Šport > Zimski športi
961 ogledov

Brez velike senzacije v Willingenu, Kos zapravil lepo priložnost

Willingen, smučarski skoki Profimedia
Domačin Andreas Wellinger je zmagovalec tekme svetovnega pokala v nemškem Willingenu.

Po končanem svetovnem prvenstvu v poletih, kjer so naši skakalci obranili naslov svetovnih prvakov, Timi Zajc pa je osvojil bronasto medaljo v posamični konkurenci, se je karavana smučarskih skokov preselila v nemški Willingen, kjer je bila v nedeljo na sporedu še druga tekma svetovnega pokala.

Na skakalnici, oziroma "mini letalnici" v Willingenu, kjer najboljši skačejo 150 metrov in več, lani pa je Zajca neslo celo preko 160 metrov, smo si obetali dolge in razburljive skoke, a so tekmo zaznamovali spremenljiv veter in zelo zahtevne razmere, saj je tekma potekala v dežju. To je zelo oviralo skakalce v zaletni smučini, polni vode, mogoče celo bolj kot zelo spremenljiv veter. Ta je terjal številne prekinitve zaradi čakanja na ustrezne in varne razmere.

Willingen, smučarski skoki | Avtor: Epa Epa

V njih se je najbolje znašel domači junak Andreas Wellinger (237,6 točk), ki se je do zmage povzpel s sedmega mesta po prvi seriji in je imel na koncu dve točki prednosti pred Japoncem Ryoyujem Kobayashijem (235,6 točk). S tretjim mestom in stopničkami pa je lepo presenetil Švicar Gregor Deschwanden (231,8 točk).

Izmed Slovencev je bil na koncu najboljši Zajc (221,5 točk), ki je končal na sedmem mestu, Peter Prevc (200,6 točk) je bil 13., medtem ko je veliko priložnost zapravil Lovro Kos (188,4 točke), ki je po prvi seriji zasedal celo tretje mesto, a je bil po ponesrečenem drugem skoku šele 16. Do točk se je prebil še Žak Mogel (170,9 točk), ki je bil 24.

Peti na sobotni tekmi in s tem najboljši Slovenec, Domen Prevc (80,7 točk), se ni uvrstil v finale in je tekmo končal na 33. mestu. Pristal je pri 125 metrih in za točko in pol zgrešil nastop v drugi seriji

Po prvi seriji je sicer kazalo na pravo senzacijo, saj je imel Poljak Aleksander Zniszczol (131,5 točk) ogromno prednost 12,4 točk pred Kobayashijem (119,1 točk), medtem ko je tretje mesto zasedal slovenski junak Kos (117,9 točk).

Willingen, smučarski skoki | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovencu je uspela celo daljava serije, saj ga je neslo kar 147 metrov in je bil celo en meter daljši od Zniszczola, a je zaradi dosti boljših razmer za Poljakom vseeno zaostajal za 13,6 točk. Je pa imel že skoraj pet točk prednosti pred najbližjimi zasledovalci v boju za stopničke.

V drugo serijo so se sicer prebili še trije Slovenci. Zajc (134 m, 98,6 točk) je po prvi seriji držal 12. mesto, Peter Prevc (131,5 m, 93,2 točk) 18., točke pa si je zagotovil tudi Žak Mogel (124,5 m, 84,6 točk), ki je po prvi seriji zasedal 25. mesto.

Mogel je zelo vzpodbudno nastopil tudi v drugi seriji, saj je s skokom dolgim 130,5 metrov (86,3 točk) napredoval za eno mesto, medtem ko sta s svojim drugim skokom navdušila Peter Prevc in Zajc, ki sta oba napredovala za pet mest.

Petra je neslo 137 metrov (107,4 točk), medtem ko je Zajc poskrbel celo za tretji najboljši skok serije, saj ga je neslo kar 153 metrov (122,9 točk), kar je bila celo daljava tekme, še nekoliko boljšo uvrstitev pa mu je pokvaril le neposrečen doskok.

Willingen, smučarski skoki | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred nastopom Kosa so prva tri mesta držali Wellinger, Deschwanden in Daniel Tschofenig, ki so odlično nastopili tudi v drugo, in jasno je bilo, da Lovro potrebuje odličen skok, če se želi prvič v karieri povzpeti na stopničke. Nato pa se je v razplet vmešal tudi veter. Kos je dolgo čakal na svoj nastop, dvakrat je moral celo zapustiti startno rampo, ko pa je le dobil signal, je pristal pri vsega 122 metrih (70,5 točk) ter nazadoval na končno 16. mesto.

Wellingerja nato ni uspel premagati niti Kobayashi in edini, ki bi lahko preprečil domače slavje in poskrbel za pravo senzacijo, je bil še Znisczcol. Toda Poljak ni zdržal pod pritiskom, s skokom dolgim 130,5 metrov (86,5 točk) pa je nazadoval na osmo mesto. Nemško rajanje v Willingenu se je lahko začelo.

Prva trojica v seštevku pokala je ostala nespremenjena, vodi Avstrijec Stefan Kraft, ki je v soboto ostal brez finala, tokrat pa je bil tik pred Zajcem šesti. Drugi je Wellinger, tretji Kobayashi.

Svetovni pokal skakalcev se bo nadaljeval prihodnji konec tedna v ameriškem Lake Placidu, prizorišču zimskih olimpijskih iger leta 1980. V soboto ob 15.15 po srednjeevropskem času bo posamična tekma, ob 23. uri pa superekipna, druga posamična pa v nedeljo ob 15.15.

URADNI REZULTATI

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • leonardo 07:02 05.februar 2024.

    Ja tako to je. Že dolgo spremljam skoke in polete. Če v prvem skoči zelo daleč, se v drugem boji, da ga bo polomil in ga res. Bremza. Če pa ga pokrona v prvem, v drugem nima kaj zgubiti in ...prikaži več tu so potem rezultati. Skakalci so zaenkrat še ljudje, ko pa jim bodo v možgane vgradili čipe ( vsem športnikom), pa tega pač ne bomo več gledali. Do takrat pa bomo navijali za naše. Tudi če jim včasih spodleti, kajne!

Sorodne novice