Šport > Zimski športi
632 ogledov

Prevc povsem miren, Damjanu se tresejo hlače

peter prevc Epa
Slovenska reprezentanca je strnila vtise pred začetkom SP v poletih v Oberstdorfu.

Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus je za svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu, ki bo konec tega tedna, napovedal boj za medaljo.

Pred dvema letoma je za SP na Kulmu v Avstriji napovedal dve medalji, po eno na posamični in ekipni tekmi, osvojil pa jo je Peter Prevc, ki je postal drugi slovenski svetovni prvak v poletih.

Poleg Petra Prevca bodo slovenske barve zastopali še Jernej Damjan ter debitanti na SP v poletih Anže Semenič, Domen Prevc, Tilen Bartol in Žiga Jelar.

"Ta ekipa je zelo dobro nastopala na novoletni turneji, zato ni bil težak izbor. Cilj je medalja in temu se bo vse podredilo, čeprav je konkurenca zelo izenačena. Tudi na Kulmu konec prejšnjega tedna so bile razlike zelo majhne in bo treba odskakati brez napak. Vesel sem, da so na Kulmu zelo dobro leteli in to bo treba ponoviti. Tudi Peter Prevc je že na prvem poletu začutil letalnico in potem je veliko bolje steklo ter je opravil najboljše skoke v tej sezoni," je ocenil Janus.

Goran Janus | Avtor: Profimedia Profimedia

Prevc: "Zgodilo se bo, kar se bo."

Prevc je bil tudi zadovoljen po generalki za SP na Kulmu. "S prvim poletom konec prejšnjega tedna sem začel uživati, ni bilo večjih pretresov in sem imel podobno raven med posameznimi skoki. S tem vikendom sem dobil potrditev, da je vse skupaj na visoki ravni in sem lahko miren za naprej. Lani sem v Oberstdorfu dosegel kar spodbudne rezultate, tudi profil letalnice je dober in te ne 'razbije'" ter se lahko uživa," je ocenil Prevc.

Prevc je v povsem drugačni vlogi, kot je bil pred dvema letoma, ko je na SP prišel po sedmih zmagah v svetovnem pokalu in prepričljivo dobljeni novoletni turneji. S tem je bil prvi favorit za zlato na posamični tekmi.

"Bremena ne sme biti, moram biti zbran za nastope ter moram ostati miren. Ostalo se bo zgodilo, kar se bo. Za obrambo naslova pa se bo moralo kar veliko stvari 'poklopiti'," je dodal Prevc, ki je bil z 250 m februarja 2015 en dan tudi svetovni rekorder, kot drugi Slovenec doslej po Jožetu Šlibarju. V izjemni sezoni, ko je bil svetovni prvak v poletih, je osvojil tudi veliki kristalni globus in postal drugi Slovenec po Primožu Peterki, ki mu je to uspelo.

V Oberstdorf ne bosta odpotovala poleg Petra Prevca edini slovenski zmagovalec SP v poletih Robert Kranjec in prav tako izvrstni letalec Jurij Tepeš, ki sta v preslabi formi, Avstrijci pa so zaradi podobnega razloga doma pustili Gregorja Schlierenzauerja, rekorderja po številu zmag v svetovnem pokalu.

Damjan: "Strah se z leti povečuje."

Tako bo najbolj izkušen v slovenski ekipi 34-letni Jernej Damjan, ki je spregovoril tudi o strahu na letalnicah: "Je prisoten strah. To je tako, kot če bi nekomu dali ferrarija v roke in mu rekli, da mora iti takoj na vso moč, da ne sme začeti počasi, in takoj v ovinek. Tudi v poletih je podobno. Enostavno ne moreš zaleti počasi, ampak se gre takoj na polno in z vso hitrostjo. In dokler ne dobiš notranjega občutka, da je vse ok, je malo 'bremze'. Kar se mene tiče, se strah z leti ne zmanjšuje, ampak celo malo povečuje."

jernej damjan | Avtor: Epa Damjan je zmagal na drugi tekmi letošnje sezone v Kuusamu. Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice