Šport > Zimski športi
176065 ogledov

Olimpijska prvakinja hudo zbolela: "Nihče mi ne more pomagati"

michelle gisin Epa
Ena najboljših alpskih smučark na svetu je morala zaradi zdravstvenih težav prekiniti poletne priprave na olimpijsko sezono.

Švicarska alspka sučarka Michelle Gisin res nima sreče. Potem ko je spomladi uspešno prebolela covid-19, je sredi poletnih priprav na prihajajočo sezono, v kateri bo branila naslov olimpijske prvakinje v kombinaciji iz Pyeongchanga (2018), zbolela za infekcijsko mononukleozo.

Glavni simptomi bolezni, ki jo povzročata virusa Epstein - Barr (EBV) in redkeje citomegalovirus (CMV), so prekomerna utrujenost, nezmožnost premagovanja večjih fizičnih naporov, dolgotrajna povišana temperatura in vsesplošno slabo počutje. Ker je bolezen težko diagnosticirati, se lahko zdravljene razvleče, oboleli pa lahko negativne posledice občutijo tudi več kot pol leta po prebolenju.

gisin | Avtor: Epa Epa
"So trenutki, ko se počutim povsem normalno, potem pa se moje stanje znova poslabša," je o nepredvidljivem poteku bolezni za Blick spregovorila 27-letna Gisinova, tretja najboljša smučarka lanskega sezone bele cirkusa. "Imam vzpone in padce. Z boleznijo se poskušam soočati po svojh najboljših močeh. Kot vrhunski športnici mi je težko sprejeti, da sem že po nekaj korakih povsem zadihana," je dodala.

Vsestranska smučarka, ki se lahko pohvali s stopničkami v petih različnih disciplinah, meni, da je k bolezni pripomoglo okrnjeno delovanje imunskega sistem kot posledica okužbe s covidom-19. "Spomladi sem imela korono. Prestala sem jo dokaj dobro, saj so kašelj, vročina in glavobol hitro izzveneli, toda bojim se, da je moj imunski sistem odtlej bolj ranljiv."

"Težko rečem, ali je mononukleoza neposredna posledica koronavirusa, a menim, da sta povezana. Pridejo dnevi, ko lahko samo ležim in ne morem narediti nič. Čutim bolečino v mišicah, čeprav ne treniram. Spremlja me tudi močna bolečina v udih in predvsem sem zelo utrujena."

"Začelo se je pred tremi, štirimi tedni. Najprej sem mislila, da se v ozadju skrivajo kakšni banalni razlogi. Krvne preiskave niso pokazale ničeasr, vendar je ekipni zdravniki predlagal, da preverimo še to. Nato se je izkazalo, da imam mononukleozo. Morda se sliši neumno, venear mi je na nek način odleglo, saj sem končno vedela, kaj se dogaja z menoj."

 | Avtor: Epa Epa

Ker zdravilo za skrajšanje poteka bolezni ne obstaja, Gisinovi ne preostane drugega, kot da telesu poskuša omogočiti optimalne pogoje za čim prejšnje okrevanje. "Ničesar ne morem storiti, lahko samo počivam. Razvedrijo me uspehi švicarskih športnikov na OI v Tokiu."

"V tem trenutku mi prav nihče ne more pomagati. Ostati moram potrpežljiva. Bržkone ne bom v najboljši formi na začetku sezone v Söldnu. Februarja bodo na sporedu olimpijske igre na Kitajskem. To je cilj, h kateremu stremim. Takoj, ko se bom lahko vrnila na smuči, bomo izdelali načrt, a v tem trenutku je še prezgodaj govoriti o tem," je sklenila šampionka.

 | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 3
  • natasa571 18:42 31.julij 2021.

    Mononukleoza je zelo tipična bolezen športnikov, zdravljenje terja veliko časa in pogosto se zgodi, ker telo ne zmore več. Ustaviti se je treba, preden imunski sistem odpove. Da pa je posledica Covida, pa pretiravate, ker ta "fant" pač ne more ...prikaži več biti kriv za vse težave tega sveta. Gre za infekcijsko bolezen, in ja, precej hujša je od prijatelja Covida. In tudi psihično naporna zaradi dolgotrajnega okrevanja. In nihče se še ni potrudil najti kakega zdravila. Najbrž se ne splača 🤔

  • janez093 13:31 31.julij 2021.

    Infekcijsko mononukleozo ali bolezen poljuba ,sem pred leti prebolel. Osebni zdravnik mi je na mojo starost dejal, da bo zdravljenje trajalo od 3 do 6 mesecev. Jaz sem šel po dveh mesecih popolnoma zdrav v službo, Za tako hitro okrevanje, ...prikaži več mi je pomagal bioenergetik (oseba, ki za svoja dobra dela ne računa, kdor računa ta ni pravi) , ki mi je predlagal, naj začnem jesti pegastega badlja v zrnju. Tako vedite, da zdravnik je tisti, ki bo zadnji poskrbel zate-