Šport > Zimski športi
1245 ogledov

Shiffrinova rekordno, Hrovatova z izidom kariere

meta hrovat Epa Meta Hrovat je dosegla najboljšo slalomsko uvrstitev v karieri.
Meta Hrovat je bila z osmim mestom najboljša Slovenka na slalomu v Špindleruvom Mlynu.

Meta Hrovat, po poškodbi Ilke Štuhec najbolj vroča slovenska smučarka ta hip, je petemu mestu z veleslaloma dodala še osmo na slalomu in sila uspešen konec tedna sklenila z drugo zaporedno uvrstitvijo med najboljšo deseterico.

Dvajsetletna Kranjskogorčanka je bila po prvi vožnji uvrščena na 12. mesto, v finalu pa je pridobila štiri mesta in se veselila najboljše slalomske uvrstitve v sezoni. 

Predzadnji slalom je dobila ameriška kraljica belih strmin Mikaela Shiffrin, ki je vpisala že 58. zmago v karieri. Drugo mesto je osvojila Švicarka Wendy Holdener (+0,85), tretje pa zmagovalka petkovega veleslaloma Slovakinja Petra Vlhova (+2,03).

mikaela shiffrin | Avtor: Epa Epa

Shiffrinova je vse tekmovalke z izjemo Holdenerjeve premagala za več kot dve sekundi. Hrovatovo je od dominantne Američanke, ki si je že zagotovila mali kristalni globus, v žepu pa ima tudi skupno zmago, ločilo 3,13 sekunde.

Mikaela Shiffrin je dobila 15. tekmo v sezoni in s tem podrla rekord Švicarke Vreni Schneider, ki je v sezoni 1988/1989 dobila 14 tekem za svetovni pokal.

Shiffrinova si lasti tudi rekordnih 39 slalomskih zmag v svetovnem pokalu, največ med tekmovalkami. Med smučarji je na čelu zgolj z zmago več nekdanji legendarni Šved Ingemar Stenmark na smučeh begunjskega Elana (40). Na finalu sezone v Soldeuu lahko Shiffrinova ta rekord izenači in poveča tudi skupno bero zmag v pokalu, zdaj jih ima 58.

mikaela shiffrin | Avtor: Epa Epa

Američanka lahko kot tretja v zgodovini preseže 2000 točk v skupnem seštevku zime. Trenutno je pri 1954 točkah, pred njo sta le Avstrijec Hermann Maier (leta 2000 je osvojil 2000 točk) in rekorderka Tina Maze (2414 točk leta 2013).

V finalni vožnji je nastopila še Ana Bucik, ki je pridobila dve mesti in bila na koncu 27. (+5,41). Maruša Ferk (35./+4,63) in Neja Dvornik (41./+5,10) sta bili prepočasni za nadaljevanje.

"Po današnjem slalomu sem rezultatsko zadovoljna. Vem, da imam še rezerve s treninga. Načeloma pa moram reči, da sem zelo, zelo zadovoljna s celim vikendom, kako sem ga uspela odsmučati. V slalomu se v zadnjem času počutim zelo suvereno, na smučeh se počutim dobro. Mogoče mi na tekmah v slalomu še ne uspe pokazati vsega, kar znam. Morda to ni slaba stvar, ker imam še rezerve in vem, na čemu delati. Verjamem, da bo s tem prišlo še boljše smučanje."

Meta Hrovat

Izide tekme si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 1
Sorodne novice