Šport > Zimski športi
3597 ogledov

Odličen nastop Slovenca na elitnem smuku

Martin Čater Epa
Za dobro voljo v slovenskem taboru je poskrbel Martin Čater.

Na najdaljšem in za mnoge tudi najlepšem smuku v svetovnem pokalu se je izkazal tudi Slovenec. Martin Čater se je na progo podal s številko 41 in sredi proge za zmagovalcem preizkušnje Avstrijcem Vincentom Kriechmayrjem zaostajal za natanko sekundo, do cilja pa je imel celo za osem stotink boljši čas.

Domači matador Beat Feuz (+0,14) je tokrat osvojil drugo mesto in se uvrstil pred Norvežanoma Aleksandrom Aamodtom Kildejem (+0,26) in Akslom Lundom Svindalom (+0,52) na tretjem in četrtem mestu.

Z 92 stotinkami zaostanka se je Čater uvrstil na osmo mesto, to pa je njegova najboljša uvrstitev na smukih za svetovni pokal. Šestindvajsetletni tekmovalec iz Pečovnika nad Celjem, ki je veliko obetal, a na novembrskih in decembrskih preizkušnjah ni pokazal vsega, kar je sposoben, se je tako prvič uvrstil v smukaško deseterico. Nastopila sta še dva Slovenca. Do točk je s 27. mestom prišel tudi Boštjan Kline (+2,49), Miha Hrobat pa je bil 38. (+3,91). 

"Odlično se počutim, zelo dobro je biti v cilju z dobrim rezultatom. Že lani sem tu dobro smučal, letos pa mi je uspela še ena super vožnja in sem zelo zadovolen," je dejal Čater.

Osmo mesto v Wengnu je sicer njegov tretji najboljši dosežek v svetovnem pokalu. Že lani je v Wengnu z 11. mestom dokazal, da mu leži ta smuk, ki od tekmovalcev terja vrhunsko telesno pripravljenost ter najširši spekter smučarskega znanja, občutke za drsenje, hitrost in tehnično podkovanost. Od tretjega mesta ga je po več kot štirih kilometrih spusta ločilo le 66 stotink. Že v petek na sicer precej krajšem smuku za alpsko kombinacijo je postavil sedmi čas, kombinacijo pa končal na 12. mestu.

Čater je bil po odpeljanem najboljšem smuku v karieri končno zadovoljen, tudi zadovoljen odziv trenerja slovenske smukaške vrste Petra Pena, ki je ob progi spremljal nastop varovanca, je povedal vse. "Ko Martin hoče in se odloči ter tako smuča, potem to pride ven. Drugače moram pa jaz govoriti česa je sposoben. Imel je pristop, psihično in fizično je bila težka tekma, bolj je šel proti cilju, boljši je bil. Je vrhunski rezultat in nadgradnja lanskega. Res je dobro funkcioniral. Boštjan je začel dobro, do druge minute pa je pokuril vso svojo substanco, a prišel v cilj za nekaj točk. Si pa je s tem dokazal, da si lahko zaupa in da lahko dobro odsmuča na najbolj zahtevnih tekmah. Bilo je še kaj več v igri, a zadnjih dvajset sekund ni mogel več finiširati tako kot je treba v svetovnem pokalu. Hrobat je na petdeseti sekundi padel, a nadaljeval, v spodnjem delu pa še nekaj izgubil. Škoda je za priložnost, saj je bilo kar nekaj odstopov in potem je več prostora za kakšne točke. Smo pa zelo zadovoljni. To energijo, ki smo jo vložili v začetku januarja, v kondicijski trening, material in delo, se je danes obrestovala z vrhunskim rezultatom. Rekel bi še to, da sta v zadnjih dveh treh dneh Miha Verdnik in Polde Flisar veliko naredila za našo ekipo. Naredila sta kar nekaj kilometrov, da smo danes lahko startali. Zato se jima zahvaljujem za dodatno delo, ki ni bilo planirano," je po tekmi povedal Pen.

Na smukih v Wengnu je od Slovencev sicer najvišje doslej segel Andrej Jerman, ki je bil leta 2011 četrti, ko je prve slovenske wengenske smukaške stopničke zgrešil le za štiri stotinke.

 | Avtor: Sportklub Sportklub

V nedeljo se bo pokal Lauberhorn sklenil s slalomom na progi Männlichen, na kateri bo prvi slovenski favorit Štefan Hadalin. Pred 39 leti, 20. januarja 1980, je Bojan Križaj postal prvi Slovenec z zmago v svetovnem pokalu, ko je na wengenski slalomski klasiki prehitel Šveda Ingemarja Stenmarka.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.