Šport > Zimski športi
2340 ogledov

Razkriti zaslužki najboljših smučarjev pretekle zime

Kitzbühel smuk Profimedia
Mednarodna smučarska zveza Fis je po koncu predčasno sklenjene tekmovalne sezone objavila seznam vseh prejemnikov denarnih nagrad v svetovnem pokalu 2019/20.

Denarna zmagovalca nista skupna zmagovalca zime. Na vrhu ženske lestvice je Američanka Mikaela Shiffrin, povsem v ospredju pri moških pa Francoz Alexis Pinturault.

smučanje s Triglava Video Šport Vzelo vam bo sapo: Slovenci smučali s Triglava!

Za Shiffrinovo je težka sezona, v nesreči je umrl njen oče, zaradi česar je izpustila februarski del sezone, v njeno korist pa niso šle niti odpovedi finalnih tekem zaradi pandemije koronavirusne bolezni. Shiffrinova je na 19 tekmah, na katerih je nastopila, od skupno 30 izpeljanih, zaslužila 391.322 švicarskih frankov. Kar je krepko manj od lanskega milijona, upoštevajoč tudi člansko svetovno prvenstvo.

Druga je Italijanka Federica Brignone (368.150 frankov), ki je kot prva Italijanka po Albertu Tombi in prva Italijanka v ženski konkurenci osvojila naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala. Tretja je tretja skupno Slovakinja Petra Vlhova z zaslužkom v višini 338.314 frankov.

Od Slovenk je najvišje Meta Hrovat na 27. mestu (28.990 frankov). Ilki Štuhec (34.) se rezultatsko skromnejša sezona pozna tudi na denarnem izkupičku, 18.800 frankov, medtem ko si je lani prigarala 136.309 frankov (119.000 evrov).

Meta Hrovat veleslalom Sestriere | Avtor: Epa Meta Hrovat. Epa

žan kranjec Grenak priokus Šport Kranjec največji osmoljenec: "Potegnil sem najkrajšo."

Se pa rezultatsko odlična sezona pozna Žanu Kranjcu, ki je sezono sklenil kot 16. najboljši smučar svetovnega pokala ter tudi kot 16. smučar po zbranih denarnih nagradah. Vsega skupaj je zaslužil 88.525 frankov. Polovico tega zneska je zaslužil z zmago na veleslalomu v Adelbodnu, ki mu je prinesla 45.000 frankov.

žan kranjec | Avtor: Epa Epa

Tudi na moškem seznamu na vrhu ni zmagovalec sezone Norvežan Aleksander Aamodt Kilde. Več denarnih nagrad so pobrali njegovi izzivalci za skupno zmago Pinturault (355.175), Avstrijec Matthias Mayer (330.092) in rojak Henrik Kristoffersen (293.897). Kilde je na tem seznamu četrti (233.442). Mayer je zadel jackpot z zmago na smuku v Kitzbühelu, za katero je dobil rekordnih 110.000 frankov.

Gre za bruto zneske od denarnih nagrad za uvrstitve na tekmah, brez upoštevanja sponzorskih pogodb.

Mednarodna smučarska zveza še ni sporočila, kdaj in kje bo podelila velika globusa obema zmagovalcema sezone, glede na to, da zaradi izbruha epidemije in varovanja zdravja udeležencev karavane finala sezone v Cortini d'Ampezzo niso mogli izpeljati.

Priznanji za vzhajajoči zvezdi minule zime sta dobila Novozelandka Alice Robinson in Francoz Clement Noel. Pokal narodov je med ženskami pripadel Italiji, med moškimi Švici, pokal proizvajalcev pa je osvojil Rossignol, ki je dominiral tako na moških kot ženskih tekmah.

Komentarjev 1
  • Snežinko 13:27 18.marec 2020.

    No, to so zaslužki EKIP, ne pa samo smučarjev, kajne?

Sorodne novice