da ce pregledajo samo nepotrebne stroske najdejo ...prikaži več teh 300 jurjev. Kaj sele, ce bi dejansko znali poiskat sponzorje

  • radovednica 08:35 17.marec 2022.

    Daj Gros nesposobni, odprtih žepov za sprejem vsega in svačega, nehaj. Bil si (slab) trener in zapustil si to mesto ravno zaradi denarja ter odšel na manj izpostavljeno, boljše in bolje plačano delovno mesto. Samo podajate si funkcije in lapate ...prikaži več brez vseh smislov, skupaj s stalnim pijančkom Staretom sta veliki "tandem brezveznikov" in kar težko vaju je poslušati. Zupančič je naredil v 4 letih več kot vsi trenerji v nekaj desetih letih skupaj. In ima prav!!!!

  • Avatar Leon
    Leon 08:10 17.marec 2022.

    Gros in Stare kot rit in hlače nakladata in služita kot komentatorja na RTVS . Njuna strokovnost obsega izraze NOČNA POSODICA ,RUMENJAK, MODRINČEK ..za kar prejemata izdatne honorarje in privilegije ob obiskih na prvenstvih .

Sorodne novice