Šport > Zimski športi
19190 ogledov

Prvi mož skokov o novosti, ki je ujezila skakalne velesile

Planica 2024 Saša Despot
Direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih je zadovoljen z učinkom spremembe, nad katero so negodovale skakalne velesile.

Prvi mož smučarskih skokov pri Fisu Sandro Pertile je v pogovoru za spletni portal Skijumping.pl izrazil zadovoljstvo nad učinkom znižanja reprezentančnih kvot na tekmah svetovnega pokala.

S tem je krovna smučarska zveza vsaj delno omejila popolno prevlado šestih najmočnejših reprezentanc in naredila pomemben korak k zagotavljanju večje konkurenčnosti med ekipami. 

Fis je že sredi lanskega leta napovedal omejitve v zvezi z maksimalnim številom tekmovalcev iz posamezne reprezentance. Po novem so bile tudi najmočnejše ekipe upravičene do največ šestih skakalcev, ker je takrat izzvalo ostre kritike nekaterih bolj dominantnih kolektivov.

Zelo glasno so nad uvedbo novega pravila protestirali iz poljskega tabora, kjer so odgovornim očitali, da je tovrstna 'potuha' slabšim in manj razvitim reprezentancam v nasprotju s športnim duhom tekmovanja.

"To je slabo za prihodnost smučarskih skokov," je takrat ocenil glavni trener poljske reprezentance Thomas Thurnbichler in dodal, da so si najboljše ekipe privilegiran položaj izborile z dobrim delom, ne pa kar tako na lepe oči.

Sandro Pertile | Avtor: Epa Epa
Pertile se s tovrstnimi očitki ne strinja, nova pravila pa so po njegovi oceni že dala prve pozitivne rezultate. "Z vami bi rad delil nekaj številk. Naš največji izziv je v tem, da kar 92 do 93 odstotkov vseh točk v svetovnem pokalu osvojijo vodilne reprezentance. Najbolj so svoje dosežke izboljšale Švica, Italija, Finska in ZDA. Približale so se šestim najmočnejšim ekipam. Eden izmed tekmovalcev se je celo uspel uvrstiti na stopničke. To je bil Švicar Gregor Deschwanden, ki je stal na zmagovalnem odru v Klingenthalu and Willingenu. Gre za majhen, a zelo pomemben korak," je prepričan Pertile.

"Ne smemo pozabiti, da se je kvota za olimpijske igre v Milanu in Cortini leta 2026 na žalost znižala s 65 na 50 tekmovalcev. Je pa viden napredek. Zavedam se, da nekatere reprezentance niso bile zadovoljne z nižanjem kvot, toda na naš šport moramo gledati z mednarodnega vidika," je dodal prvi mož skokov.

Priznal je tudi, da je bila zaradi številnih podnebnih izzivov izvedba sezone velik izziv. "Zaključek je bil zelo zahteven. Uspelo nam je po zaslugi hibridnih tekem. To bi lahko bila naša prihodnost, v tem pogledu smo zelo fleksibilni."

"Še naprej moramo raziskovati nove dolgoročne ideje in strategije. V koledar bi lahko poleg tradicionalnih prizorišč vključili tudi notranje objekte ter premične oziroma začasne smučarske skakalnice. Želimo si, da bi bili smučarski skoki globalen, zanimiv in privlačen šport, a uresničitev teh načrtov zahteva svoj čas. Poletni del sezone v tem pogledu ni ovira, temveč dodatna priložnost," še meni Pertile.

"Vse odločitve so sprejete v prid državnim reprezentancam. Nimajo vse ekipe enakega mišljenja in na situacijo gledajo iz različnih zornih kotov. Toda naš glavni cilj je, da smučarski skoki postanejo bolj globalen šport. To je pomembno za prihodnost."

Sandro Pertile

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice