Šport > Zimski športi
3216 ogledov

Slovenija zadržala naslov svetovnih prvakov!

Lovro Kos Epa
Slovenci so na Kulmu uspešno ubranili zlato iz Vikersunda 2022.

Potem ko so organizatorji svetovnega prvenstva v smučarskih poletih na Kulmu po velikih težavah z vetrom v soboto le izpeljali kontroverzno posamično tekmo, je bila za konec SP na sporedu še moštvena. Slovenska četverica Timi Zajc, Lovro Kos, Domen in Peter Prevc je branika naslov, ki so ga Zajc, Anže Lanišek ter brata Prevc osvojili pred dvema letoma.

Po prvi seriji je Slovencem (860,2 točk) kazalo odlično, saj je imela na prvem mestu kar 31,9 točk prednosti pred drugouvrščenimi Avstrijci (828,3 točk). Na tretjem mestu so Nemci (815 točk) zaostajali že za 45,2 točke.

Slovenija je bila v igri za zmago od prvega poleta dalje. Prvi Slovenec Kos je namreč pristal pri 231 metrih ter z 216,9 točkami zaostal le za nemškim skakalcem Piusom Paschkejem, za katerim je zaostal za 2,1 točke.

Slovenijo je nato prvemu mestu približal Peter Prevc, ki je pristal pri 226 metrih ter z osvojenimi 211,7 točkami poskrbel za najboljši izid v svoji seriji skakalcev. Slovenija je za Nemci zaostajala le še za 0,7 točke.

Po izjemnem poletu Domna Prevca pa je Slovenija prepričljivo prevzela vodstvo. Najmlajšega izmed bratov Prevc je neslo kar 232 metrov, z 213,2 osvojenimi točkami pa je Sloveniji prinesel prepričljivo vodstvo, saj se Nemec Stephan Leyhe in Avstrijec Jan Hörl nista približala Slovenčevemu dosežku.

Domen Prevc | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija je tako pred nastopom Timija Zajca vodila že z več kot 25 točkami prednosti pred Avstrijo, nosilec bronaste medalje s sobotne posamične tekme pa je dokazal, da je resnično najboljši letalec na svetu v tem trenutku. S poletom dolgim 226,5 metrov je pošteno preskočil Stefana Krafta in Andreasa Wellingerja ter Sloveniji prinesel novih 218,4 točk, kar je bilo dovolj za skoraj 32 točk prednosti pred Avstrijci.

Druga serija

Po prvih poletih v drugi seriji se je prednost Slovenije precej stopila. Kos je imel namreč zelo slabe vetrovne razmere, precej dlje je poletel Michael Hayböck in Avstrijo približal na 10,5 točke zaostanka.

Manuel Fettner je kot drugi Avstrijec v drugi seriji poletel do 210 metrov. Sledil je nastop Petra Prevca. Ta je avstrijskega tekmeca preskočil za tri metre in pol ter ob podobnih razmerah nekoliko povečal prednost Slovenije - na 16,8 točke.

Tretji skakalci v drugi seriji so imeli veliko težav z vetrom. Tudi Hörl, ki je doskočil le pri 177 metrih. Na vrsti je bil Domen Prevc. Ta je poletel do 194 metrov. Sam je bil z daljavo sicer nezadovoljen, a sta do njega hitro pristopila Kos in brat Peter ter mu povedala, da se je prednost Slovenije krepko povečala. Znašala je kar 43,1 točke.

Timi Zajc je s poletom 202 metra zlahka zadržal prvo mesto. Kraft je bil sicer boljši, a je Slovenija vseeno slavila s 26,5 točke naskoka.

REZULTATI V ŽIVO

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 16:21 28.januar 2024.

    Slovenija država zlatih orlov letenja.. Čestitka fantom..

Sorodne novice