Šport > Zimski športi
4015 ogledov

Prevčevo slovo odmeva po celem svetu, oglasili se tudi Golob, Pirc Musar ...

Peter Prevc Epa
Prevčevo poslovilno novinarsko konferenco so prenašali skoraj vsi slovenski mediji.

Praktično vsi slovenski mediji so na svojih spletnih straneh danes neposredno prenašali novinarsko konferenco v Planici, kjer je zgodaj popoldne nekdanji skupni zmagovalec svetovnega pokala v smučarskih skokih Peter Prevc in lastnik sedmih odličij z velikih tekmovanj tudi uradno pojasnil razloge za tekmovalno upokojitev.

Napoved športne upokojitve najuspešnejšega slovenskega smučarskega skakalca pri 31 letih je več domačih medijev opisalo kot presenečenje. Ob tem jih je več tudi začelo ugibanja o tem, kaj bo Prevc počel v prihodnje.

"To je moja zadnja sezona profesionalnega športnika. Odločitev za ta korak je trajala kar nekaj časa. Na koncu sem se razsodno odločil. Srce je narekovalo, da si odprem novo stran življenja. Kaj točno bom počel naprej, še ne vem čisto točno, a o tem se bomo pogovarjali čez 47 dni po koncu sezone," je besede Prevca na srečanju z mediji na spletni strani objavil spletni portal RTV Slovenija.

Peter Prevc | Avtor: Print Screen Print Screen

Portal športnega časnika Ekipa24 je ocenila, da Prevčevega konca tekmovalne poti v tem trenutku ni pričakoval nihče, Siolov sportal pa je dodal, da je na veliko presenečenje vseh Prevc napovedal slovo od smučarskih skokov.

O Prevčevi napovedi upokojitve sta poročali tudi avstrijska tiskovna agencija APA in nemška dpa. "Enaintridesetletnik se lahko z ponosom ozre na zelo uspešno kariero. Med njegovimi največjimi zmagami so prvi mesti v skupnem seštevku svetovnega pokala in turnirji štirih skakalnic v sezoni 2015/2016 ter številne stopničke in olimpijske medalje," je zapisala APA.

Še posebej Prevčevo slovo odmeva med ljubitelji smučarskih skokov na Poljskem, kjer je naš skakalec marsikje najbolj udarna novica dneva. Seveda pa so se od našega šampiona poslovili tudi na Mednarodni smučarski zvezi (FIS), kjer so zapisali: "Peter Prevc: velikan končuje svojo pot."

Peter Prevc | Avtor: Profimedia Profimedia

Vsi slovenski mediji so izpostavili tudi šampionsko sezono 2015/16, ko se je Prevc podpisal pod še vedno statistično najbolj uspešno tekmovalno obdobje v zgodovini smučarskih skokov. "Čeprav je Peter Prevc že na uvodni postaji v Ruki na Finskem nakazal, da razmišlja o koncu blesteče športne poti, je njegova odločitev, da bo po velikem finalu v Planici svoje skakalne smuči postavil v kot, vseeno močno odjeknila, saj gre Prevcu v tej zimi precej dobro od nog," je opozoril časnik Delo.

V skupni razvrstitvi pokala je as iz Dolenje vasi pri Železnikih tačas kot drugi najboljši Slovenec za poškodovanim Anžetom Laniškom (6.) na 13. mestu, pred devetimi dnevi pa se je na Kulmu skupaj z bratom Domnom Prevcem, Lovrom Kosom in Timijem Zajcem veselil moštvenega naslova svetovnega prvaka v smučarskih poletih.

"Najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov Peter Prevc je napovedal konec izjemno bogate športne kariere. Potem ko bo konec tedna izpustil tekme svetovnega pokala v Lake Placidu v ZDA, se bo v karavano vrnil prihodnji teden v Saporu na Japonskem in nato tekmoval še na vseh preizkušnjah do konca letošnje sezone," so med drugim zapisali v Dnevniku.

Peter Prevc | Avtor: Profimedia Profimedia

Novinar tega časnika Urban Sušnik, ki je bil skupaj s "Perom Mišico" kar nekaj let član slovenske mladinske reprezentance, pa je zapisal, "da o veličini šampiona ne govorijo le njegovi uspehi na športni poti, ampak predvsem celotna njegova osebnost oziroma profesionalizem, ki jo je kazal celotno kariero". Dodal je, da bi brez težav še nekaj let vztrajal v skakalnem cirkusu.

Časnik Večer je v prvem odzivu navedel številne statistične podatke o karieri starejšega brata Nike Prevc, trenutno vodilne skakalke zime, v ospredju pa je bila sezona 2015/16, v kateri je postavil številne rekorde. V njej je zbral 15 od svojih skupno 23 zmag v svetovnem pokalu, 22-krat je stal na stopničkah ter osvojil kar 2303 točk, kar ni pred njim ali za njim zmogel noben skakalec.

Prevcu so se ob napovedi konca skakalne kariere poklonili tudi slovenski politiki. "Hvala za vsak trenutek, ki si ga delil z nami, za vsako vzneseno letenje in zmago, ki nas je napolnila s ponosom," je na Instagramu zapisal predsednik vlade Robert Golob. Predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je na omrežju X napovedala, da bo finale svetovnega pokala v Planici za ljubiteljev smučarskih skokov letos posebej čustven. "Dragi Peter Prevc, čestitke za izjemno kariero, predanost športu in vse nepozabne trenutke, ki so povezali Slovenijo. Srečno!" je zapisala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Pierre 18:38 06.februar 2024.

    Pero že ve zakaj je prišel ta čas, v nasprotju z nekaterimi.

Sorodne novice