Šport > Zimski športi
1020 ogledov

Najboljši Slovenec Zajc, Prevca blizu za njim

timi zajc Epa
Norveška turneja se bo nadaljevala na skakalnici v olimpijskem Lillehammerju.

Smučarji skakalci so danes v norveškem Lillehammerju opravili kvalifikacije za torkovo tekmo svetovnega pokala. Najboljši je bil Japonec Junširo Kobayashi pred bratom Rjojujem. Na tekmi bodo nastopili tudi štirje Slovenci, najboljši danes je bil Timi Zajc na sedmem mestu.

Brata Kobayashi sta kvalifikacije dobila s 139,5 in 137 metra dolgima skokoma, najdaljši v kvalifikacijah je bil sicer tretji, domačin Johann Andre Forfang, s 143,5 metra.

Peter Prevc na stopničkah! Vrnitev Petra mišice Šport Peter Prevc: "Uspelo mi je v pravem trenutku"

Zajc je v kvalifikacijah skočil 134 metrov, podobno kot najboljša Japonca pa sta tudi slovenska brata končala eden za drugim. Peter Prevc (130,0 m) je bil 13. in le mesto ter tri desetinke točke pred bratom Domnom (135,5 m). Na tekmo se je uvrstil še Anže Lanišek (122 m), ki je bil 30. Prekratka pa sta bila Žiga Jelar (117,5 m) na 55. mestu in Anže Semenič (113,5 m) na 60. Tekma v Lillehammerju se bo v torek začela ob 17. uri.

V seštevku RAW AIR turneje po 5. serijah oz. eni tretjini tekmovanja sicer vodi Robert Johansson s 677,0 točkami, tokrat je bil osmi, drugi Rjoju Kobajaši zaostaja 17,3 točk, tretji Stefan Kraft pa 25,3 točk. Zajc je napredoval nazaj na šesto mesto s 70,7 točkami zaostanka, Peter je deveti z 81,2 točkami zaostanka za Norvežanom.

Po končanem dnevu je najprej misli strnil Zajc, ki je bil tudi v drugih kvalifikacijah turneje najboljši Slovenec: "Skakalnica je kar težka, ker ima dolgo hrbtišče, a cilj ostaja nespremenjen, torej uvrstitev med deseterico. Z današnjimi skoki sem kar zadovoljen, prvi in zadnji sta bila dokaj podobna, tako da grem z enakimi občutki na jutrišnjo tekmo."

Znova je bil zelo razpoložen Peter Prevc: "Danes mi je uspelo narediti tri zelo dobre skoke. Večjih napak ni bilo, možnosti za izboljšave so vsekakor prisotne. Potrebno je biti zadovoljen s počasnimi izboljšavami in s tem napredkom, ki sem ga naredil zdaj ter potrpežljivo skakati naprej. Jutri si želim tekme s čim daljšimi skoki, to, da naredim dobre, umirjene skoke in da bom potrpežljiv na odskočnem pomolu ter zadovoljen v izteku. Na skupno razvrstitev RAW AIR turneje sem pogledal kako stojim, a menim, da so najboljši kar zelo spredaj."

Peter Prevc Smučarski skoki Šport Peter Prevc na stopničkah!

Domen Prevc je najprej pokomentiral današnje tri skoke in nato še primerjal napravi v Oslu in Lillehammerju: "Danes sem nekako naredil tri v redu skoke. Lahko se še izboljša vse skupaj, a sem kar zadovoljen, da sem uspel narediti hiter preskok iz Osla v Lillehammer. Nekako sem zelo zadovoljen po današnjem dnevu, predvsem zato, ker nisem imel veliko težav v Lillehammerju, kar se velikokrat ni zgodilo. Tokrat sem uspel zelo hitro prestaviti formo iz Osla, najbolje pa mi je uspel prav zadnji skok, torej tisti v kvalifikacijah. Skakalnice so si zagotovo različne, ta je drugačna kot v Oslu, meni je ta v Lillehammerju ljubša."

Odličen nastop Križnarjeve

V kvalifikacijah za žensko tekmo je zablestela Nika Križnar, ki je zaostala le za domačo šampionko Maren Lundby. Na tekmi bo nastopilo vseh šest Slovenk, ki so opravile ponedeljkove kvalifikacije.

Lundbyjeva je s 141,5 metra prepričljivo premagala vse tekmice v kvalifikacijah, še najbolj sta se ji približali Nemka Katharina Althaus in Križnarjeva, ki sta za delitev drugega mesta v kvalifikacijah skočili po 131 metrov. Norvežanka je danes dosegla tudi nov rekord naprave v konkurenci skakalk, pred njo je bila s 139,5 metra rekorderka Althausova.

Brez težav si je tekmo zagotovila tudi Jerneja Brecl s sedmim dosežkom (128,5 m), Urša Bogataj je bila 13. (127,5 m), na 20. mestu je kvalifikacije končala Katra Komar (115 m), na tekmo pa sta se prebili tudi Špela Rogelj s 34. dosežkom (110 m) in Maja Vtič na 36. mestu (107,5 m).

Današnje kvalifikacije so štele tudi za skandinavsko turnejo Raw Air; po treh postajah se je Lundbyjeva prebila na prvo mesto in prehitela doslej vodilno Avstrijko Danielo Iraschko-Stolz, ki je bila v kvalifikacijah le deseta, pred Avstrijo pa je zdaj tudi Althausova. Križnarjeva je na desetem mestu, Bogatajeva na 14.

Skakalke bodo tekmo na veliki napravi v Lillehammerju začele v torek ob 20. uri.

Komentarjev 1
  • Avatar Jillitana
    Jillitana 00:13 12.marec 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

Sorodne novice