Šport > Zimski športi
1507 ogledov

Sramota! Žirija na tekmi na meji regularnosti pokvarila nastop Slovenkama

Nika Prevc Epa
V Willingenu je bila na sporedu kontroverzna tekma za svetovni pokal, o kateri se bo še dolgo govorilo.

Smučarske skakalke so po domačem Ljubnem sezono svetovnega pokala nadaljevale v nemškem Willingenu, ki velja za pravo malo letalnico, saj najboljši skačejo 150 metrov in več, Timija Zajca pa je tu lani neslo celo preko 160 metrov.

A namesto dolgih skokov smo gledali tekmo na meji regularnosti, ko so v močnem deževju najboljše skakalke v prvi seriji nastopile v nemogočih razmerah, saj se je na zaletišču začela nabirati voda in niso imele pravih možnosti, da bi se vključile v boj za najvišja mesta. Na koncu je sicer slavila Avstrijka Jacqueline Seifriedsberger (161,4 točk) pred Saro Takanaši (157,3 točk) in Katharino Schmid (152,8 točk), a se bo o kontroverzni tekmi še dolgo govorilo in pisalo iz drugih razlogov.

Izmed Slovenk je bila na koncu najvišje uvrščena Nika Križnar (130,4 točk), ena izmed največjih osmoljenk prve serije, ki je na koncu osvojila deveto mesto, medtem ko je Nika Prevc (123,4 točke) osvojila 15. mesto. Do točk so prišle tudi Katra Komar (72,7 točk) na 26., Taja Bodlaj (60,2 točk) na 27. in Ajda Košnjek (44,1 točk) na 30. mestu.

Čeprav se je v zaključku prve serije iz najboljše osmerice skupnega seštevka svetovnega pokala le ena skakalka - svetovna prvakinja Alexandria Louttit, ki je po prvi seriji zasedala drugo mesto - uspela približati najboljšim, žirija ni posredovala, temveč je vse najboljše spustila v nemogočih razmerah, ko so ena za drugo komajda preskočile 100 metrov in se zvrstile okoli 20. mesta ter si nabrale prevelik zaostanek, da bi se borile za zmago.

Vodilna skakalka svetovnega pokala Nika Prevc (103 m, 43,3 točke) je tako po prvi seriji zasedala 21. mesto, Yuki Ito (103,5 m, 49,5 točk) je bila 19., Eva Pinkelnig (105 m, 44,3 točke) pa 20. Josephine Pagnier (92,5 m, 20,2 točke) pa se je še kot zadnja sploh uvrstila v drugo serijo.

V katastrofalnih razmerah je nastopila tudi Nika Križnar (107 m, 36 točk), ki je bila šele 25., mesto pred njo pa se je uvrstila tudi Taja Bodlaj (101,5 m, 36,1 točk). V drugo serijo sta se uvrstili tudi Katra Komar (96 m, 31,3 točke) in Ajda Košnjek (97 m, 22,1 točk)  na 27. in 28. mestu.

A če Bodlajeva (93 m, 24,1 točk), Komarjeva (106 m, 41,4 točke) in Košnjekova (97 m, 22 točk) v drugo niso pretirano napredovale, oziroma so celo malo zdrsnile po lestvici, pa je največji skok po razpredelnici uspel ravno Niki Križnar, ki je z daleč najboljšim skokom dneva (130 m, 94,4 točke) napredovala kar za 16 mest in na koncu osvojila deveto mesto.

"Zelo težka tekma je za nami. Res zelo težki pogoji. Jaz lahko rečem samo, da mi je žal tistega prvega skoka. Malo sem sama naredila napako, malo se je nabralo tudi vode v smučini in sem malo 'zaglisirala' proti odskoku. A to je šport, to je tekma. Na žalost se je odvila, kot se je. Jaz bom gledala iz drugega skoka naprej in upala, da bodo jutri pripravili bolj pošteno tekmo," je dejala Križnarjeva.

Svojo uvrstitev je popravila tudi Prevčeva, ki je skočila 123 metrov (80,1 točk) in napredovala za šest mest na 15. mesto. Na koncu proti največjim tekmicam niti ni pretirano izgubila, saj je bila drugouvrščena skakalka zime Itova na koncu osma, Pinkelnigova pa 13. Tudi četrta najboljša skakalka skupnega seštevka Luittitova, ki je po prvi seriji zasedala drugo mesto in bila prvi favorit za zmago, je v drugo izgubila dve mesti in končala šele na četrtem mestu.

 "Ves dan sem imela malo težav s samo tehniko in ostalimi stvarmi. To bom danes pozabila in upala na boljši jutri," pa je izjavila Prevčeva, ki v skupnem seštevku ni veliko izgubila. Itov na drugem mestu zaostaja za 158 točk, Pinkelnigova na tretjem pa 198. Križnarjeva je ostala na šestem mestu. So pa Slovenke ekipno padle na drugo mesto, v pokalu narodov so jih prehitele Avstrijke, ki imajo sedaj 113 točk prednosti.

URADNI REZULTATI

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice