Šport > Zimski športi
950 ogledov

Najboljši na svetu se ponovno vračajo v Slovenijo!

Biatlon, Pokljuka, zasledovalna tekma Saša Despot
Pokljuka bo ta teden vnovič središče biatlonskega sveta.

Najboljši biatlonci sveta se bodo prvič po svetovnem prvenstvu februarja 2021 vnovič zgrnili na Pokljuko, kjer jih od četrtka do nedelje čakajo tekme v sprintu, zasledovanju ter v mešanih parih in mešanih štafetah. Prireditelji pričakujejo skoraj 270 tekmovalk in tekmovalcev iz 31 držav.

Ne glede na dosežke športnikov je jasno, da bo prireditev tokrat popolnoma drugačna kot pred dvema letoma. Med svetovnim prvenstvom je trud slovenskih prirediteljev močno skazila epidemija covida-19.

Tekmovalci so zato ostali brez navijačev, prirediteljem pa so jo zagodli izpad prihodkov od prodaje vstopnic in pa tudi povečani stroški zaradi vseh takratnih ukrepov za preprečevanje prenosa okužb.

biatlon Pokljuka | Avtor: Profimedia Profimedia

S te strani prireditelji na Pokljuki spet pričakujejo veselje in praznovanje na tribunah, a ne le med tekmami, saj imajo za vse obiskovalce pripravljen bogat spremljevalni program že na Rudnem polju, pa tudi praznično vzdušje na blejski promenadi, ki je sicer namenjeno božično-novoletnemu času, bo svoje delovanje podaljšalo do 8. januarja.

Tekma bo izjemno pomembna tudi s tekmovalnega vidika. V moški konkurenci v sezoni izstopa Norveški as Johannes Thingnes Boe, ki mu mnogi pripisujejo sposobnost, da bi postal absolutni kralj biatlona ter po številu zmag in kolajn prehitel tudi slovitega rojaka Oleja Einarja Bjoerndalna.

Najhujšo konkurenco ima Boe v domačem taboru. Morda je bil v prvem delu sezona na tekmah v Kontiolahtiju, Hochfilznu in Le Grand Bornandu opazen malce slabši izkupiček Francozov, korak naprej pa so zato kot ekipa naredili Nemci in Švedi. A prav novoletni premor je večina reprezentanc izkoristila za nov vzpon forme, saj je bilo na voljo več časa, kot med tekmami. Karte bodo na Pokljuki zato zanesljivo premešane.

Johannes Thingnes Boe | Avtor: Epa Epa

V ženski konkurenci favoritinj ni moč napovedati, saj se tekmovalke pridno menjajo na stopničkah. V svetovnem pokalu so v prvi triadi največ pokazale Francozinja Julia Simon, Švedinji Elvira Öberg in Linn Persson, Italijanka Lisa Vittozzi, Nemka Denise Herrmann in Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold. Ta je v teh dneh posebej vesela, saj je na Silvestrovo objavila video posnetek o zaroki.

Pokljuka pa pomeni tudi vrnitev norveške šampionke Marte Olsbu Roeiseland. Ta je imela v obdobju priprav po prestanem covidu-19 obilo manjših ponavljajočih se težav, zaradi katerih najprej ni mogla opraviti vseh treningov. Ko je v septembru sledila še virusna okužba, se je odločila, da prvi del sezone izpusti in prav Pokljuka bo zanjo premiera v novi sezoni.

Seveda pa bo vse odvisno od aktualnega zdravstvenega stanja tekmovalcev. Jasno je že, da na tekmi ne bo nekdanje nemške svetovne prvakinje Franziske Preuss, ki je tik pred potjo v Slovenijo zbolela.

Jakov Fak | Avtor: Profimedia Profimedia

Boljšo formo napovedujejo tudi v slovenskem taboru. Jakov Fak je sezono začel v solidni formi, ena uvrstitev med deseterico pa nikakor ni tisto, kar ga bi doslej zadovoljilo.

Bolj veseli so v slovenskem taboru z mlado triperesno deteljico Alexom Cisarjem, Lovrom Plankom in Antonom Vidmarjem, ki so se vsi že uvrstili med dobitnike točk in letos dosegli najvišje uvrstitve v karieri. A tudi za omenjeno trojko, kot tudi za izkušena Miho Dovžana in Roka Tršana velja, da želijo že na Pokljuki storiti še korak naprej.

V ženski konkurenci je letos prvo ime Polona Klemenčič, ki s posameznimi dosežki nakazuje, da se lahko bori za uvrstitev med deseterico in nepričakovano se je pridružila tekmovalkam, ki se borijo za nastop v "formuli 1" svetovnega biatlona - tekmi s skupinskim startom.

Polona Klemenčič | Avtor: Profimedia Profimedia

Najbolj pa so v slovenskem taboru nestrpni v zvezi z Anamarijo Lampič. Ta se je letos predstavila le na sprintu v Hochfilznu, kjer je ob krstu med elito osvojila peto mesto. S tem dokazuje, da ima Slovenija tekmovalko, ki je sposobna poseči tudi po zmagi. A po prestopu iz tekaških v biatlonske vrste se še ni popolnoma navadila na streljanje, predvsem stoje. V rezervi čakata mlada Živa Klemenčič in nadarjena Lena Repinc.

Slovenski prireditelji prav zaradi nadarjene domače vrste pričakujejo, da bodo na Rudnem polju polne tudi tribune. Nekaj več kot običajno naj bi bilo tudi obiskovalcev iz tujine, saj imajo okoliške države v petek ob prazniku svetih treh kraljev po večini dela prost dan.

Zato je vsem obiskovalcem namenjena prošnja, naj za prihod na tekmo uporabijo javni prevoz, saj je prostora na Pokljuki malo. Tudi uporaba javnega transporta pa je delček v mozaiku pri ohranjanju in zaščiti naravnega okolja v Triglavskem narodnem parku, "kjer so biatlonci le gostje."

V organizacijskem komiteju Pokljuka radi poudarjajo, da so zadnjih letih vse bolj usmerjeni v trajnostno rabo tega prostora, ki ni unikaten le v Sloveniji, ampak tudi v svetovnem biatlonu.

 

- spored tekem svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki:

četrtek, 5. 1.
14.20 sprint, ženske

petek, 6. 1.
14.20 sprint, moški

sobota, 7. 1.
11.30 zasledovanje, ženske
14.45 zasledovanje, moški

nedelja, 8. 1.
11.45 mešani pari
14.25 mešane štafete
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice