Šport > Zimski športi
14500 ogledov

"Dejstvo je, da je bila tekma nepoštena"

Timi Zajc Profimedia
"Šli so z glavo skozi zid," je prepričan bronasti s svetovnega prvenstva v poletih.

Slovenski smučarski skakalec Timi Zajc (642,7 točke) je na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu osvojil bron. Čeprav je imel po prvih dveh serijah Zajc kar 12,3 točke naskoka pred svetovnim rekorderjem, Avstrijcem Stefanom Kraftom, se mu nastop v tretji seriji ni posrečil. Zmagal je Kraft (647,4). Zaradi težav z vetrom četrte serije ni bilo.

Srebro je pobral Nemec Andreas Wellinger, ki je na zmagovalni oder napredoval s četrtega mesta po prvem dnevu, Zajc, ki je imel precej slabše vetrovne razmere kot oba tekmeca, pa je nazadoval na tretje mesto in za zmagovalcem zaostal za 4,7 točke.

Po tekmi je bil mladi slovenski skakalec zelo razočaran, čeprav je osvojil že svojo osmo kolajno na velikih tekmovanjih. "Zagotovo je bron uspeh, a kazalo je bolje. Žal moramo biti danes zadovoljni z bronom. Ne vem, če sem pri poletu storil kakšno napako, meni se ne zdi, da bi jo, a to bo moral povedati trener. Dejstvo je, da je bila tekma nepoštena. Šli so z glavo skozi zid. Danes je bil veter na strani Avstrijca," je po tekmi v izjavi za slovensko smučarsko zvezo z obilo razočaranja dejal Zajc.

Timi Zajc | Avtor: Profimedia Profimedia

V Bad Mitterndorfu pa je veselo rajalo 18.500 gledalcev, ki so vztrajali ob letalnici kljub številnim zamikom tekme. Kraft je postal prvi avstrijski posamični svetovni prvak v poletih po Gregorju Schlierenzauerju leta 2008. Zanj je to tretja posamična kolajna na SP v poletih po bronu v Kulmu leta 2016 in v Vikersundu leta 2022.

Sredi avstrijske veselice je bil odlično razpoložen tudi olimpijski prvak Wellinger, ki se je danes prebil na stopničke. "Zelo sem vesel, da se je tako izteklo. Neverjetno sem ponosen, da mi je uspelo izpeljati še en takšen polet," je dejal Nemec.

V igri za kolajne v kraljevski disciplini smučarskih skokov je bil še en Slovenec. Lovro Kos (628,6) je zasedel končno peto mesto. "Super! Prvo svetovno prvenstvo zame, peto mesto, trije zelo lepi poleti. Komaj že čakam na naslednje polete," je dejal 24-letnik.

Domen Prevc (580,8), 15. po polovici tekmovanja, je bil na koncu 14., Peter Prevc (481), 16. po prvih dveh serijah, pa ga je v tretji po smoli z vetrom povsem polomil in zmogel le 132 metrov, tako da je zdrsnil na končno 26. mesto.

"Rezultatsko je prvenstvo zame dokaj neuspešno, a vsaj danes je bil nek utrinek tehničnega napredka in to me veseli, da sem sestavil nekaj skupaj pred jutrišnjo tekmo," je dejal najmlajši od bratov Prevc, nekdanji svetovni prvak Peter Prevc pa je dodal: "Po dolgem čakanju smo komaj dobili zeleno luč za nastop. Meni se nastop ni najbolje izšel. Imel sem malo težav s tehniko, slab veter, tako da sem bil danes bolj smukač."

Peter Prevc | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi selektor Robert Hrgota je po tekmi priznal, da je kljub novi kolajni nekaj grenkega priokusa: "Malo grenkega priokusa seveda je, ampak še vedno odlično tretje mesto. Morda nam je zmanjkalo malo sreče, da bi Timi postal svetovni prvak. Mislim pa, da smo lahko zadovoljni in s Timijevim tretjim mestom in z Lovrovim petim mestom. Jutri je nov dan, fantje so pripravljeni dobro in lahko se veselimo te tekme."

V nedeljo ob 14. uri sledi še moštvena tekma, na kateri bodo Slovenci branili zlato iz Vikersunda 2022. "Za jutrišnjo tekmo nimam kaj dosti narediti ali popraviti. Vemo da, če so razmere poštene, ga tukaj ni junaka, ki bi me lahko premagal," je pred nedeljsko ekipno tekmo samozavestno napovedal Zajc.

Komentarjev 11
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:32 28.januar 2024.

    Bo pa danes naša zmaga

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:31 28.januar 2024.

    Je pa res,da naše zmeraj manj ocenijo kot avstrijce,kar je grda navada

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 08:11 28.januar 2024.

    Nepoštena ali poštena . Skoki so pač zunanji šport , pri katerem zelo veliko vlogo igra vreme , zato naj bo Zajc raje vesel , da je tretji , kar je še vedno super dosežek , ne pa da kritizira ,

Sorodne novice